Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

20 Αυγ 2015

ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ. Ένα χαρτόκουτο για στρώμα… (της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Ικαρίου φωτογραφικό υλικό του -εκ Σαλαμίνος ορμώμενου- Αντώνη Ιατρού)

Ένα χαρτόκουτο για στρώμα κι ένα μαξιλάρι ουρανός. Για 1300  και πλέον πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία,  η Σάμος είναι σήμερα ένα κομμάτι γης, χωρίς αίμα και φόβο. Μα και χωρίς έναν στεγασμένο χώρο παραμονής και ατομικής υγιεινής, ένα έστω w.c και λίγο τρεχούμενο νερό, για τις τόσες μανάδες και τα μικρά παιδιά, τα βρέφη και τα νήπια!
Η διογκούμενη ροή προσφύγων από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια και η πληρότητα των πλοίων που εκτελούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σύνδεσης της Σάμου με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες παραμονής και διαβίωσής  τους.
Με χαρτόκουτες που προμηθεύονται από συνοικιακά σούπερ μάρκετ κι όλα τους τα υπάρχοντα σε δυο πλαστικές σακούλες, οι άνθρωποι της ανάγκης, αναζητούν ήσκιο να σταθούν και τόπο να κοιμηθούν.  Στο λιμάνι Μαλαγαρίου, μπροστά στο Λιμεναρχείο, στον προβλήτα Βαθέος και σε παραδρόμους της Σάμου, απλώνουν τα βρεγμένα τους ρούχα να στεγνώσουν σε κιγκλιδώματα και τις ελπίδες τους καταγής. Η προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων χημικών τουαλετών προς χρήση των προσφύγων καθυστερεί, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται ούτε οι απολύτως αναγκαίες συνθήκες υγιεινής!
ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
« Με μια καραμέλα και λίγο νεράκι, το χαμόγελο ανθίζει στα προσωπάκια των μικρών παιδιών που εξετάζω…» δηλώνει εμφανώς συγκινημένος ο γιατρός των προσφύγων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, Μάνος Λογοθέτης. «Σήμερα, Τετάρτη 19 Αυγούστου, έχω δει μέχρι στιγμής πεντακόσιους περίπου πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών, ο μεγαλύτερος αριθμός είναι ανήλικοι,  γυναίκες, μικρά παιδιά, αλλά και πολλά βρέφη. Οι άνθρωποι αυτοί, αποζητούν μόνο μια ελπίδα διαφυγής από τον πόλεμο. Φέρονται πολιτισμένα και με υπομονή, με εγκαρτέρηση αλλά και προσδοκία.
Η σαμιακή κοινωνία επιδεικνύει πρωτοφανή αλληλεγγύη, ανταποκρινόμενη στις διαρκείς εκκλήσεις μας για νερό, γάλα, παιδικά ρούχα και φάρμακα…»
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Αυγούστου με συμμετοχή του βουλευτή Σάμου Δ. Σεβαστάκη, του αντιπεριφερειάρχη Σάμου Ν. Κατρακάζου, του δημάρχου Μ. Αγγελόπουλου, του Λιμενάρχη Ν. Κωνσταντέλη και άλλων εκπροσώπων συναρμόδιων φορέων, αποφασίστηκε να ζητηθεί η κάλυψη των βασικών ανθρωπιστικών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων καθώς και η ένταξη της Σάμου στα δρομολόγια που πραγματοποιεί το πλοίο «Βενιζέλος» για την μεταφορά προσφύγων από τα νησιά.
«Υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο και ανθρωπισμό, το ρεύμα των προσφύγων πολέμου» σημειώνει ο δήμαρχος Σάμου Μιχ. Αγγελόπουλος, «ωστόσο απαιτείται άμεσα να λειτουργήσει η υπηρεσία Ασύλου και Επιστροφών της Ελληνικής πολιτείας που θα αξιοποιεί τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κονδύλια σε όφελος των ακριτικών νησιών  που δέχονται το σύνολο των μεταναστευτικών ροών…»
ΣΥΝΘΗΚΕΣ «ΣΙΩΠΗΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Με υπεράνθρωπο ζήλο κατορθώνουν οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα της Σάμου και την Αστυνομική Διεύθυνση να ανταπεξέρχονται σε όλον αυτό τον ανεξέλεγκτο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνονται τάχιστα οι διαδικασίες ταυτοποίησης των προσφύγων. Παράλληλα, έχουν να καλύψουν και το έργο της νυχτερινής διάσωσης συχνά υπό συνθήκες ναυαγίου!
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών κυρίως ωρών, με σκάφη-καρυδότσουφλα και υπεράριθμους επιβαίνοντες, οι παράνομοι διακινητές στέλνουν στο άγνωστο εκατοντάδες ψυχές. Τους δείχνουν απλά τα φώτα των παραλίων της Σάμου, που φαντάζουν τόσο κοντινά -αν κανείς δεν γνωρίζει τα επικίνδυνα ρεύματα και τις απόκρημνες ακτές- και τους στέλνουν σε ένα ταξίδι απελπισίας προς την Ευρωπαϊκή… «γη της Επαγγελίας».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΑΜΟΥ-Οι καθημερινοί μας «ήρωες»
Στον «απόλυτο γκρεμό» επιχειρούσαν επί τριήμερο οι άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Σάμου στην περιοχή Μελισσόβραχα του ακρωτηρίου Πράσσο, προκειμένου να εντοπίσουν ανήλικο μετανάστη. Δεκαπέντε εθελοντές διασώστες αλλά και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, του Λιμενικού και του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, με κίνδυνο της ζωής τους, συνεργάστηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που κατέληξε στον εντοπισμό της σορού Σύριου ανηλίκου. Ακολουθήθηκε, με ορειβατικές διαδικασίες,  ο απεγκλωβισμός και η μεταφορά με ειδικό φορείο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
«Ήταν η δυσκολότερη από κάθε πλευρά επιχείρηση στην οποία έχουμε, ως Ε.Ο.Δ Σάμου συμμετάσχει τα τελευταία 20 χρόνια…» τόνισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου Δημήτρης Καλατζής. «Ωστόσο, όπως αρμόζει σε Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη του νεκρού και θέλαμε, παρά τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, να παραδώσουμε τη σορό στους συγγενείς του...»
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εθελοντισμός στη Σάμο είναι εξαιρετικά αναπτυγμένος και συμμετέχει  σε όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης, εντοπισμού και απεγκλωβισμού προσφύγων από δυσκολοπρόσιτα σημεία, κάτι που αποτελεί πλέον «καθημερινότητα» για το ακριτικό νησί. «Η μεγαλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας είναι, όταν καταφέρνουμε να διασώσουμε έναν ακόμη άνθρωπο, ένα μικρό παιδί που πνίγεται, ένα βρέφος που ξέφυγε από την αγκαλιά της μάνας…» δηλώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Σάμου.
ΝΕΚΡΟ ΒΡΕΦΟΣ ΣΕ ΒΑΡΚΑ

