Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

15 Απρ 2013

Εισπνέουν ετησίως 26ΟΟ τόνους ρύπων από τα πλοία στο λιμάνι.«Αργοπεθαίνουν» οι Πειραιώτες. Ο Χρήστου καταγγέλλει τους «βρωμιάρηδες» και τους προειδοποιεί με συλλήψεις

Πηγή: newsTA
Ένα ακόμη καίριο θέμα – που μέχρι τώρα αποτελούσε «ταμπού»  και ουδείς (Δήμος, πρώην Νομαρχία, φορείς, βουλευτές, κινήσεις πολιτών κ.α )  το «ακουμπούσε» -  ανέδειξε και ζητεί τη λύση του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου .
Μ’ επιστολή του  κ. Χρήστου, προς τις ενώσεις πλοιοκτητών που χρησιμοποιούν το λιμάνι του Πειραιά, για πρώτη φορά κάποιος θεσμικός παράγοντας θέτει το οξύτατο περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά θέμα δημόσιας υγείας, τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι .
Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πειραιά για το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά η παραγόμενη ποσότητα καυσαερίων ρύπων από τα πλοία ανέρχεται στους δύο χιλιάδες εξακόσιους τόνους ετησίως, αριθμός ο οποίος αυξάνεται διαρκώς, ενώ η αποτύπωση σε χρήμα των συνεπειών αυτής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι σύμφωνα με διεθνείς κανόνες μέτρησης της τάξης των 51 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Χρήστου  στην επιστολή του,  ζητεί τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή των προβλεπόμενων από την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία για την ποιότητα των καυσίμων, τη  συντήρηση των μηχανών, τον συχνό εκκαπνισμό των φουγάρων τους και  τη σωστή προθέρμανση των μηχανών τους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις εκπομπές ρύπων.
Η επιστολή εστάλη  στους προέδρους της  Ένωσης  Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ένωσης  Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας,  της Ένωσης  Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, της Ένωσης  Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων     «Αγ. Νικόλαος», της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Ακτοπλοϊκών Φορτηγών Πλοίων, της Ένωσης  Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και της  Ένωσης  Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού,
Όπως επισήμανε ο , κ. Χρήστου , « η επιστολή μας προς τις Ενώσεις Πλοιοκτητών εντάσσεται στο πλαίσιο των  δράσεων που αναπτύσσει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά για την αφύπνιση και  ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να ληφθούν μέτρα βελτίωσης της  ατμόσφαιρας στο λιμάνι του Πειραιά,  η οποία, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα  μελετών  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο και του Πανεπιστημίου Πειραιά,  είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, επιβλαβών για την υγεία μας, αιωρούμενων μικροσωματιδίων».
Υπογραμμίζει  δε,  η επιστολή του προς τους πλοιοκτήτες, «  έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχη  που έχει  σταλεί από τα μέσα Ιουνίου  στο ΥΠΕΚΑ και στον ΟΛΠ  με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης όπως:
* η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή χρήση καυσίμων χαμηλού θείου, σύμφωνα με το ν.3104/2003 και το Παράρτημα VI της Διεθνούς Συνθήκης MARPOL 73/78,
* η άμεση  υλοποίηση των έργων για την ηλεκτροδότηση των  πλοίων που παραμένουν ελλιμενισμένα για διάστημα άνω των δύο ωρών, σύμφωνα και με την οδηγία  2005/33/ EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
*  η επίσπευση της υλοποίησης των έργων  επέκτασης του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ, έργα που θα συμβάλουν στον περιορισμό των αέριων ρύπων από τον κυκλοφοριακό φόρτο
*  η αύξηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου σε χώρους όπως τα 660  στρέμματα της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου, πράσινο που θα λειτουργήσει σαν φυσικό φίλτρο στην αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά της ηχορύπανσης και θα συνεισφέρει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στις παραθαλάσσιες  περιοχές του Πειραιά».
Τονίζει «προς κάθε κατεύθυνση, Κεντρική Κυβέρνηση, Λιμεναρχείο, ΟΛΠ  και πλοιοκτήτες,  ότι  η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για τον περιορισμό των αέριων ρύπων, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν την καθημερινότητα  της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».
Και προειδοποιεί ότι « αν η έκκλησή μας για συνεργασία και λήψη  μέτρων που θα φέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα δεν εισακουστεί θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για εφαρμογή των νομίμων και θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση της  αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις εξόφθαλμης και αυταπόδεικτης ρύπανσης από τα ελλιμενισμένα πλοία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.