Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

24 Ιαν 2017

Πού σχεδιάζει η Cosco μεγάλη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα

Αναδημοσίευση από,  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Τη χερσόνησο Κυνόσουρα στην ανατολική Σαλαμίνα, απέναντι ακριβώς από τους προβλήτες του ΟΛΠ που διαχειρίζεται η Cosco, έχει επιλέξει ο κινεζικός κρατικός όμιλος για ένα project που δυνητικά μπορεί να εξασφαλίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας: την εγκατάσταση μεγάλης ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας που θα εξοπλίσει με πλωτή γέφυρα δεξαμενισμού μεγάλων ποντοπόρων.
Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στον ΟΛΠ και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες από μία τέτοιες δεξαμενές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών. 
Ειδικότερα, το σχέδιο, που έχει παρουσιαστεί εδώ και καιρό στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και στη νέα κυβέρνηση, περιλαμβάνει την αγορά νέας πλωτής γέφυρας δεξαμενισμού ικανής να εξυπηρετήσει πλοία post panamax, με μήκος δηλαδή άνω των 366 μέτρων. Το κόστος ναυπήγησης και μεταφοράς της στον Πειραιά υπολογίζεται στα επίπεδα των 50 εκατ. δολ.
Η επένδυση εντάσσεται μέσα στο συνολικό πακέτο επενδύσεων που προτίθεται να δεσμευθεί να υλοποιήσει η κινεζική ναυτιλιακή στο πλαίσιο της προσφοράς της για την απόκτηση της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων ψήφου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Το πλεονέκτημα του κινεζικού σχεδίου είναι πως η Cosco, ούσα από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ποντοπόρων πλοίων διεθνώς και πραγματοποιώντας πλέον εκατοντάδες τακτικά δρομολόγια από την Ασία προς τον Πειραιά, μπορεί να διασφαλίσει έργο για τη νέα ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα του ΟΛΠ.
Και σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένη να εγγυηθεί αυτό το έργο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για τον ΟΛΠ. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν χρήστες του λιμανιού του Πειραιά και άλλες μεγάλες εταιρείες τακτικών δρομολογίων, όπως η Evergreen, η MSC και η Maersk, έχουν πλέον σε εβδομαδιαία βάση αφίξεις στον Πειραιά και θα εξυπηρετούνταν για τις επισκευές τους από μια τέτοια μονάδα εφόσον αυτή μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και για άλλους τύπους πλοίων με συχνές προσεγγίσεις του Πειραιά, συμπεριλαμβανομένων κρουαζιερόπλοιων.
Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο απασχόλησης στην υψηλότατη ανεργία που πλήττει τους Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου, από τους καλύτερα καταρτισμένους παγκοσμίως. Παράλληλα, θα παρείχε έργο και για τους εκατοντάδες υπεργολάβους που λειτουργούν στο πλαίσιο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του ΟΛΠ, αλλά και ευρύτερα. Η ύπαρξη μεγάλης τεχνογνωσίας μεταξύ των Ελλήνων εργαζομένων, καρπός εμπειρίας δεκαετιών, θεωρείται απαράμιλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εφόσον όμως μπορούν να διευθετηθούν θέματα εργασιακών σχέσεων, σημειώνουν κύκλοι του λιμανιού. Σημειώνεται πως στην ευρύτερη περιφέρεια έχουν αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο τα τουρκικά ναυπηγεία, που λειτουργούν όχι μόνον με δραστικά χαμηλότερο κόστος αλλά έχουν πλέον αποκτήσει και σημαντική εμπειρία.
Λείπουν δεξαμενές από την Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα μόνον δύο πολύ μεγάλες, σταθερές,  δεξαμενές  που χρησιμοποιούνται από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία όμως δεσμεύονται νομικά να πραγματοποιούν εργασίες αποκλειστικά για πολεμικά πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού περιορίζοντας τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής τους. Η επιλογή της Κυνόσουρας για την εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής που σχεδιάζει να φέρει η Cosco δεν είναι τυχαία, αφού εκεί υπάρχει ζώνη στην οποία έχει δικαιώματα χρήσης ο ΟΛΠ και είναι χαρακτηρισμένη ως ναυπηγοεπισκευαστική.
Προοπτικώς και εφόσον η λειτουργία της πρώτης δεξαμενής διασφαλιστεί, η κινεζική πλευρά δεν αποκλείει την επέκταση των ναυπηγοεπισκευαστικών της δραστηριοτήτων με πρόσθετες πλωτές δεξαμενές.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο έρχεται σε μια περίοδο που η μη λειτουργία του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η υπολειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου και η απαξίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έχουν μειώσει δραματικά το σύνολο των παραγωγικών, οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στον χώρο.

