Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

19 Απρ 2016

"Αυθύπαρκτη παρουσία" Άρθρο Δημήτρη Λιντζέρη

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο ευρύτερος κεντροαριστερός χώρος αντιμετωπίζουν σήμερα ένα υπαρκτό και διακριτό δίλημμα: Ή θα υπερασπιστούν την πολιτική και ιδεολογική αυτονομία και αυθυπαρξία τους ή θα παρακολουθούν τους ψηφοφόρους να διολισθαίνουν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε συνέβη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Απέναντι στο δίλημμα αυτό οφείλουν να πάρουν σαφή και καθαρή θέση, χωρίς υπεκφυγές και ταλαντεύσεις.
Πεποίθησή μου είναι ότι καθίσταται απαραίτητη η καθαρή οριοθέτηση του ΠΑΣΟΚ έναντι μιας ανερμάτιστης και ψευδεπίγραφης Αριστεράς, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά και την εμπειρία της τραγικής διακυβέρνησής του, η πλήρης απομάκρυνση από όποιες σκέψεις συμπαράταξης μαζί του, καθίσταται αναγκαία για τη στρατηγική του χώρου μας. Συγγενικές σχέσεις δεν μπορεί να υπάρχουν.

Το κυβερνόν κόμμα, μπορεί να εξέφρασε -και σε κάποιο βαθμό ακόμη εκφράζει-ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί συνονθύλευμα ιδεοληπτικών, κρατικιστικών, κινηματικών, λαϊκίστικων, ακόμη και αφελών πολιτικά δυνάμεων, εντέλει ανίκανων και επικίνδυνων για τη διακυβέρνηση του τόπου, με συνδετικό κρίκο μεταξύ τους τη λατρεία τους για την εξουσία. Με τις δυνάμεις αυτές δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση ή συμπόρευση, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία. Κάτι τέτοιο το αποτρέπει η ανάγκη εξόδου της χώρας από την κρίση. Και βεβαίως το αποτρέπει η επιδίωξή μας να ανασυγκροτήσουμε -στην πραγματικότητα εκ του μηδενός- τον προοδευτικό χώρο, τον οποίο επί πολλά χρόνια εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ.
Το εγχείρημα αυτό αν δεν θεμελιώνεται εξ αρχής σε μια αυτοτελή πολιτική πρόταση, δεν θα αποκτήσει την απαιτούμενη εμβέλεια και θα είναι θνησιγενές.
Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να δείξει ότι συνιστά μια υπαρκτή -μικρή σήμερα, αλλά μεγάλη αύριο- πολιτική δύναμη του Κέντρου και της Αριστεράς, αμιγώς ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική. Κυρίως οφείλει να συγχρονίσει τα βήματά του με τη μεγάλη δεξαμενή των ανένταχτων πολιτών που βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών. Να απευθυνθεί σε όλους εκείνους που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές απείχαν σε ποσοστό σχεδόν 50% και οι οποίοι στερούνται πολιτικής έκφρασης και την αναζητούν. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σ’ αυτές τις δυνάμεις θα τις καταστήσει ευήκοες στον λόγο και την επαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος είναι ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος που θέλουμε να δημιουργηθεί, να στηρίζεται σε νέες δυνάμεις και σε νέες ιδέες. Δε νοείται να επιχειρούμε την ανασύνθεση της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης με όσους αποπνέουν παρελθόν και κουβαλούν στις αποσκευές τους παρωχημένες απόψεις και θέσεις, πολύ δε περισσότερο με όσους δοκιμάστηκαν δυσμενώς στην πράξη.

Αυτή είναι η αλήθεια: Αν πράγματι όλοι μας θέλουμε να συνδράμουμε στην ανάδειξη μιας ισχυρής, διακριτής, μεταρρυθμιστικής δύναμης, πρωτίστως οφείλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο στα πρόσωπα εκείνα που διαθέτουν την απαιτούμενη πολιτική και διαχειριστική επάρκεια και το αναγκαίο ήθος ώστε να καταστούν φορείς νέων ιδεών και νέων αξιόπιστων προτάσεων

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/4/16 12:14

    <>
    Δηλαδή εννοείς τον εαυτό σου κύριε Λιντζέρη?Επομένως κάνε στην άκρη εσύ και το κρατικίστικο λαικίστικο και διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ σου.Πήγαινε να γίνεις ουρά του Κούλη όπως έγινε ο Βενιζέλος ουρά του ακροδεξιού Σαμαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/4/16 13:24

    ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ.ΘΕΛΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΗ. ΑΤΙΜΗ ΚΑΡΕΚΛΑΑΑΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/4/16 10:35

    Την ώρα που το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ καθαρά, περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα, αυξήσεις εισφορών τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους, μειώσεις νέων συντάξεων έως 15% - 30%, αλλά και μόνιμους μηχανισμούς μείωσης των παροχών, οι βουλευτές μένουν «εκτός».Ναι οι ...πολυχρονεμενοι μας βουλευτες ....εκτος μετρων....ΑΝΤΕ ..Μ@@@@@@ΚΑ ΛΑΕ ..ΤΡΕΧΑ ΚΑΙ ..ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΥς......ΨΟΦΑ ΣΥ...ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΙ...ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΣ ...ΛΑΟΣ .ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ......ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/4/16 20:27

    ΦΙΛΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΚΡΑΙΝΕΙ.
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ.
    ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.