Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

30 Μαΐ 2017

«Όραμά μας ένα μουσείο για την αρχαία Σαλαμίνα»

Γράφει η ΕΛΛΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
στην νέα εφημερίδα ”ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
Ο 88χρονος σήμερα Ιωάννης Σουλιώτης, κάτοικος Αμπελακίων, σε ηλικία 20 ετών έγινε μάρτυρας, μαζί με τον πατέρα του, ενός περίεργου γεγονότος: Μετά από μία πρωτοφανή κακοκαιρία και κυκλώνα, που διήρκεσε 6-7 ημέρες, είδαν καθαρά στον βυθό τα κουφάρια αρχαίων πλοίων. Διακρίνονταν τέλεια τα έμβολά τους στην πλώρη, καθώς και ο σκελετός τους, ο οποίος μάλιστα ήταν σε καλή κατάσταση, λέει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, μεταφέροντάς μας τη μαρτυρία του κ. Σουλιώτη.
Κύριε Μαριδάκη, υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμη και οι πέτρες από τα αρχαία τείχη χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στην κατασκευή πολυκατοικιών στην ευρύτερη περιοχή. Αληθεύει αυτό;

Δυστυχώς, η πολιτεία δεν προστάτεψε, ως όφειλε, τις αρχαιότητες ούτε ενδιαφέρθηκε για τις καταστροφές που έγιναν με το πέρασμα του χρόνου. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στους 60 τάφους των Σαλαμινομάχων, που βρίσκονταν στο σημείο όπου χτίστηκε ο Τύμβος. Έχουν διασωθεί μόνο τρεις, διότι οι υπόλοιποι, μαζί με τα οστά, έγιναν οικοδομική ύλη σε εργασίες κατασκευής κρηπιδωμάτων για να δένουν τα πλοία.

Έχει ξεκινήσει, από το 2016, μία συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Πού στοχεύει;

Η συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Φινλανδικού Ινστιτούτου ξεκίνησε πέρυσι, θα διαρκέσει έως το 2020 και θα επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση του αδόμητου τμήματος της παραλιμένιας αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, στην Πούντα των Αμπελακίων.

Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι είναι το πρόγραμμα «Grand Restoration of Salamis» που «τρέχει» το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς;

Πριν από λίγους μήνες, ως αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, επικοινώνησα με την εταιρία Rockefeller&Couts, του Μάικλ Ροκφέλερ και του ελληνικής καταγωγής Βρετανού, Ντάνιελ Κουτσαβάκη και τους ενημέρωσα για τις προσπάθειές μας. Στις 19 Φεβρουαρίου με ενημέρωσαν για την πλήρη υποστήριξή τους να ταξινομήσουμε την Αρχαία Σαλαμίνα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Κάπως έτσι αρχίζει να «τρέχει» το πρόγραμμα «Grand Restoration of Salamis». Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ίδρυση της έδρας της επιτροπής αποκατάστασης, η οποία θα φιλοξενήσει και ένα πρώτο μουσείο, αφιερωμένο στα νέα αρχαιολογικά κομμάτια που θα ανακτηθούν. Στις άμεσες προοπτικές του προγράμματος για την αξιοποίηση της Αρχαίας Σαλαμίνας είναι επίσης η χρηματοδότηση ενός ιστορικού θεματικού πάρκου, το οποίο θα δίνει στους επισκέπτες μία πραγματική γεύση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, καθώς και η αξιοποίηση της φυσικής θέσης του ιστορικού λιμανιού της Κούλουρης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως διεθνές λιμάνι διέλευσης για μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Είστε αισιόδοξος για την ανάκτηση των θησαυρών που βρίσκονται τόσες χιλιάδες χρόνια στην αφάνεια;

Πιστεύουμε, με τις ενάλιες ανασκαφές που διεξάγονται σήμερα, σύντομα όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι θαμμένα για σχεδόν 2.500 χρόνια στη θαλάσσια περιοχή της Ναυμαχίας να έρθουν στο φως και να τοποθετηθούν σε ένα νέο μουσείο στην Αρχαία Σαλαμίνα, με παγκόσμια επισκεψιμότητα.


*O ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ είναι  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΑΛΑΜΙΣ.