Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

12 Μαΐ 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕΡΙΦΟΥ) ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησε  η κίνηση πολιτών ΝΑΥΜΑΧΗΑ στο Δημαρχείο Αμπελακίων, στη Σαλαμίνα, την Παρασκευή 5 Μαΐου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Σερίφου, Αντ. Αντωνάκης
Ο  ερευνητής – λαογράφος, Θοδωρής Λιβάνιος, γιός του τελευταίου προέδρου των μεταλλωρύχων Σερίφου, ανέλυσε τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Αυγούστου του 1916 στα μεταλλεία του νησιού, που οδήγησαν στην νίκη των εργατών και στην πρώτη εφαρμογή του 8ωρου στην Ελλάδα. 

Ο κ. Λιβάνιος παρουσίασε  συγκλονιστικά ντοκουμέντα της εποχής εκείνης εξηγώντας, μεταξύ άλλων, με ποιο τρόπο οι μεταλλωρύχοι που δούλευαν στις στοές της Σερίφου, οργανώθηκαν και ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Δεν δίστασαν να συγκρουστούν με τον Γερμανό ιδιοκτήτη των ορυχείων Γεώργιο Γκρόμαν και την αστυνομία, στέλνοντας πανεργατικό μήνυμα αντίστασης, σε όλη τη χώρα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία - ντοκιμαντέρ με τα γεγονότα της απεργίας. Ακούστηκαν μαρτυρίες για τις τότε συνθήκες δουλειάς, για τον αιματοβαμμένο αγώνα στον οποίο συμμετείχαν γυναίκες και παιδιά και για την άγρια καταστολή της (τελείωσε με εφτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες).
Μέσα από την ταινία αναδείχθηκε το αυθόρμητο ξέσπασμα, οι πρώτες αφυπνίσεις της εργατικής συνείδησης, καθώς και η κατάργηση της τοπικής εξουσίας την οποία αντικατέστησαν με μια επιτροπή η οποία διευθετούσε τις καθημερινές υποθέσεις των απεργών και των κατοίκων.
Η απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου κατατάσσεται στο πάνθεον των αδιάλλακτων επαναστατικών αγώνων, από τους οποίους μπορούμε ακόμα και σήμερα να αντλούμε διδάγματα όπως ότι παρά την καταστολή, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις, οι εργάτες ήταν τελικά αυτοί που βγήκαν νικητές, μιας και τα περισσότερα από τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν.
Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για αλληλεγγύη, ενότητα, και αγώνα για να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα που καταπατώνται καθημερινά σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα τους εργασιακούς..
Κίνηση Πολιτών Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α.

Σαλαμίνα 10/05/2017

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/5/17 16:14

    καπετανκη ποιος νομιζεις οτι εισαι ;βρυζεις ολο τον κοσμο τι σου φταινε οι ανθρωποι οταν εσυ εχεις δικα σου προβληματα ντροπη και αισχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/5/17 17:14

    Μαζέψου τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.