Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

4 Οκτ 2012

PERIVOS, ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΚΡΑ ΤΟΥΡΛΑ ΣΕΛΗΝΙΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;


Με αφορμή την επαναφορά του θέματος της αποκατάστασης του ανενεργούλατομείου στη θέση Άκρα Τούρλα στα Σελήνια Σαλαμίνας, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας.
Είναι γνωστό ότι ο ΟΛΠ ΑΕ με την υπ αριθ ΠΕΧΩ Φ589/1295/14-03-2012 αίτηση του, κατέθεσε φάκελο στη Δ/νση Περιβάλλοντος κ Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την Ειδική Μελέτη Αποκατάστασης περιβάλλοντος του λατομικού χώρου στη θέση Άκρα Τούρλα Σεληνίων του Δήμου Σαλαμίνας. Η παραπάνω Υπηρεσία διαβίβασε το φάκελο στους ενδιαφερόμενους φορείς (ΚΣΤ Εφορεία Αρχαιοτήτων, Δασαρχείο Πειραιά, Περιφέρεια Αττικής, Οργανισμό της Αθήνας) ενώ παράλληλα κοινοποίησε σε Δήμο Σαλαμίνας και ΟΛΠ ΑΕ.

Έχοντας υπ όψιν τα παραπάνω, το ιστορικό της υπόθεσης, το περιεχόμενο της Μελέτης καθώς και τις απόψεις του Δασαρχείου Πειραιά, εκφράζουμε τις ενστάσεις μας στα εξής σημεία.

Α. Σχετικά με τη Μελέτη

Η αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων νομού Αττικής γίνεται με βάση τις αποφάσεις ΚΥΑ Δ10/Φ68/οικ. 4437/2001 «Προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα ειδικής μελέτης αποκατάστασης», και Υ.Α. 15420/3278/2000 ΦΕΚ 783 «διαδικασία αποκατάστασης περιβάλλοντος ανενεργών λατομείων νομού Αττικής», τις οποίες για ανεξήγητους λόγους η μελέτη παραβιάζει.

Εστιάζουμε στα εξής σημεία:

1. Στη Μελέτη αναφέρονται παρεμβάσεις-εξορύξεις σε εκτάσεις που ουδέποτε είχαν παραχωρηθεί και οι στις οποίες :

-είτε είχαν παρανόμως επεκταθεί οι εργασίες,

-είτε ενώ σήμερα είναι στη φυσική τους μορφή, περιλαμβάνονται εντός της οριογραμμής της Μελέτης Αποκατάστασης, με σκοπό την διαμόρφωση βαθμίδων και άρα εξόρυξη υλικού εντός αυτών, γεγονός απολύτως παράνομο μιας και οι εν λόγω εκτάσεις έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΦΕΚ 628/20-9-91 και αρ1432/29-9-1998 ΦΕΚ 868Δ/3-11-1998, 201/15-1-2002 Π.Χ)

Επιπλέον στις αποκαταστάσεις απαγορεύεται οποιαδήποτε λατομική εργασία έξω από τα όρια του νόμιμου λατομείου ( ΚΥΑ υπ'αριθμ. Δ10/Φ68/οικ. 4437 Ν. 2837/2000 άρθρο 7 παρ. 1 εδάφ. β Α-12) ενώ όπως προαναφέρθηκε η μελέτη προβλέπει εξορυκτικές εργασίες στο παράνομο τμήμα του λατομείου (πέρα απ’ τα παραχωρηθέντα 170 στρ. Κ.Υ.Α ΒΣ 2/1/77/Φ41/Π/14-6-85)καθώς και σε παρθένα δασική έκταση (σελ. 7 της μελέτης και ΦΕΚ 628/20-9-91).

2. Στις αποκαταστάσεις απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών (Υ.Α. 15420/3278/2000 ΦΕΚ 783αρθρ. 6 παρ. δ, Ι.) Η μελέτη μιλάει για δύο λατομικές εταιρίες και απεριόριστη χρήση εκρηκτικών.