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/1/17 18:46

    Φαίνεται πώς οι αντίπαλοι του Τσάβες έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία ώστε να φέρουν στην επιφάνεια μικρές ή μεγάλες ατασθαλίες , προκειμένου να καταστεί η υποψηφιότητα του άκρως προβληματική . Μία εξ αυτών είναι και η ηλεκτροδότηση σπιτιών που δεν είχαν δικαίωμα ηλεκτροδότησης , η οποία θα έγινε με ψευδή βεβαίωση του Δήμου περί παλαιότητας του σπιτιού !!! Μαθαίνουμε ότι ξεκίνησε μεγάλη έρευνα .. Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/1/17 07:58

      Για να δεις τελικά πόσο μαλ@κες είσαστε, με τέτοια τερτίπια θα τον κάνετε ακόμα πιο συμπαθή στον λαό της Σαλαμίνας και θα τον βγάλετε από την πρώτη Κυριακή τελικά.
      Μα τόσο ανεγκέφαλοι; Δεν μπορώ να το πιστέψω ρε δεν είναι δυνατόν

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/1/17 19:13

      ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΕΔΩΣΕ ΡΕΥΜΑ ΣΕ 1800 ΑΥΘΑΊΡΕΤΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΊΝΑ ΚΑΙ ΑΘΩΩΘΗΚΕΜΕΒΟΥΛΕΥΜΑ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΑΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ; ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΕΔΩΣΕ ΝΕΡΟ ΣΕ 380 ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΟΝΟΜΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΟΥΛΟ ΟΤΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ; ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΘΩΩΘΗΚΕ; ΗΡΩΑ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΑΡΗ.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος24/1/17 20:46

    ΝΑΙ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΕΜΟΥΣΤΑΝΕΜΟΥ ΣΠΙΤΙΑ ΠΗΡΑΝ ΡΕΥΜΑ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΔΕΝΕΙ ΡΕΥΜΑ ΑΛΛΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΑ ΠΙΚΙΚΙΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/1/17 20:47

      ΑΛΛΟΥ ΑΛΛΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΣ ΔΕΔΗΕ ΜΕΡΙΑ

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος24/1/17 22:47

    Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται ρεύμα ανεξάρτητα από την πιθανή παρανομία του σπιτιού , τις βεβαιώσεις αυτές τις δίνει ο Δήμος Και φέρουν την υπογραφή του Δημάρχου , ΑΥΤΟ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΨΕΥΔΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ !!! Στήν εποχή μας σπάνιο φαινόμενο !! χαχαχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/1/17 06:50

    Λυπηρά φαινόμενα φίλοι μου. Σε ανάρτηση που αφορά την μεγαλύτερη περιβαλλοντική και όχι μόνο καταστροφή της Σαλαμίνας, την εγκληματική αδιαφορία και καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος της Δημάρχου, να ασχολείστε με την ηλεκτροδότηση κατοικιών επί Τσάβες.
    Ηλεκτροδότηση που έδωσε ανακούφιση και έλυσε το πρόβλημα εκατοντάδων συνανθρώπων μας που η ανάλγητη πολιτεία τους στερούσε το ρεύμα.
    Η Ρουλίτσα και ο εμπαθής εξ ανατολών έχουν τους γεννητικούς αδένες να λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας όπως ο Τσάβες ή το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι καταγγελίες και μηνύσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/1/17 07:49

    ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΠΑΚΑΟΥΚΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΣΚΟ ΤΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΧΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ?ΠΟΥ ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΡΘΕΙ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΒΡΩΜΟΥΣΑΝ ΤΑ ΧΝΩΤΑ ΣΑΣ.ΣΑΣ ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ?ΠΟΙΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΛΥΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΗΣΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΠΛΩΡΑ ΠΡΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/1/17 08:39

      Ευτυχώς ρε άπλυτε, που ήρθατε εσείς η αριστοκρατία από Αγ. Βαρβάρα, Ζαφείρη, Λιόσια, Ασπρα Χώματα και είδαμε πως είναι η σαγιονάρα δίχαλο, τη τιγρέ φανέλα, το λίγδινο μαλλί και τις ψείρες (πρώτο νούμερο σαν τις γαρίδες)!
      Τι θα κλέψεις σήμερα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/1/17 07:45

