Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

5 Μαΐ 2010

Πήραμε το «πακέτο», πάμε για χρεοκοπία;

Κι όμως, πριν στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, το σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του στις αγορές, με τη… βοήθεια και της γερμανικής κυβέρνησης, που μοιάζει να δίνει την εκλογική μάχη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αδιαφορώντας αν η προεκλογική ρητορική της ισοδυναμεί με… ρουκέτες στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.
Τα στοιχήματα χρεοκοπίας της χώρας αποτυπώνονται με διαύγεια στην καμπύλη των επιτοκίων του ελληνικού δημοσίου χρέους: όπως φαίνεται σε χθεσινό διάγραμμα του πρακτορείου “Bloomberg”, η καμπύλη έχει έντονα καθοδική κλίση, δηλαδή οι αποδόσεις μειώνονται για τους τίτλους με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Για τα δε διετή ομόλογα, η απόδοση «καρφώθηκε» στο εξωφρενικό 14%, που δικαιολογείται μόνο αν οι παράγοντες της αγορές «βλέπουν» σοβαρό κίνδυνο στάσης πληρωμών ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους πολύ πριν λήξει η διάρκεια του τριετούς προγράμματος σταθεροποίησης, που έχει συμφωνηθεί με τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Οι αγορές δεν αμφισβητούν μόνο την οικονομική λογική του προγράμματος διάσωσης, που έχει φαίνεται εντελώς εξωπραγματική, καθώς η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει, σύμφωνα με σχετικά συγκριτικά στοιχεία, το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοσθεί ποτέ από χώρα του ΟΟΣΑ, με ετήσια μείωση ελλείμματος 2,5% για τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως να υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα, όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις σταθεροποιητικών προγραμμάτων.
Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν πλέον λόγους να αμφισβητούν ακόμη και τις πραγματικές προθέσεις των βασικών παραγόντων του σχεδίου διάσωσης, δηλαδή της Γερμανίας.
Αφορμή δίνουν τελευταίες δηλώσεις από την καγκελάριο Μέρκελ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής της, που, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το Spiegel, πασχίζουν να «πουλήσουν» στη διστακτική κοινή γνώμη της χώρας το σχέδιο διάσωσης, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, όπου φαίνεται όλο και πιθανότερη η ήττα του κυβερνώντος συνασπισμού.
Προκειμένου να καθησυχάσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, έστω και αν με τον τρόπο αυτό προκαλούν «ηλεκτροπληξία» στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων,
Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ότι η κυβέρνησή της θα ζητήσει να ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης μια διαδικασία ελεγχόμενης στάσης πληρωμών από κράτη-μέλη, για να αποφευχθεί, όπως είπε, ένας κίνδυνος ντόμινο σε άλλες χώρες, μετά την ελληνική κρίση.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/5/10 22:05

    ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΘΕΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ;; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ;; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΔΩΡΟΔΟΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ; Ε!!!! ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΗ ΧΕΣΩ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/5/10 09:59

    mono sthn ellada yparxei o nomos peri
    eythinis ypourgon

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.