3. Προβλέπεται η δημιουργία ομαλών και ασφαλών βαθμίδων ήπιας κλίσης ώστε να διασφαλίζεται η ευστάθεια και αντιδιαβρωτική προστασία πρανών, βαθμίδων και των επ’ αυτών φυτών (Υ.Α. 15420/3278/2000 ΦΕΚ 783 αρθρ. 6παρ. δ, ΙΙ.) Η μελέτη προβλέπει γκρεμούς ύψους δέκα μέτρων .

4. Η Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των ανενεργών λατομείων στο νομό Αττικής γίνεται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ν. 2742/99 άρ. 25 ΦΕΚ 207). Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις από πενταετίας τις οποίες ο κύριος δήμαρχος για ανεξήγητους λόγους παρακάμπτει. (ΕΣΔΚΝΑ Ε339/5-7-2007)

5. Υπάρχει η σύμβαση του Aarhous για τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα (3422/12-12-2005 ΦΕΚ Α303/13.12.2005) η οποία αγνοήθηκε παντελώς.

Απ’ τα παραπάνω προκύπτει ότι η μελέτη είναι ψευδεπίγραφη, αντιβαίνει σε βασικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και παρακάμπτει τους καθ' ύλην αρμόδιους φορείς.

Β. Σχετικά με την εμπλοκή του ίδιου του ΟΛΠ ΑΕ στην λατομική δραστηριότητα.

Είναι οξύμωρο σχήμα το να προβαίνει σε αποκατάσταση, ένας φορέας που έχει μεγάλο συμφέρον να εξορύξει όσο το δυνατό περισσότερο υλικό ενόψει της κατασκευής προβλήτας στο Ικόνιο και με δεδομένη τη δυσκολία εξεύρεσης αδρανών υλικών από άλλη πηγή.

Επίσης η εμπλοκή του ΟΛΠ στο λατομικό χώρο της Τούρλας στο παρελθόν, έχει αφήσει τις χειρότερες εντυπώσεις. Πλήθος παραβάσεων, καταπατήσεων και καταστρατηγήσεων νομοθεσίας, αυθαιρεσίες και αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά συνέθεταν, τεκμηριωμένα, τη δράση του από το 1986 έως το 2009.

Συγκεκριμένα παραθέτουμε μερικές από τις διαπιστωμένες παραβάσεις του:

·         1992: παράνομη επέκταση (4198/13-11-1992 Δασαρχείο Πειραιά)

·         1992: μη προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου

·         1993 : επιβολή παύσης λειτουργίας λόγω αλλαγής χρήσης γης (950/19-3-1993 Δασαρχείο Πειραιά )

·         1993 :Αναφορά παράνομης λειτουργίας από Δ/νση Μεταλλείων Νομαρχίας Πειραιά (109/1-4-1993 )

·         1993 : Παράνομη διάνοιξη δρόμου εκτός έκτασης παραχώρησης (διαβιβαστικό στην εισαγγελία Πρωτοδικών με αρ 923/11-3-1993 μήνυση κατά του ΟΛΠ)

·         1994 και 1995 : Παράνομη εξόρυξη αδρανών υλικών (πρωτόκολλο μήνυσης κατά του ΟΛΠ στην εισαγγελία Πρωτοδικών 408/14-7-1995 και3640/5-9-1995)

·         1994 : Ποινή για παράνομη εκμετάλλευση (ΥΒΕΤ Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος Φ11.35Ψ/3239/6793)

·         1995 : Χρηματική ποινή για παράνομη λειτουργία. (ΥΒΕΤ, Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, ΕΜΝΕ Φ11.3.5/2703)

Κατόπιν αυτών είναι απόλυτα λογικό να εγείρονται έντονες αντιδράσεις για την επαναφορά του ΟΛΠ ΑΕ .

Γ. Ενστάσεις για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σαλαμίνας και των εταιριών «ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ» και«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΕ»

Θεωρούμε ότι αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση.

Είναι ανεξήγητο και άκρως μελανό σημείο να συνάπτει ο δήμος πρωτόκολλο συνεργασίας, με εργοληπτικές εταιρίες και μάλιστα με απ’ ευθείας ανάθεση, σε ένα έργο του οποίου δεν είναι ο ίδιος κύριος αλλά ο ΟΛΠ και παρακάμπτοντας τους αρμόδιους περί αποκαταστάσεων φορείς και τις ειλημμένες αποφάσεις τους.

