Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

24 Ιαν 2017

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ EURONEWS

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας στο Euronews και θέλω να ξεκινήσω με τη μεγάλη είδηση των ημερών που είναι η αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο. Την Παρασκευή ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος και βλέπουμε ότι υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη. Ένα πρώτο σχόλιο μετά και την ομιλία στο Καπιτώλιο που ήταν λίγο αμφιλεγόμενη.
Κοιτάξτε, η ομιλία στο Καπιτώλιο ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας, αυτό μπορεί να αποτυπωθεί ως εκτίμηση της πρώτης στιγμής, όμως μένει να δούμε. Εμείς παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη οικονομική, πολιτική, στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, επιδρούν σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Άρα απ’ αυτή την άποψη μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί, γιατί ξέρετε μέχρι τώρα μας έχουν συνηθίσει οι Αμερικάνοι πολλές φορές προεκλογικά άλλα να λένε στα λόγια και μετά στην πράξη να έχει μια συνέχεια τουλάχιστον η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να μην έχει δηλαδή φοβερές και τραγικές διαφοροποιήσεις. Όμως στη σημερινή εποχή, στη σημερινή φάση που περνάμε πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι έχουμε και αλλαγές και ανακατατάξεις στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία. Για παράδειγμα είναι φανερό ότι και ο Τραμπ και οι ΗΠΑ συνολικά ανησυχούν για τις εξελίξεις με την Κίνα, η οποία έχει πλασαριστεί πλέον στην δεύτερη θέση, είναι δεύτερη οικονομική δύναμη, υπάρχει αρνητική αλλαγή του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα, η Κίνα έχει γίνει κράτος πιστωτής, πρώτος πιστωτής των ΗΠΑ. Δηλαδή οι Αμερικάνοι χρωστάνε στους Κινέζους τώρα πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι τεράστιο ποσό για τα σημερινά δεδομένα. Άρα απ’ αυτή τη σκοπιά πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και νομίζω ότι η πολιτική Τραμπ, σε αυτό τον τομέα, θα θεωρήσει ως νούμερο ένα αντίπαλο την Κίνα αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως θα κάνει και ενέργειες για να εμποδίσει, απ’ ότι έχει πει και ο ίδιος, την πιο στενή συνεργασία Κίνας – Ρωσίας, η οποία Ρωσία μπορεί να μην είναι οικονομική δύναμη ή να απειλεί τις ΗΠΑ, όμως είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη, στρατιωτικά η Ρωσία είναι δεύτερη δύναμη αυτή τη στιγμή, στον κόσμο. 
Μάλιστα ο Τραμπ σε αντίθεση με τους προκατόχους του έχει δηλώσει μια φιλική διάθεση απέναντι στον Πούτιν ότι θέλει μια προσέγγιση, κατά πόσο αυτό θα γίνει θα το δούμε στην πορεία...
Γιατί μεγαλώνουν και οι ανταγωνισμοί τους και οι αντιθέσεις και βέβαια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις όταν τσακώνονται λέμε στο βάλτο τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, οι λαοί, άλλες χώρες.