Τραγικό θάνατο βρήκε βρέφος 18 μηνών μέσα σε βάρκα διακίνησης προσφύγων, η οποία εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Αυγούστου από ελικόπτερο της Frontex, ανοιχτά της Σάμου. Το άτυχο αγοράκι πιθανολογείται πως καταπλακώθηκε από τις αποσκευές, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης των προσφύγων στην Τουρκία. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Σάμου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/8/15 18:30

    Λασπολόγε παραθεσμικέ τι έγινε με την wind????????
    Που είναι όλα αυτά που μας έλεγες??????
    Μιχαλάκη υιέ τα ξεχάσατε??????
    Λέγατε παραμύθια???????
    Ή,Ή,Ή ισχύουν αυτά που ακούγονται?????????
    Γιατί αν ισχύουν θα φάτε γιούχα που θα πάει σύννεφο,ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΤΖΑΒΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/8/15 18:35

    ΚΩΣΤΑ ¨"ΑΚΙ " ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΠΑΣΟΚΟΛΑΜΟΓΙΟ 50-50 ΤΑ ΕΥΡΟΥΛΑΚΙΑ ???????????????
    ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ??????????????
    ΡΕΥΜΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ?????????????
    Η ΔΕΗ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΜΑΙΜΟΥ ΡΟΛΙΓΙΑ ΣΤΟ ΠΙΛΑΡ???????????
    ΠΟΣΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΥΨΕΙ????????????????
    ΑΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΛΩΤΣΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ
    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/8/15 10:28

      ποσα ξερεις ποσα ξερεις αν και νοικοκυρουλης.μαγειρεψες για τον συντροφο και ειπες να γραψεις ανοησιες? ειναι πρωι μαζεψου γιατι πλον δεν κρυβεσαι οουτε εσυ ουτε η παρεα σου

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος20/8/15 23:41

    ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΗΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ!!!!!ΕΣΥ;;;;;;;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ;;;;;;;ΒΕΒΑΙΑ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ!!!ΥΠΑΡΧΕΙ;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/8/15 10:47

      Φαντάζομαι πως όχι αλλιώς θα το είχαν αναφέρει. Τι πιο λογικό να βγει η δήμαρχος να διαψεύσει τις φήμες. Η όλη στάση της είναι απαράδεκτη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/8/15 11:58

      ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΝΑΝΑΚΙΑ ;;;;;;;;;;;;;ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΕΡΤΟΥΖΟΥ ΣΑΣ ΑΦΗΣΕ ΑΦΩΝΟΥΣ;;ΣΑΣ ΤΗΝ ΧΑΛΑΣΕ;;;;ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ;;;;;;ΕΣΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ;;;;;;;;;;ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ;;;;;;;;;;ΠΛΥΣΟΥ !!!ΧΤΕΝΙΣΟΥ!!!! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΡΟΟΠΤΑ!!!
      ΤΩΡΑ ΔΗΜΑΡΧΙΝΑ ΜΟΥ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗΣΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/8/15 13:26

      λεει πολλα μα παρα πολλα ελπιζω ...... μου αλλισ ΞΥΔΑΚΙ

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος21/8/15 11:29

    Προσωπικά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον σύζυγο της Προέδρου μας κ. Παυλίδου- Μπούταλη Αικατερίνη. Αποδείχθηκε ένας άνθρωπος που το λέει η ψυχή του ,στο να΄βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο. Παρ' όλο που είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας με μια επιχείρηση υψηλού επιπέδου.βρίσκει το χρόνο να ασχοληθεί ενεργά για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής μας. Του αξίζουν συγχαρητήρια διότι δεν ντρέπεται που έχει το μεγαλύτερο όνομα στο Αιάντειο ,και μαζεύει καθημερινά τα σκουπίδια τα έξω των ασυνείδητων κατοίκων ,και τα τοποθετεί στους κάδους ,και όταν δεν χωράνε τα φορτώνει στο φορτηγό της εταιρείας τους και τα μεταφέρει. Γι αυτό λέμε ότι για να πετύχεις κάτι πρέπει να υπάρχει αγάπη, συνεννόηση ,απλότητα,και το κυριότερο μεράκι για αυτό που αναλαμβάνεις να κάνεις .Σημειωτέων ότι το ίδιο διατηρεί και το νεκροταφείο. Αιαντείου..
    (Πρόεδρε κ. Καίτη) πίσω από μια πετυχημένη γυναίκα υπάρχει ένας σύζυγος που την στηρίζει.και το αντίθετο . Συνεργάτη κ. Παναγιώτη είμαι μαζί σου ,και ότι χρειαστείς ΕΣΥ να με .υπολογίζεις. Όπως νομίζω και στην πρόεδρο ότι ζήτησε την βοήθεια μου μέχρι τώρα δεν της την αρνήθηκα.Διότι όταν υπάρχει κοινώς σκοπός δηλαδή το καλό του Αιαντείου όλα τα βάζουμε στην άκρη.
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/8/15 21:49

      ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ
      Δημοτική Κοινότητα Αιαντείου Σαλαμίνας
      5 ώρες ·
      Επωνυμη αναρτηση της κ.ΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ στο salamis news!!Η κ Μαρια δεν γραφει μονο για τα κακως κειμενα αλλα και για τα σωστα και τα καλα που γινονται στην περιοχη μας το ΑΙΑΝΤΕΙΟ.Την ευχαριστουμε πολυ και για την βοηθεια που προσφερει ανιδιοτελως στο χωριο μας.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος21/8/15 13:13

    ΟΙΚΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΑ ΝΑΝΝΟΥ ΡΟΥΛΑ βγαλτε το πτυχιο στον αερα τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/8/15 13:41

      ΚΥΡΙΑ Λ.Β. ΑΦΟΥ ΕΦΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΕΡΤΟΥΖΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕΣ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΗΣ ΝΑΝΝΟΥ?
      ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΧΑΛΙΑ
      ΠΡΟΧΩΡΑ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΟ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/8/15 13:59

      ΡΟΥΛΑ Ε ΡΟΥΛΑ Ε ΜΗΝΑΚΟ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΩΡΑ ΡΕ ΜΑΙΜΟΥΔΙΑΡΗΔΕΣ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/8/15 14:22

      ΛΙΛΙΤΣΑ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ
      Ο ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ ΣΕ ΓΥΡΕΥΕΙ
      Ε ΡΕ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΙ ΣΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος23/8/15 10:30

      καλως να ερθει!!!! και γω σε αγαπω!!!!

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος23/8/15 12:22

      Γεια σου και σενα ομορφια μου εχουν λυσιαξει απο την ζηλια τουσ ρε μπασ κι αυτοσ ο παπαρο@@@@ ειναι καψουρησ μαζι σου?????? μη δινεισ σημασια μαγεμενη μου πενταμορφη τησ κουλουρησ

      Διαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.