      Ζεφύρι!!! Ούτε να το γράψεις δεν ξέρεις!!! Ουστ!!!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος25/1/17 10:42

    Αγαπητέ διαχειριστή, το δημοσίευμα της Καθημερινής είναι γραμμένο στις 29-3-2015, τότε που όντως η Cosco σκόπευε να εγκαταστήσει ναυπηγεία στην Κυνόσουρα. Μετά τη σύσταση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής στην οποία έχω την τιμή να ανήκω, με άμεσες και καίριες παρεμβάσεις πετύχαμε την εξαίρεση της Κυνόσουρας από την Παραχώρηση στον ΟΛΠ και την Cosco. Αυτό κάποιοι το ξεχνούν και κάποιοι το υποβαθμίζουν. Μετά την εξαίρεση, η Cosco άλλαξε ρότα και προγραμματίζει τις δεξαμενές στην Ψυτάλλεια. Και εκεί όμως υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας γιατί ο χώρος δεν της ανήκει. Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις, η Δήμαρχος έφερε στο Δημοτικό συμβούλιο, εισήγηση μελών της Επιτροπής για κατάθεση εξώδικου στον ΟΛΠ, σχετικά με το θέμα. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, ο δικηγόρος είναι πλήρως ενημερωμένος με στοιχεία αλλά η Δήμαρχος ακόμα να τον πάρει τηλέφωνο να προχωρήσει.
    Το τηλέφωνο αργεί πάνω από δύο μήνες και οι δεξαμενές έρχονται.
    Παρατηρήσεις:
    1. Η τοποθέτηση δύο γιγάντιων δεξαμενών στην Ψυτάλλεια, δεν είναι φαντασίωση, περιλαμβάνεται στην Σύμβαση Παραχώρησης και αποτελεί μία από τις άμεσες και υποχρεωτικές επενδύσεις της Cosco, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ.
    2. Φαντασθείτε τι θα γίνει αν αύριο έρθουν οι δεξαμενές και η Δήμαρχος κοιμάται.
    3. Όποιες ενέργειες έγιναν εδώ και πάνω από ένα χρόνο έγιναν με πρωτοβουλία μελών της Επιτροπής, και σχεδόν πάντα με πλήρη άρνηση της Δημάρχου. (εξώδικο στον ΟΛΠ στις 30-5-16, θέμα Μπεκρή και Παναγιωτάκη, κλπ).
    4. Την Επιτροπή την έχει απαξιώσει και μάλλον της επιφυλάσσει την τύχη που επιφύλαξε στην Επιτροπή του λατομείου.
    5. Είναι δικαίωμα της Δημάρχου να απαξιώνει και να καταργεί Επιτροπές, αλλά είναι και δικαίωμά μας να την εγκαλέσουμε για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν εφαρμόζει ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίες αφορούν στον έλεγχο των ρυπογόνων μονάδων, την αποκατάσταση της νομιμότητας στους πολύπαθους αρχαιολογικούς χώρους και την αποτροπή της τοποθέτησης πλωτών δεξαμενών στην Ψυτάλλεια..

    Υ.Γ. Σε κάποια προηγούμενη ανάρτηση ρώτησες το όραμά μας για τη Σαλαμίνα.
    Απαντώ μονολεκτικά: "ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ".
    Μικρή λέξη, μεγάλη σημασία, και με άπειρες προεκτάσεις ιδίως στη Σαλαμίνα.

    Γ. Κοκκινίδης


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/1/17 11:16

    07,49 ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ,ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ , ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΗΣ ΤΟΤΕ ΠΗΓΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΕΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΟΥ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΕ !!!! Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΟΙΟΨΗΦΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΦΤΩΧΟΙ ΑΛΛΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΗΛΗΘΙΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/1/17 17:59

      ΑΝΤΕ ΜΩΡΗ ΤΣΙΜΠΛΙΑΡΑ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΡΙΤΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟΞΕΙΡΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΣΑΣ ΕΙΧΑΝ ΦΑΕΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΓΕΣ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ 20.0000 ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΡΥΜΠΟΤ ΣΑΣ. ΑΝΑΜΟΥΝΟΥ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/1/17 08:53

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/1/17 12:00

      οσο κατουρατε στη παραλια μη μιλατε για νοικοκυροσυνη μπα;καουκες

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος26/1/17 10:41

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.