Δ. Προτάσεις

Το λατομείο στη θέση Άκρα Τούρλα είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί.

Η αναγκαιότητα αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι η αποκρουστική του όψη είναι ορατή από όλο το παραλιακό μέτωπο, από Πειραιά έως Γλυφάδα και αποτελεί την πρώτη εικόνα που αντικρίζει ένα πλοίο που εισέρχεται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Όμως η πορεία πρέπει να είναι διαφορετική. Πρέπει να γίνει χρήση του νομικού πλαισίου,που αναφέρεται στα ανενεργά λατομεία (γιατί ανενεργό είναι) και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη οδός μέσα από την Περιφέρεια τον ΕΣΔΚΝΑ και τον Οργανισμό της Αθήνας και την σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ αυτών καθώς και του Δήμου.

Κατόπιν όλων αυτών οι κάτοικοι της Σαλαμίνας είναι πραγματικά ανάστατοι και άκρως αντίθετοι με αυτήν την εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Κοινοτικά Συμβούλια Σεληνίων και Αιαντίου, που είναι όμορες με το λατομείο περιοχές, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, ενώ πολλοί κάτοικοι εκφραζόμενοι είτε μέσα από φορείς είτε όχι, αντιδρούν και διεκδικούν πραγματική αποκατάσταση κι όχι νέο λατομείο με αβέβαιη πορεία και αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η ύπαρξη και λειτουργία ενός ακόμα λατομείου στη Σαλαμίνα, δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, αλλά σε σχέση με την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας σταδιακά και συνεχώς την ποιότητα τη ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Κανένα άλλο νησί δεν έχει δεχθεί τόσο έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση .

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

·         Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
·         Παροπλισμένα πλοία
·         Ναύσταθμος
·         Μονάδα φυσικού αερίου Ρεβιθούσας
·         Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυτάλλεια
·         Αυθαίρετη δόμηση
·         Επιπτώσεις από την συνεχή διέλευση και αγκυροβόληση πλοίων.
·         Υπάρχουσες μονάδες υδατοκαλλιέργειας.
·         Ύπαρξη άλλων ενεργών και ανενεργών λατομείων

Κατόπιν όλων αυτών ζητάμε να πρυτανεύσει η λογική και να ενεργήσετε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση των νόμων.

Η Γραμματέας
Ο Πρόεδρος
Κανάκη Μαίρη
Μάρκος Ακύλας

 

Το ανωτέρω κείμενο συνυπογράφουν οι ακόλουθοι φορείς του νησιού:

·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
·         ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ
·         ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
·         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ «ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ»
·         ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
·         ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

 

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/10/12 18:10

    Αν τολμάτε διαγράψτε τον δήμαρχο που φέρθηκε με το γνωστό τρόπο στον κ. Ευσταθίου στο δημοτικό συμβούλιο με το θέμα αυτό. Ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του ΔΣ και ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος είναι δικά σας μέλοι, που ψήφισαν υπέρ της επανειλητουργίας του λατομείου και δεν τολμάτε να τους αγγίξετε. Με επιστολές δεν κερδίζονται οι μάχες. Σπάστε και κανένα αυγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/10/12 19:50

    Κάπου διάβασα ότι έχει συζητηθεί το θέμα,αλλά για να τους διαγράψουν πρέπει να δαπανήσουν ένα πόσο(νομικά έξοδα) που αυτή την στιγμή δεν μπορούν να διαθέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/10/12 09:17

    Ειναι πολλα τα λεφτα Γιαννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/10/12 10:18

    Τα νομικά έξοδα τα καλύπτει ευχαρίστως ο Σπύρος ο πρόεδρος με @@ προκειμένου να καθαρίσει ο όμιλος. Κάντε δημόσια πρόταση και θα σας στείλουμε όλοι εμείς χρήματα σε λογαριασμό που θα ορίσετε ή μπορεί να προσφερθεί και δικηγόρος από το νησί.
    Περιβος άσε τις μαλαγανιές και μίλα ντόμπρα. Άντε μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.