Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

15 Σεπ 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ

Τι συμπεράσματα βγάλατε εσείς απ’ όσα είπε ο  κ. Τσίπρας;
«Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο δικά μας συμπεράσματα. Ακούγοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρώτο είναι ξεχάστε την ανάκτηση απωλειών, δε γυρνάμε στο 2009, θα διαχειριστούμε την ακραία φτώχεια κάπως καλύτερα απ’ ότι προσπαθεί η συγκυβέρνηση. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου είναι σε ισχύ. Ένα δεύτερο σημείο, που δεν έφυγε από την προσοχή, ήταν οι ύμνοι στην τρόικα γιατί τρόικα είναι η Κομισιόν, ο κ. Ντράγκι και η κ. Λαγκάρντ…».

Ε, καλά δεν ήταν ύμνοι κιόλας, είπε ότι τους αναγνωρίζει ως θεσμούς.
«Νομίζω ότι όταν αναγνωρίζονται οι θεσμοί και λέμε «είμαστε στα σαλόνια των θεσμών και στηρίζουμε τους θεσμούς», το να λέμε έξω η τρόικα, αλλά μέσα αυτοί οι οποίοι εκπροσωπούν την τρόικα είναι ένα δείγμα ….».
Και τους τρεις μαζί δεν τους θέλει, ξεχωριστά τον καθένα είπε ότι τους αναγνωρίζει.
«Τον καθένα ξεχωριστά σαν θεσμό. Απ’ την άλλη στο από πού θα βρεθούν τα λεφτά - και εδώ είναι μια διαφορετική κριτική που κάνουμε εμείς από την κριτική της συγκυβέρνησης - είναι ότι ουσιαστικά λέει ξεχάστε τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, ότι θα τις καταργήσουν, ξεχάστε τη φορολογία των επιχειρήσεων, ξεχάστε δηλαδή την προσπάθεια να πάρουμε από τους ισχυρούς, από τους έχοντες και να δώσουμε σ’ ένα κόσμο ο οποίος βρίσκεται σε συνθήκες ανέχειας και φτώχειας».
Δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά λέτε ότι η εμφάνιση αυτή του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι η επισημοποίηση της ένταξης στις μνημονιακές δυνάμεις;
«Νομίζω είναι κομμένη και ραμμένη στα πλαίσια της διαχείρισης αυτής της οικονομίας, αυτού του συστήματος, αυτών των μονοδρόμων. Στα πλαίσια επίσης του άλλου μείγματος πολιτικής «αλά Ολάντ» λίγο, Ομπάμα πιο πολύ και ΔΝΤ σε σχέση με τις συνταγές γύρω από το χρέος, απέναντι στη διαχειριστική πρόταση της συγκυβέρνησης και της ΝΔ».
Υπάρχει αντίστροφη ανάγνωση, πολύ ενδιαφέρουσα, διότι ομολογώ κι εγώ ότι μου είχε διαφύγει η απόσταση ανάμεσα στο καταργούμε το μνημόνιο και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και στις εξαγγελίες του Σαββάτου το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Όντως είναι ένα υποσύνολο πολύ μικρό της κατάργησης όλων των εφαρμοστικών νόμων και μάλιστα περνάει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία ως κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει, ότι είναι ανεδαφικό.
«Γιατί έχουν μειώσει τις απαιτήσεις του λαού μας, γιατί έχουν προσαρμόσει βίαια το λαό μας να μάθει να ζει μ’ αυτά που έχασε, να μάθει να ζει με το γεγονός ότι σήμερα η αγορά εργασίας θα γίνει ακόμη πιο φθηνή. Γιατί ξέρετε το ανέκδοτο που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι θα φέρει με ένα νόμο στη βουλή τη Συλλογική Σύμβαση στα 751€. Το θέμα είναι από κει πέρα. Το γεγονός ότι χθες το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ έλεγε ότι 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δουλεύουν μόλις με 300€ καθαρά, δουλεύει με γενικευμένες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις οποίες δεν θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης - πιστεύω κι εσείς γνωρίζετε - ότι 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν να πληρωθούν πάνω από δύο μήνες. Όταν λοιπόν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτό κοστολογείται με μηδέν, το ερώτημα είναι το κεφάλαιο που θα βρει τα λεφτά για να τα δώσει, όχι ότι μας πιάνει πόνος για το κεφάλαιο, δείχνουμε πως λειτουργεί αυτή η οικονομία».
