Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

23 Ιουν 2015

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΑΛΑΜΙΣ» ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Έντονο ενδιαφέρον για τους Ιστορικούς Χώρους της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος από την  Μαριάννα  Β. Βαρδινογιάννη Πρέσβη  Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Την Δευτέρα 22 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη πραγματοποιήθηκε η διημερίδα με τιτλο «με θέμα «30 Χρόνια Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης  με τη στήριξη του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Ιδρύματος «Θεοχαράκη» υπο την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.  
Η διημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή του ότι αυτό το μήνα (Ιούνιος) συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο μεγαλύτερος οργανωμένος πολιτιστικός θεσμός της Ευρώπης και ο μακροβιότερος.
Στη διημερίδα συμμετείχαν διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και συντονιστές και διευθυντές παλαιότερων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης  που μετέφεραν  τις εμπειρίες τους.
Συνάντηση με τον Σπύρο Μερκούρη τον Διευθυντή του «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985» και τέως Πρόεδρο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, τον Δρ. Φώτη Παπαθανασίου Γεν. Διευθυντή του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη  και τον Δρ. Dusan Sidjanski επίτιμο  Καθηγητή Πανεπιστημίου της Γενεύης – ειδικό  σύμβουλο  του Προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής είχε στα πλαίσια της εκδήλωσης  ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς» και επίτιμος σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Νήσων,διεθνών σχέσεων , τουριστικής & πολιτιστικής ανάπτυξης  Κυριάκος Μαριδάκης και οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Ιδρύματος κα Κρίστη Εμίλιο Ιωαννίδου ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας και ο Δημοσιογράφος αμυντικός αναλυτής, γεωπολιτικών – γεωστρατηγικών θεμάτων κος Ιωάννης Θεοδωράτος σχετικά με τους σκοπούς του ιδρύματος ,την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ιστορικής Σαλαμίνος ,την πρόταση του Κυριάκου Μαριδάκη ωστε η Σαλαμίνα να αναγνωριστεί διεθνώς  ως παγκόσμια πολιτιστική πρωτεύουσα   ελευθερίας και Δημοκρατίας  καθώς  επισης και την συμμετοχή τους ως επιστημονικοί συνεργάτες - διεθνή μέλη του Ιδρύματος.
Έντονο ενδιαφέρον για τους ιστορικούς /  αρχαιολογικούς χώρους της Ναυμαχίας έδειξε ηΜαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Πρέσβης  Καλής Θελήσεως της UNESCO  Προέδρου  Συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ στον  Κυριάκο Μαριδάκη στηρίζοντας  το όραμα του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς» για προστασία , ανάδειξη και παγκόσμια προβολή των χώρων της Ναυμαχίας ως παγκόσμιο μνημείο «Ελευθερίας ,Δημοκρατίας και Πολιτισμού».
Η κα Κρίστη Εμίλιο Ιωαννίδου εκ μέρους  του Ιδρύματος παρέδωσε με προσωπική αφιέρωση  το νέο της βιβλίο  «Λεξικό αρχαιοελληνικών  ναυτικών όρων» στην κα Μαριάννα  Β. Βαρδινογιάννη  και στον κο Σπύρο Μερκούρη
Η  έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο των τριάντα χρόνων του θεσμού  παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του Ιδρύματος  Β & Μ Θεοχαράκη  και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες περίπου.
Μεταξύ των εκθεμάτων είναι  το χάλκινο άγαλμα του εφήβου των Αντικυθήρων, η στήλη της Δημοκρατίας, η  πλαστική μακέτα της Ακρόπολης του 2ου μ.Χ. αιώνα που επιμελήθηκε ο Μανώλης Κορρές,  αντίγραφα Αγγείων του Θωμά Κοτσιγιάννη με θεατρικά θέματα και 35 καταλόγους που συνόδεψαν αντίστοιχες εκθέσεις και υλοποιήθηκαν από τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με το αυθεντικό κοστούμι που σχεδίασε η Ντένη Βαχλιώτη για την Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της «Μήδειας» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 1976 σε σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη.

Την έκθεση σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Μωυσής Καπόν.