Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

11 Μαΐ 2013

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΕΙ Η ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΕΙ Η ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ  ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ – ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.
Θέσεις και προτάσεις* των βουλευτών Α΄ και Β΄ Πειραιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Τζένης Βαμβακά, Θοδωρή Δρίτσα και Παναγιώτη Λαφαζάνη στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης για το εκρηκτικό πρόβλημα που απειλείται να δημιουργηθεί στην πορθμειακή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών της Σαλαμίνας.
1. Διαμαρτυρηθήκαμε προς τον κ. Υπουργό, γιατί αν και συγκάλεσε τη σημερινή σύσκεψη βουλευτών, είχε σπεύσει από χθες να ανακοινώσει δημοσίως τις αποφάσεις του. Δηλώσαμε ότι ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση και παραμείναμε στη σύσκεψη εξαντλώντας όλα τα όρια καλής πίστης και ανοχής, με την ελπίδα ότι τα «τετελεσμένα» θα επανεξεταστούν και ότι θα αναζητηθούν λύσεις ώστε η Σαλαμίνα να μην αποκοπεί συγκοινωνιακά και να μην ταλαιπωρηθούν χιλιάδες άνθρωποι.
Ζητήσαμε επίσης – όπως έκαναν και άλλοι βουλευτές – να συμμετάσχει στη σύσκεψη και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, ο οποίος ήδη είχε προσέλθει – αν και απρόσκλητος – στο Υπουργείο. Το αίτημα μας έγινε δεκτό.
2. Δηλώσαμε πως θεωρούμε αδιανόητο να εκτελούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια (έστω και μικρών αποστάσεων όπως αυτή του πορθμείου Περάματος - Σαλαμίνας) χωρίς εγγυημένη ασφαλιστική κάλυψη επιβατών και οχημάτων σε περίπτωση θαλασσίου ατυχήματος.
Πράγματι, το Προεδρικό Διάταγμα 6/2012 με βάση το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η με αριθμό 2009/20ΕΚ Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει, από την έναρξη της ισχύος του, σύναψη Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων των πλοιοκτητριών εταιρειών με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με το νόμο, οι πλοιοκτήτες όφειλαν επομένως να συνάψουν τέτοια συμβόλαια, ανεξάρτητα από την εκκρεμότητα της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επισημάναμε όμως ότι:
α. Η αοριστία του Π. Διατάγματος και της Κοινοτικής Οδηγίας θέτει σε βάσιμη αμφισβήτηση την πραγματική κατοχύρωση του δικαιώματος επιβατών και κατόχων οχημάτων για ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.
β. Αποδεικνύεται τώρα πόσο καταστροφική και ιδιοτελής ήταν η απόφαση (από το 2011) της κατάργησης του Δημοσίου Κεφαλαίου ΚΑΕΟ το οποίο μάλιστα λειτουργούσε επικουρικά και ως πόρος πρόσθετης σημαντικής ενίσχυσης του ΝΑΤ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τον κατάργησαν, δήθεν για να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων όπως ζητούσαν οι ενώσεις των ακτοπλόων, κάτι που όχι μόνο δεν συνέβη αλλά αντίθετα σχεδόν αμέσως οι τιμές αυξήθηκαν !.
γ. Απαιτείται επομένως συνολική επανεξέταση του συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης και όχι η διατήρηση αυτών των υποκριτικών και επικίνδυνων νεοφιλελεύθερων ρυθμίσεων υπέρ της «αγοράς», όταν η μόνη χρησιμότητα τους είναι η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών χωρίς εγγυημένη ανταπόδοση.
3. Τέλος, με βάση τα παραπάνω προτείναμε και ζητήσαμε να «παγώσει» η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, με νέα απόφαση του Υπουργού να δοθεί νέα παράταση εφαρμογής του για εύλογο χρονικό διάστημα (ενδεικτικά προτείναμε 3 μήνες). Στο διάστημα αυτό να επανεξεταστεί το σύστημα κατοχύρωσης της ασφαλιστικής κάλυψης υπέρ επιβατών και οχημάτων σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.
Κυρίως όμως ζητήσαμε να ενημερωθούν οι πολίτες της Σαλαμίνας και να μην αιφνιδιαστούν. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε και όμως αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες της αντιδικίας πλοιοκτητών και Υπουργείου. Είναι αδιανόητο να οδηγηθούν σε αφάνταστη ταλαιπωρία χιλιάδες άνθρωποι που μετακινούνται καθημερινά για λόγους εργασίας, υγείας, μόρφωσης και για πολλούς άλλους αναγκαίους λόγους που δεν επιδέχονται αναβολής.
* Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λόγω δεσμεύσεων σε άλλη υποχρέωση δεν συμμετείχε στη σύσκεψη αλλά οι παραπάνω θέσεις και προτάσεις είναι προϊόν κοινής απόφασης.  
10/05/2013                               Το Γραφείο Τύπου

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/5/13 18:02

    ΑΜΑΝ
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
    ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΟΡΜΑΕΙ ΣΤΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/5/13 18:03

    ΩΠΑ ΣΥΓΝΩΜΗ.
    Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/5/13 18:51