Να σας ρωτήσω -αν και νομίζω είναι ρητορική η ερώτησή μου με αυτά που έχετε πει- με αυτό το προγραμματικό πλαίσιο υπάρχει το παραμικρό έδαφος κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από εκλογές και αν και εφόσον είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και σας κάνει, όπως κάνει συχνά, πρόσκληση σε εσάς;
«Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα πει και πήρε το κόστος στις πρόσφατες εκλογές ότι η προσπάθεια να διαχειριστεί μία κυβέρνηση, μέσα σε αυτά τα τείχη, την φτώχεια και την ανέχεια του λαού μας είναι καταδικασμένη από την αρχή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις λεγόμενες παροχές ή δεσμεύσεις της πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεσμεύσεις ουσιαστικά που λένε στο λαό μας ότι θα ζήσει με τα ψίχουλα, είναι δεσμεύσεις που προσπαθούν να διαχειριστούν την ακραία φτώχια, που δεν αμφισβητούν τους μονόδρομους, τους συμμάχους, την τρόικα κι αυτό που εκφράζουν, γι’ αυτό και οι πόροι είναι και αυτοί αβέβαιοι. Το ΕΣΠΑ το οποίο έχει κλείσει, η φοροδιαφυγή την οποία «θα την χτυπήσουμε», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εμείς “οι ικανοί διαπραγματευτές θα τους αναγκάσουμε να δώσουν”…».
Υπάρχει λουκέτο τρόικας στην πόρτα εκεί, δεν είναι εύκολα τα πράγματα…
«Αυτή η οικονομία έχει νόμους, έχει κανόνες, δεν είναι θέμα θέλησης ούτε ικανού διαπραγματευτή, που θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι. Γι’ αυτό και χρειάζεται πορεία ρήξης, πορεία σύγκρουσης, λέγοντας στο λαό μας την αλήθεια και όχι μειώνοντάς του τις απαιτήσεις, αλλά ανεβάζοντας σήμερα τις απαιτήσεις, γιατί υπάρχει και ο πλούτος και η δυνατότητα σ’ αυτή τη χώρα ο λαός να είναι νοικοκύρης στον τόπο του».
Δηλαδή ούτε ένα δις στα εκατό δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε κυβερνητικά;
«Το ΚΚΕ δεν κάνει πιρουέτες, δεν κάνει μπρος - πίσω, λέει τη γνώμη του, έχει τη δίκη του πρόταση εξουσίας. Αναγνωρίζουμε ότι ο συσχετισμός είναι αρνητικός, αυτός όμως ο συσχετισμός δεν αλλάζει με ψέματα, με αυταπάτες, με λογικές ότι εμείς μέσα στην ΕΕ θα διαχειριστούμε την οικονομία του κεφαλαίου, που είναι σε κρίση και όλοι θα περάσουμε καλά!...».
Θεωρείτε ότι έτσι όπως πήγε ο κ. Τσίπρας από το «καταργούμε τα πάντα και όλους τους εφαρμοστικούς» στο Σαββατιάτικο, θα πάει και από το «Σαββατιάτικο πακέτο» σε κάτι που θα είναι ακόμα πιο κοντά στη λογική ας πούμε της τρόικας και των πολύ περιορισμένων παρεμβάσεων;
«Στη συνέντευξή του σε ένα αμερικάνικο, νομίζω, δίκτυο μίλησε και για αναδιάρθρωση του χρέους -δεν είναι τυχαίες οι λέξεις- πέρα από τη λογική ότι τα επενδύουμε στο κούρεμα, λες και δεν έχει κουρευτεί μέχρι τώρα 2 φορές το χρέος στη χώρα μας. Αλλά θα έλεγα το εξής και να τελειώσω το φιλόξενο χρόνο που μας έχετε διαθέσει: Ξέρετε πάρα πολύς κόσμος σήμερα έχει μειώσει τις απαιτήσεις του και λέει  τόσα είδαμε ας δούμε κι αυτό. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Εμείς απευθυνόμαστε σε ένα κόσμο που έχει ριζοσπαστική σκέψη, που μάτωσε αυτά τα χρόνια, σ’ αυτό το κομμάτι του κόσμου λέμε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει καινούργιο χρόνο σε αυταπάτες, πρέπει απ’ αυτή την αναμέτρηση, όχι την εκλογική, την καθημερινή αναμέτρηση να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης, να είναι ισχυρό το ΚΚΕ».
ΑΘΗΝΑ 15/9/2014            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.