Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

3 Ιαν 2012

Ένταξη της κατασκευής του έργου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Αίγινας στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. απ0+ό την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων


Επιτυχή κατάληξη είχε η πρόταση που κατέθεσαν η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και ο Δήμος Αίγινας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την χρηματοδότηση του μεγάλου έργου κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Αίγινας. Η πρόταση που υποβλήθηκε μετά την προγραμματική συμφωνία Περιφέρειας Αττικής - Δήμου Αίγινας, έγινε δεκτή και το έργο εντάχθηκε  στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», γεγονός πολυσήμαντο που ανοίγει πλέον το δρόμο ώστε να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο ζωής για την Αίγινα.


Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 13.680.225,70 ευρώ και η απόφαση ένταξης υπογράφηκε από τον ειδικό Γραμματέα Ανδρέα Ανδρεαδάκη στις 29-12-2011. Σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των οικιακών λυμάτων της Αίγινας. Ο σχεδιασμός των υπό μελέτη έργων θα οδηγήσει στην κατασκευή ολοκληρωμένων και σύγχρονων έργων διαχείρισης των υγρών αποβλήτων του οικισμού της Αίγινας που εμπίπτει στη Γ’ προτεραιότητα οικισμών άνω των 2.000 κατοίκων.

Η πράξη ένταξης περιλαμβάνει:

·                     Την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των λυμάτων του οικισμού Αίγινας, του Δήμου Αίγινας. Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο των μελετών περιλαμβάνεται η οριστική μελέτη όλων των απαραίτητων έργων για την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων συγκέντρωσης των λυμάτων, του εξωτερικού δικτύου μεταφοράς των λυμάτων μέχρι τη θέση της νέας ΕΕΛ, καθώς και η προμελέτη της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων.
·                     Η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων συλλογής των λυμάτων του οικισμού Αίγινας του Δήμου Αίγινας, καθώς και του εξωτερικού δικτύου μεταφοράς των λυμάτων μέχρι τη θέση της ΕΕΛ καθώς και η νέα ΕΕΛ.
·                     Τα προτεινόμενα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή εσωτερικών δικτύων συλλογής λυμάτων του προαναφερθέντος οικισμού συνολικού μήκους 20.000 μέτρων, την κατασκευή εννέα (9) καταθλιπτικών αντλιοστασίων και την κατασκευή εξωτερικών καταθλιπτικών αγωγών συνολικού μήκους 12.768 μέτρων και βαρυτικών αγωγών συνολικού μήκους 14.478 μέτρων για την μεταφορά των λυμάτων στην νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ). Η νέα ΕΕΛ, θα είναι δυναμικότητας 18.200 ικ στην 20ετία. Όσον αφορά τη θέση όπου προτείνεται η κατασκευή της ΕΕΛ, πρόκειται για έκταση 40 στρεμμάτων περίπου, η οποία εντοπίζεται στο νότιο μέρος της Νήσου στον όρμο Λυγέας. Η εν λόγω θέση είναι απομονωμένη από οικισμούς. Ενδεικτικά η απόστασή της από τους οικισμούς της Πέρδικας και του Σφεντουρίου είναι περίπου 2.500 μέτρων και 900 μέτρων, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι για την πρόσβαση στο χώρο θα χρειαστεί η διάνοιξη νέων οδών. Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται μέσω χέρσου αγωγού μήκους 150 μέτρων, μέχρι την ακτογραμμή και από εκεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, μήκους περί των 500 μέτρων, δυτικά του όρμου Λυγέα.

Ακριβής προϋπολογισμός του έργου:

1. Μελέτη Αποχέτευσης Ακαθάρτων και ΕΕΛ Δ.Δ. Αίγινας, του Δήμου Αίγινας:            802,012.95 ευρώ.
2. Αποχέτευση Ακαθάρτων Δ.Δ. Αίγινας, του Δήμου Αίγινας: 6.831.110,00 ευρώ.
3. ΕΕΛ Δ.Δ. Αίγινας, του Δήμου Αίγινας: 5.733.000,00 ευρώ.
4. Τεχνικός Σύμβουλος έργου: 314,102.75 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ:13.680.225,70 ευρώ.

Με το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο, βελτιώνονται ποιοτικά οι συνθήκες ζωής, με άμεσο αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το σχεδιασμό των προϋποθέσεων αναπτυξιακών εφαρμογών που θα προσδώσουν στη γενικότερη αντιμετώπιση της Αίγινας, χαρακτήρα σταθερότητας με σημαντική έμφαση σε βασικότατα έργα υποδομής.

Μετά από την θετική αυτή εξέλιξη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ένταξη της κατασκευής του έργου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων Δήμου Αίγινας στο ΕΠΕΡΡΑΑ, αποτελεί κορυφαίας σημασίας εξέλιξη για το μέλλον της Αίγινας και δικαίωση της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και του Δήμου Αίγινας που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να λύσουν ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες το νησί.

Με το έργο αυτό μπαίνουν οι βάσεις για να οδηγηθεί η Αίγινα σε μια νέα εποχή δημιουργίας και ανάπτυξης και να ενισχύσει την πρωτεύουσα θέση που της αξίζει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας.

Η απόφαση για την χρηματοδότηση ενός τέτοιας χρησιμότητας έργου, δείχνει στην πράξη ότι το μήνυμα του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού «με έργο πάμε μπροστά», έχει αντίκρισμα αλήθειας και δικαιώνει την απόφασή μας να κινηθούμε με συνέπεια για τη δημιουργία έργων υποδομών που θα αναβαθμίσουν τα νησιά μας, βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων με την ταυτόχρονη δημιουργία συνθηκών για παροχή καλύτερων υπηρεσιών που θα αναβαθμίζουν στην πράξη το τουριστικό προϊόν.

Η βούλησή μας είναι να υλοποιήσουμε έργα ουσίας και δράσεις αιχμής, που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με το βλέμμα στραμμένο στο περιεχόμενο και όχι στη βιτρίνα. Με συνέργειες και αποφασιστική δράση, ξεκινάμε ένα έργο ζωής που θα δώσει στην Αίγινα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειάς: Τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και του Δήμου Αίγινας, που κατέβαλαν άοκνες πολύμηνες προσπάθειες και, κυρίως, τον Δήμαρχο Αίγινας Θεοδόση Σακκιώτη που έδωσε μάχες εμπροσθοφυλακής, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, που μας εμπιστεύθηκαν την προώθηση και την εκτέλεση ενός έργου που θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων στην Αίγινα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.