Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

16 Μαρ 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Σαλαμίνας Ανακοίνωση σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου Σαλαμίνας

Ανακοίνωση σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου Σαλαμίνας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 11 Μαρτίου, με θέμα τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2024, η Λαϊκή Συσπείρωση Σαλαμίνας, καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού από την δημοτική αρχή, έπεσε η αυλαία, με ένα τεχνικό πρόγραμμα και ένα αντιλαϊκό προϋπολογισμό που δεν ακουμπάει στις ανάγκες του λαού της Σαλαμίνας.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί κύριο εργαλείο χάραξης της πολιτικής μιας δημοτικής αρχής, δείχνει τις προτεραιότητες και τις διεκδικήσεις της. Έτσι και ο προϋπολογισμός της Διοίκησης Παναγόπουλου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης. Την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δήμων, της ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών τους, της αποθέωσης της ανταποδοτικότητας,  του ξανα πληρώνω για όλα. 

Στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής Παναγόπουλου δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και όραμα για παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, ελεύθερους χώρους. Δεν χωρά στα σχέδια τους η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, η πυροπροστασία, γενικά η ασφάλεια των κατοίκων του δήμου μας και ειδικά των παιδιών μας. Για άλλη μια φορά η απουσία έργων θωράκισης και πρόληψης βγάζει μάτι, καθώς άλλο πράγμα η πρόληψη κι άλλο η αποκατάσταση των ζημιών. Ξέρουμε ότι στην πολιτική κόστους -οφέλους,  η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού είναι κόστος, ενώ όφελος είναι τα κέρδη των λίγων και τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα. 

Το είδαμε άλλωστε πρόσφατα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα Δημοτικά τέλη του 2024!  όπου το έλλειμμα της τάξεως των 984.705,81 € από Δημοτικά τέλη,  το 70%, δηλαδή περίπου 682.251,34 €,  θα τα καλύψουν τα λαϊκά νοικοκυριά!!!  

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε τη διαφορά των 984.705,81 €  να την πληρώσουν με την αναγκαία αναπροσαρμογή των συντελεστών των δημοτικών τελών, οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, τα Ναυπηγεία τα Ιατρικά και Διαγνωστικά κέντρα, η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. , οι βιομηχανίεςοι οποίοι όχι μόνο δεν «έχασαν» μέσα στο 2023 ένα ευρώ από τα εισοδήματα τους, όπως οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, αγρότες και αλιείς του νησιού μας, αλλά αντίθετα είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται σε τέτοια ύψη που δεν μπορεί να το φανταστεί ανθρώπινος νους. 

Βεβαίως κανείς δεν δέχτηκε την πρόταση μας!!! Έτσι βλέπουμε στον προϋπολογισμό, στα Έσοδα του Δήμου από τα ανταποδοτικά για το 2024, ποιος θα πληρώσει ξανά!  Την ίδια στιγμή το αντισταθμιστικό όφελος του ΟΛΠ παραμένει το ίδιο ακριβώς ποσό με το 2023  (273.086)!!!!

Την ίδια χρονική περίοδο τα λαϊκά στρώματα βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες, όταν το 95% των εσόδων του κεντρικού κράτους προέρχεται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους.

Αναφορικά με τις πιστώσεις που θα αποδοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ α’ βαθμού για το οικονομικό έτος 2024, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα αυξηθούν οι ΚΑΠ, όταν ο πληθωρισμός είναι από 15% έως 20% στα βασικά προϊόντα (τρόφιμα, ενέργεια, ένδυση, υπόδηση κλπ), δηλ. ούτε καν καλύπτουν τον πληθωρισμό της χρονιάς που πέρασε. Επίσης ούτε θα αποδοθούν ποσά προηγούμενων ετών που παρακρατήθηκαν από τους θεσμοθετημένους πόρους προς την τοπική διοίκηση.  

Τα ποσά για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων  δεν καλύπτουν τις αναγκαίες δαπάνες των σχολείων, που είναι απαρχαιωμένα και κακοσυντηρημένα, σε μαγαζιά και σπίτια! Το 2023 ήταν 435.992€, για  το 2024 προτείνουν  293.215,!!! Επίσης η ΣΑΤΑ (κονδύλι συντήρησης για τα σχολεία) παραμένει στο ίδιο ποσό, 105.200€ για 2023-24, όταν ξέρουν την κατάσταση και τις ανάγκες των σχολείων μας. Ακομα καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για κατασκευή δημοτικών παιδικών -βρεφικών σταθμών που έχει ανάγκη η εργατική-λαϊκή οικογένεια. 

Ο προϋπολογισμός στα στενά πλαίσια που διαμορφώνεται και υλοποιεί η δημοτική αρχή δεν παίρνει υπόψη:

 ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας, χτυπιέται σκληρά από τη μεγάλη ακρίβεια που τσακίζει τα ήδη λεηλατημένα εισοδήματα, από τις αντεργατικές ανατροπές, την ένταση της φοροληστείας, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Μειώσεις σε ποσά που αφορούν τη μισθοδοσία των καθαριστριών (από 197.400€, σε 183.000), των σχολικών τροχονόμων (από 31.680€, σε 20.000),  το Βοήθεια στο Σπίτι, κ.α. Για το κοινωνικό παντοπωλείο εξαντλείται σε χορηγίες, με ψίχουλα από το δημοτικό προϋπολογισμό χωρίς να καλύπτονται όλοι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας.

 δεν παίρνει υπόψη την συνεχή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της παροχής υπηρεσιών όπως ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, της καταστροφής του περιβάλλοντος.

 δεν παίρνει υπόψη τις θανατηφόρες- καταστροφικές επιπτώσεις που βιώνει συχνά ο λαός μας, από τα φυσικά φαινόμενα, λόγω της πολύχρονης απουσίας σχεδιασμένων πολιτικών και έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας κάτι που έχει ανάγκη και ο δήμος μας με βάση μελέτες. Το ποσό για πρόληψη από θεομηνίες διαμορφώνεται στα 40.000€. Στην πυροπροστασία επαναλαμβάνεται το ποσό των 150.000€, αν και η πραγματικότητα σε αυτή τη περίπτωση είναι πιο δυνατή από τους αριθμούς. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2024 γιατί βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για τα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα. Δεν υπάρχουν σωτήρες με μαγικές λύσεις. Θα είμαστε μαζί με το λαό στους αγώνες του για όλα αυτά που έχουμε ονειρευτεί και αξίζουν σε εμάς και τα παιδιά μας, κόντρα σε μια πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας. Μονο ο λαός με τον αγώνα του, την πάλη του, την διεκδίκηση, την αλληλεγγύη του μπορεί να σώσει τον λαό!

Δημοτική Σύμβουλος

Μαρία Παπαελευθερίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.