Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

4 Οκτ 2021

Μυστική διπλωματία: η άλλη όψη των Νέων Ημερών και Σύγχρονων Ιδεών.

Μυστική διπλωματία: η άλλη όψη των Νέων Ημερών και Σύγχρονων Ιδεών.

Συνήθως, οι προεκλογικές υποσχέσεις ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου και μέχρι τις επόμενες εκλογές λίγοι θυμούνται ποιος έλεγε τι. Αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί και τάζουν αυτά που θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι και όχι εκείνα που σκοπεύουν να εφαρμόσουν οι ίδιοι.

Στη δική μας περίπτωση δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Πριν καλά-καλά τελειώσουν οι εκλογές, πριν σταματήσουν τα μεγάφωνα να διαλαλούν τις Νέες Ημέρες και Σύγχρονες Ιδέες, συναντήθηκαν με άκρα μυστικότητα ο νυν Δήμαρχος με τον αρχηγό μικρού συνδυασμού και μαγείρεψαν τη μετεκλογική τους συνεργασία.

Δεν είναι κατ’ ανάγκη επιλήψιμες οι μετεκλογικές συνεργασίες αρκεί να γίνονται στο φως της μέρας, βάσει αρχών και με προγραμματικές συγκλίσεις. Εδώ έχουμε μαύρο, πυκνό, αδιαπέραστο σκοτάδι.

Κανείς δεν έμαθε τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες, πλην της νομής της εξουσίας, και αυτό αποτελεί τον ορισμό της μυστικής διπλωματίας.

“Λεπτομέρεια” θα πει κάποιος!. “Λεπτομέρεια” επίσης ότι ο συνομιλητής του Δημάρχου βρέθηκε σε ζηλευτή θέση ευθύνης, λεπτομέρεια ότι και τα υπόλοιπα μέλη δεν έμειναν παραπονεμένα, λεπτομέρεια ότι οι μέχρι τότε αλληλοκατηγορίες εξαφανίστηκαν, “λεπτομέρεια” ότι ολόκληρος ο συνδυασμός είδε το φως το αληθινό και ψηφίζει μονοκούκι τις εισηγήσεις του Δημάρχου.

Πολλές “λεπτομέρειες” δεν είναι καλό πράγμα!...

Η επόμενη παράσταση της φαρσοτραγωδίας παίχτηκε λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων εκ μέρους του Δημάρχου. Κλήθηκε τότε στο Υπουργείο Ναυτιλίας στη συνεδρίαση υψηλόβαθμης επιτροπής όπου συζητούσαν τα επενδυτικά σχέδια του ΟΛΠ για το άμεσο και μακρινό μέλλον.

Πολλά σχέδια αφορούσαν τη Σαλαμίνα και ήταν φυσικό ο Δήμαρχος να πάει προετοιμασμένος. Αντ’ αυτού, και δείχνοντας μία εντελώς νέα διάσταση της Δημοκρατίας και της θεσμικότητας που πρέσβευε, αγνόησε παντελώς τη Νομική Υπηρεσία, το Δημοτικό Συμβούλιο, τις τοπικές Κοινότητες, τα θεσμοθετημένα όργανα και πήγε στη συνάντηση λες και πήγαινε για μία εντελώς προσωπική του υπόθεση.

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Συμφώνησε σε όλα τα αδηφάγα σχέδια του ΟΛΠ, και δέσμευσε το μέλλον της Σαλαμίνας για πολλά-πολλά χρόνια. Ιδού τα αποτελέσματα της “σκληρής διαπραγμάτευσης”.

- Να παραμείνουν τα ναυπηγεία μέχρι το 2052 και μετά να δρομολογηθεί η διαδικασία κλπ. Ούτε στην άλλη ζωή...

- Να κατασκευαστούν νέα τεράστια ναυπηγεία στη βόρεια Ψυττάλεια σε έκταση που δεν ανήκει στον ΟΛΠ!

- Να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης πλοίων και νέα λιμενικά έργα στη Νότια Κυνόσουρα, σε αρχαιολογικές ζώνες πολλαπλώς προστατευόμενες!

- Να επιτραπούν οι ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες σε αρχαιολογικές ζώνες όπου ρητά απαγορεύεται από τη νομοθεσία!

Κάποιοι λένε ότι ο νεοφώτιστος Δήμαρχος πιάστηκε στον ύπνο και κάποιοι άλλοι ότι ενήργησε συγκεκριμένα και συνειδητά.

Σε κάθε περίπτωση, η εν κρυπτώ και παραβύστω δέσμευση του μέλλοντος των Αρχαιολογικών Χώρων της Σαλαμίνας για διάστημα που ξεπερνά κατά πολύ τη δική του θητεία, μόνο αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί.

Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα των Νέων Ημερών και Σύγχρονων Ιδεών. Στη συνέχεια έχουμε αλληλουχία νέων ακατανόητων πράξεων και παραλείψεων, οι οποίες διαπερνούν όλο το εύρος της θητείας του και φθάνουν στο σήμερα.

Θα αναφέρω επιγραμματικά τον ποταμό των απ’ ευθείας αναθέσεων σε γνωστούς και μη εξαιρετέους, το νταμάρι της ντροπής που κλέβει τον πλούτο μας μπροστά στα “άγρυπνα μάτια” των ελεγκτικών μηχανισμών, την ανεξέλεγκτη είσπραξη από τον ΟΛΠ μισθωμάτων από εκτάσεις της Σαλαμίνας που δεν του ανήκουν, την κατάληψη δημόσιων χώρων και παραλιών από επιτήδειους που δεν πληρώνουν, την ολιγωρία στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα πορθμεία, την επαμφοτερίζουσα στάση στο θέμα της ζεύξης και πολλά-πολλά ακόμα. Κάτι μυρίζει άσχημα...

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι η επίσκεψη του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό, την οποία όλοι χειροκροτήσαμε. Διαβάσαμε όμως ότι συζήτησαν και θέματα που αφορούν τη Σαλαμίνα. Εδώ πάλι σκοτάδι. Ποια θέματα συζήτησαν, τι απάντησε ο Πρωθυπουργός?

Ένας στοιχειωδώς ειλικρινής Δήμαρχος έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους δημότες για τα αποτελέσματα των σημαντικών συναντήσεων.

Ένας στοιχειωδώς υπεύθυνος Δήμαρχος, πρέπει να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πώς όμως ένας Δήμαρχος μπορεί να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα που και ο ίδιος αποτελεί μέρος της δημιουργίας τους παρά μέρος της λύσης?

Υπενθύμιση: Ο Δήμος δεν είναι ούτε τσιφλίκι, ούτε βιλαέτι, ούτε λάφυρο!!

Στο επόμενο, η λεηλασία της Σαλαμίνας κάτω από το... άγρυπνο βλέμμα του Βούδα.

 Γιώργος Κοκκινίδης