    Για ποιά αοριστία μιλάει η ανακοίνωση; Όλα είναι καθαρά. Τα πλοία πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για αστικές ευθύνες τρίτων, όπως έχουν και τα Ι.Χ. μας.
    Αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Εδώ το συνδικάτο, η μαφία των τσοπαναρέων-φεριμποτατζήδων θέλουν να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο, και όχι το νόμο του κράτους που είναι αποτέλεσμα της ντιρεκτίβας. Αν θέλουν να ασφαλίσουν τα σκαριά τους είναι δικαίωμά τους, όπως δικαίωμά μας είναι να ασφαλίσουμε και τα Ι.Χ. μας για ζημιές που θα υποστεί με την ευθύνη τη δική μας. Η αστική ευθύνη όμως προς τρίτους δεν μπορεί να αφήνεται στην διακριτική τους ευχέρεια. Θα πρέπει να καλύπτεται από παγκόσμιους ασφαλιστικούς οργανισμούς και να είμαστε σίγουροι ότι θα αποζημειωθούμε.
    Αυτοί δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κι αν δεν θέλουνε, τότε να τα δέσουνε. Έτσι όμως όπως πάνε, εμείς που είμαστε ενάντια στην Γέφυρα, θα γίνουμε υπέρμαχοι.
    Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/5/13 20:37

    Τι γύρευε η «αλεπού» στο παζάρι κι ήταν ημέρα Σάββατο;
    Σάββατο μεσημέρι, 2:30 μια απίστευτη παρέα κάνει την εμφάνιση της για να γιορτάσει τα επινίκια στο κέντρο Porto Leone.
    Αρχηγού παρόντος (Τσάβες) υπαρχηγού Παπαθεοχάρη, το κερασάκι της τούρτας η Τίνα που πάει με όλα, ο σοφέρ και τσάτσος του δημάρχου Μπερής και φυσικά οι αδελφοί Καραμαζόφ (πανταχού παρόντες ακόμα και στις φετινές αναθέσεις των παραλιών) γεια σου ρε Τίνα πατριώτισσα. Για την σωτηρία της πατρίδας ρε γαμώτο.
    Πλήρως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της «ανάθεσης» του Φλαμίνγκο γιόρτασαν μέχρι αργά την επιτυχία τους.
    Αισθητή η απουσία του «δεξιού τρομάρα του» μπροστινού της υπόθεσης που για λόγους δεοντολογίας» δεν εμφανίστηκε αν και οι πληροφορίες τον θέλουν υποψήφιο με τον Τσάβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/5/13 22:18

    Για ποιον λέτε μπροστινό ; αυτόν με δυο στερήσεις στο ναυτικό και τα λερωμένα φύλα ποιότητας «σύντομα θα βγουν στο διαδίκτυο» τι να λένε άραγε; θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε…. ιστορία αμαρτία το Μαυράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/5/13 08:41

    ΝΑΙ, ΝΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ;
    ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΝΔ ΕΚΟΒΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΣΑΒΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑΚΗ ΜΟΥ
    ΚΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΑΡΠΑΧΤΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ - ΚΑΤΑΛΑΒΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/5/13 11:02

    Η λύση είναι μία. Να καλυφθούνε αμέσως για αστική ευθύνη προς τρίτους. Δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση σε όλο το πλανήτη και μάλιστα τη στιγμή που διακινούνται τόσα εκατομμύρια κόσμος με τα φεριμπότ τους.
    Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μέχρι τώρα αν συνέβαινε κάτι θα πεταγότανε σαν το σκυλί στ΄αμπέλι, δεν θα έπαιρνε φράγκο αποζημείωση.
    Ο Τσαβαρής είναι υπηρέτης του κεφαλαίου, γιαυτό ρίχνει και την ευθύνη για την κατάσταση στον Υπουργό. Ο άνθρωπος με κίνδυνο να φάει πρόστιμο η Ελλάδα από την Ευρ.Ενωση για μη συμμόρφωση με την Οδηγία, τους έδωσε 1, τους έδωσε 2, τους έδωσε 3 παρατάσεις και αυτοί αντί να τα ασφαλίσουν πήγαν στα δικαστήρια, όχι για να κερδίσουν την υπόθεση αλλά για να κερδίσουν χρόνο, λες και οι άλλοι τρώνε κουτόχορτο. Σού λέει θα πέρνουμε αναβολές οπότε θα εκδικαστεί μετά από 5-6 χρόνια. Μέχρι τότε θα λέμε μη μας ενοχλείτε μέχρι να βγεί η απόφαση, κι έτσι θα κονομήσουμε τα ασφάλιστρα των ετών αυτών. Δεν μου λένε όμως οι κύριοι-κύριοι βουλευτές όλων των κομάτων (που για την γαμημένη την ψήφο γίνονται όλα), αν θα βάλει πρόστιμο η Ε.Ε. στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση, ποιός θα το πληρώσει; οι ίδιοι που τώρα κόπτονται ή ο εύκολος και παντοτινός μαλάκας μικροσυνταξιούχος; Εκεί το κάνουμε μόκο,ε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/5/13 17:36

    ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ,ΤΟΥ ΤΡΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΦΡΑ ΓΙΑ ΤΑ FERRY ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΑΘΩ .
    ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ.
    ΤΖΙΖΖΖΖΖ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.
    ΕΥΧΕΣ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
    ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΜΠΟΥΓΙΟ ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ.
    ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΜΑ ΔΕ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΤΡΩΣ ΟΜΕΛΕΤΑ.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος12/5/13 20:30

    Προς 17:36
    Γιατί, ξέρει κανείς τη θέση του Τσαβαρή;
    Αν εσύ την ξέρεις, πες την μας για να την μάθουμε κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.