Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

25 Ιουν 2017

Συγκριτικό πλεονέκτημα η Νησιωτική επιχειρηματικότητα

Πηγή limani24
Γράφει ο Σπύρος Συρίδων*
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση και ενδυνάμωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Χώρας μας είναι προφανές ότι πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.
Μια τέτοια στόχευση δεν μπορεί σε μια πολυνησιακή χώρα όπως η Ελλάδα να μην αφορά στην νησιωτική επιχειρηματικότητα, που την περίοδο αυτή η προεδρία της Μάλτας έχει ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα των Ευρωπαϊκών πολιτικών προτεραιοτήτων.

Τα 362 νησιά της ΕΕ (άνω των 50 κατοίκων) με συνολικό πληθυσμό 20 περίπου εκατομμύρια κατοίκους, συγκροτούν το νησιωτικό της χώρο που αντιστοιχεί στο ενδέκατο πολυπληθέστερο κράτος μέλος της, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα νησιωτικά κράτη Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος και Μάλτα.
Είναι αλήθεια ότι πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται από μια σειρά γεωφυσικά, οικονομικά και κοινωνικά μειονεκτήματα που δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα, την εφαρμογή-απόδοση των πολιτικών για την εδαφική και κοινωνική συνοχή και κατά συνέπεια επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους που το 2010 είχαν κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ κάτω του 80% του μέσου όρου της Ένωσης.
Παράλληλα όμως ο νησιωτικός χώρος, και ιδιαίτερα ο Ελληνικός, αποτελεί πεδίο μοναδικών προκλήσεων και ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε συγκεκριμένες μορφές της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, η γαλάζια οικονομία, η ποιοτική αγροδιατροφική αλυσίδα, τα σπορ, ο πολιτισμός , οι ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα, κ.α.
Προκειμένου όμως να μειωθούν ή να εξαλειφθούν τα διαθρωτικά μειονεκτήματα στα νησιά μας και να αναπτυχτούν οι πτυχές εκείνες
της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από την υψηλή τους ποιότητα και πολλές φορές την μοναδικότητα, απαιτείται ένας πολυεπίπεδος στρατηγικός σχεδιασμός και συνέργειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έως την ΕΕ.

Κινητήρια βέβαια δύναμη στην αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να είναι άλλη από μία υγιή επιχειρηματικότητα, απαλλαγμένη από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της υπερφορολόγησης και το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορά τη νησιωτική επιχειρηματικότητα για την μετά το 2020 περίοδο έχει αρχίσει και το κλίμα είναι ευνοϊκό.
Μεγάλα θέματα, όπως ότι πέρα από το ΑΕγχΠ απαιτείται ένα φάσμα δεικτών προκειμένου να εκτιμάται ορθότερα η κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση, ώστε να σχεδιαστούν οι πολιτικές συνοχής που απαιτούνται για τα ζωτικά ζητήματα των νησιών της ΕΕ, έχουν μπει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων.
Η Χώρα μας στις διεργασίες αυτές της αναδιαμόρφωσης της νησιωτικής πολιτικής της ΕΕ οφείλει να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των Ελληνικών νησιών ώστε ο σχεδιασμός του επόμενου Πλαισίου Στήριξης, μοναδικού ίσως χρηματοδοτικού εργαλείου, να δώσει ώθηση στη νησιωτική επιχειρηματικότητα και να βελτιώσει την ζωή και τις προοπτικές των κατοίκων των νησιών μας.

*Ο Σπύρος Σπυρίδων είναι Μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, Πρώην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/6/17 00:52

    Τα Χριστούγεννα και την Ανάσταση μπορεί να τα ξεχάσει: Ευχές Τσίπρα στους μουσουλμάνους έποικους για το Ραμαζάνι
    Την ώρα που κορυφώνεται ο πόλεμος της κυβέρνησης με την Ελληνική Κοινωνία για το θέμα της «πολυπολιτισμικής» παιδείας και των «ανοιχτών συνόρων» ο Τσίπρας επιλέγει να επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.
    Πέρσι είχε γράψει τα «Χριστούγεννα» με 3 «Ν», αλλά κάθε χρόνο φροντίζει για τις ισλαμικές ευχές με κατάνυξη. Αγωνίζεται για τον αποχριστιανισμό της Ελληνικής Κοινωνίας, Παιδείας και τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, αλλά θα καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός που έκτισε το τζαμί στην Αθήνα.
    Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τόσο οι συριζαίοι, όσο και οι φιλελεύθεροι νεοδημοκράτες δεν είναι «αντεθνικιστές» και απλώς πιστεύουν στην «ισότητα» και την «ανεξιθρησκεία». Μισούν την Ελλάδα και τους Έλληνες καθώς και την Χριστιανική τους Πίστη και προωθούν την ισλαμοποίηση της Πατρίδος μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/6/17 17:28

    Άλλη μιά κομπίνα καλοσχεδιασμένη από τον Δήμαρχο Μηνάκο και από το Κάθαρμα των Σεληνίων εις βάρος του κ.Τσαβαρή δεν τους βγήκε....
    Αιτία είναι η αλλαγή του άρθρου 236,παρ 2 του ν.3852|2010, με το άρθρο 6 του ν.4368|2016!!!!!!!
    Συγκεκριμένα οι φωστήρες της απάτης και συκοφάντησης αφού γιά την υπόθεση του δημοτικού αναψυκτηρίου πρώην "φλαμίνγκο" είχαν ..εφεύρει ζημιά του δήμου λόγω μη καταβολής των ενοικίων από την ενοικιαστή του αναψυκτηρίου ύψους 43.000 ευρω μαζί με τα δημοτικά τέλη γιά την ίδια πρίοδο ,επείδη διεκδικεί συμψηφισμό με δαπάνες πού ήδη έχει καταβάλει γιά επιπλέον εγκαταστάσεις υγιεινής ,ΑΡΑ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΕΥΡΩ Η...."ΖΗΜΙΑ" ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ!!!!!
    Με δεδομένο λοιπόν ότι ίσχυε με το άρθρο 236,παρ 2 του ν.3852|2010, την περίοδο σύνταξης και υποβολής της μήνυση(πριν τροποποιηθεί στις 21-2-2016), είχαν σίγουρο ότι ο κ. Τσαβαρής θα παραπεμφθεί για κακούργημα αφού είχαν μαγειρέψει το ύψος της "ζημιάς" γιά το Δήμο πάνω από το όριο των 30.000 ευρώ άρα και θα εκπέσει του αξιώματος ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!!!
    Όμως η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου τον Φλεβάρη του 2016,τους χάλασε καταρχήν τα σχέδια αφού γιά να εκπέσει του αξιώματος και να μην μπορεί να είναι υποψήφιος τώρα δεν έφθανε και δεν φθάνει μόνο η παραπομπή γιά κακούργημα αλλά απαιτεί ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ( ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ!!!!!)
    Επίσης θα μπορούσε να είχε εκπέσει ο κ.Τσαβαρής αν του είχαν επιβληθεί κατά την διαδικασία της απολογίας του σε Ανακριτή καί Εισαγγελέα περιοριστικοί όροι!!!!
    Δυστυχώς για τους ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ του δεν του ΕΠΕΒΛΉΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΌΣ ΌΡΟΣ (ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ!!!!)
    ΜΕ ΑΥΤΑ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ
    ΥΠΟΘΕΣΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/6/17 07:58

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΣΤΡΟΚΟΛΕ ΕΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝ. ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.