Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

3 Οκτ 2012

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ, ΈΡΙΚ ΧΟΜΠΣΠΑΟΥΜ


Τη Δευτέρα 1-10-2012, σε ηλικία 95 ετών, απεβίωσε ο Βρετανός ιστορικός, συγγραφέας, διανοούμενος, αλλά πάνω απ' όλα Μαρξιστής, Έρικ Χόμπσπάουμ.
Ο θάνατός του, αποτελεί μία απώλεια για ολόκληρη την ανθρωπότητα και αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Του είχαν αποδοθεί διάφοροι χαρακτηρισμοί, όπως: ο "συγγραφέας των επαναστατών", ο "αμετανόητος Μαρξιστής", ο "ιστορικός των καταπιεσμένων", κλπ.
Ξεχώριζε για τη δυνατή του "πένα", όσο και για την ικανότητά του, ν' αναλύει και να ερμηνεύει γεγονότα.

Οπαδός του διαλεκτικού υλισμού, επεσήμανε διάφορες αλλαγές που έχουν επέλθει στον κόσμο μας, σε σύγκριση με το παρελθόν, όπως, οι διαφορές στο χώρο της εργασίας, οι νέες ταξικές διαιρέσεις καθώς και τη σύγκριση της σημερινής κρίσης, μ' αυτή του 1929.
Σ' όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για μια πιο δίκαιη κι' ελεύθερη κοινωνία και ήταν απ' τους λόγους, αν και μέλος του Κ.Κ Βρετανίας, που μετά την εισβολή των Σοβιετικών στην Ουγγαρία, το 1956, διαφοροποιήθηκε ανοικτά και συνέβαλε στη δημιουργία του "Ευρωκομμουνιστικού" ρεύματος.
Υπήρξε έντονος επικριτής του σημερινού Καπιταλιστικού συστήματος και υποστήριζε ότι, ο Σοσιαλισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς, ελευθερία, δημοκρατία και συμμετοχή.
Δίδαξε σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, συνέγραψε πολλά άρθρα και βιβλία, πραγματοποίησε πάρα πολλές ομιλίες και πάντα τόνιζε ότι, "Η κοινωνική αδικία πρέπει πάντα να καταγγέλλεται και να καταπολεμάται. Αλλιώς, ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερος ποτέ".
Αιωνία σου η μνήμη μεγάλε δάσκαλε, Έρικ Χόμπσμπάουμ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
(Οικονομολόγος)

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος3/10/12 20:04

    Αυτός ο ευρωκομουνισμός μας έφαγε, τι τα θέλαμε τα ευρωανοίγματα στους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους πάρε τώρα στην μάπα τον Κουβελη.
    Διαχειριστή(ότι δεν ξέρω ποιος είσαι ταχα μου)τα χουν κλάσει όλοι και δεν γράφει κανένας γιατί περιμενουν να την φας,αλλά εγώ δεν κωλώνω, θα σε σκυλοβρίσω.
    Πως και σήκωσες τέτοιο άρθρο ρε φασιστόμουτρο ,τι θα πουν ρε λέσι τα φασισταρια που διαφημίζεις;

    χααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.