Ακούσαμε τον κ. Τραμπ ο οποίος έχει εξαπολύσει μια ευθεία επίθεση απέναντι στην Ενωμένη Ευρώπη και φυσικά απέναντι στη Γερμανία και το είπε πολύ ξεκάθαρα και στην ομιλία του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες εξελίξεις και στην Ευρώπη;
Η πολιτική του Τραμπ φαίνεται αυτή τη στιγμή όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας του, θα ευνοήσει τον προστατευτισμό, δηλαδή την προστασία των εγχώριων προϊόντων στον ανταγωνισμό τους με τα ξένα, κυρίως τα κινέζικα εμπορεύματα που εισάγονται άρα θα ακολουθήσει μια πολιτική όχι εθνικής περιχαράκωσης, όπως λένε ορισμένοι, αλλά του προστατευτισμού που τον έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κι άλλα καπιταλιστικά κράτη. Άρα απ’ αυτή τη σκοπιά ευνοεί τάσεις αντίστοιχες και στην ΕΕ οι οποίες έχουν έναν ευρωσκεπτικισμό, αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση, όπως ήταν για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετάνια. Και βέβαια βλέπουμε αυτό το ρεύμα να δυναμώνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης και μένει να το παρακολουθήσουμε και να το δούμε, γιατί κι εκεί πλέον δημιουργούνται τάσεις απόσχισης απ’ αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πώς το βλέπετε αυτό; Κι εσείς έχετε πει ότι λύση για την Ελλάδα είναι να βγούμε απ’ την ΕΕ, πώς βλέπετε το γεγονός ότι και πολλοί λαοί στρέφονται σε δυνάμεις που δεν έχουν το αριστερό πρόσημο, αλλά σε δυνάμεις που ουσιαστικά επιτίθενται στις ελίτ και ζητούν επιστροφή στα έθνη κράτη.
Επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, 2008 – 2009 μέχρι σήμερα ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν αποτελούν ένα συνεκτικό, μόνιμο σχηματισμό, έτσι όπως παρουσιαζόταν ως σήμερα. Έχουν δυναμώσει αυτές οι τάσεις απόσχισης, οι άξονες και οι αντιάξονες που λέγαμε παλιότερα, άρα απ’ αυτή τη σκοπιά δυναμώνει και ο σκεπτικισμός σε ηγετικούς κύκλους της ΕΕ και μέσα στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες για απόσχιση είτε κάποιων κρατών και δημιουργία ενός πιο σκληρού πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης είτε με επιμέρους δημοψηφίσματα κάποιες χώρες να φεύγουν απ’ την ΕΕ κ.λπ. Η δική μας αντίληψη για την αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και την ευρωζώνη δεν έχει σχέση με αυτές τις αντιδραστικές, συντηρητικές κατά την άποψή μας αντιλήψεις του ευρωσκεπτικισμού. Η δική μας πρόταση, ως ΚΚΕ, είναι ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με αλλαγή νομίσματος, όποιο νόμισμα και να κάνεις στην Ελλάδα, να γυρίσεις στη δραχμή ή να συνδεθείς με άλλο νόμισμα όπως και να το πεις, είναι ένα εργαλείο, δε λύνει το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι χρειάζονται συνολικότερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, χρειάζεται όπως λέμε εμείς μια νέα κοινωνική οργάνωση, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή των μεγάλων εργοστασίων, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, δηλαδή δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να τα έχει στα χέρια της η εργατική λαϊκή εξουσία και σε αυτή την κατεύθυνση να σχεδιάσεις πανεθνικά, επιστημονικά την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Άρα αυτό είναι ένα συνολικό σχέδιο, που σχετίζεται με την αποδέσμευση απ’ την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας η αποδέσμευση απ’ την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Υπάρχει μια ερώτηση εδώ, τι μπορούμε να κάνουμε; Μια Ελλάδα που βρίσκεται στην πολύ κακή κατάσταση που βρίσκεται και μάλιστα με διάφορες προκλήσεις, εξωτερικούς παράγοντες και αυτό που προτείνετε εσείς δεν το προτείνει καμία άλλη δύναμη και πολλοί λένε τι θέλουμε; Να απομονωθούμε;
Μας ενδιαφέρει κυρίως να το προτείνουν οι λαοί, οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που αγωνιούν και υποφέρουν και να ακούσουν τις προτάσεις του ΚΚΕ, του κομμουνιστικού, του εργατικού κινήματος και να συμπορευτούν με αυτές. Δεν είναι λύση να στρέφουν την οργή τους, τη δυσαρέσκειά τους είτε σε ακροδεξιές, είτε σε ρατσιστικές, είτε σε εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις. Αυτό είναι αδιέξοδο. Διότι όλες αυτές οι δυνάμεις είναι γέννημα θρέμμα αυτού του συστήματος της βαρβαρότητας, που έχει γεννήσει όλα αυτά τα προβλήματα, της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της ανέχειας και της φτώχειας των λαών. Άρα λοιπόν πρέπει να σταθούμε σε άλλη κατεύθυνση, να βαδίσουμε για μια νέα κοινωνική οργάνωση της οικονομίας, που στόχο θα έχει μόνο την ευημερία των λαών.

Μια τελευταία ερώτηση για να μην αφήσουμε το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ανοίξει μια συζήτηση ότι υπάρχει έδαφος να βρεθεί κοινός τόπος και να προχωρήσουμε σε μια επίλυση σε ένα για χρόνια ανοιχτό ζήτημα...
Η λύση που προωθείται με τις διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι διχοτομική λύση, το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, από εκεί πρέπει να ξεκινάμε, που σημαίνει ότι αμέσως πρέπει να φύγουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα απ’ την Κύπρο, έτσι θα υπάρξει ασφάλεια. Πρέπει να τελειώσει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων, δεν χρειάζεται εγγυητές και προστάτες η Κύπρος. Άρα, λοιπόν, ξεκινώντας από εκεί και έχοντας υπόψη ότι και στα υπόλοιπα ζητήματα, τα ζητήματα της διακυβέρνησης του περιουσιακού ή του εδαφικού τα οποία δεν λύνονται σε θετική κατεύθυνση για τους κύπριους συνολικά  και για τους ελληνοκύπριους και για τους τουρκοκύπριους, θα πρέπει να αντιδράσουμε, να ανησυχήσουμε περισσότερο, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Γιατί αυτή η λύση οδηγεί σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και αποδοχή του καθεστώτος της εισβολής και κατοχής που έχει επιβάλλει η Τουρκία εδώ και πάνω από 42 χρόνια στη μαρτυρική Κύπρο.

Πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή έδαφος για ένα κείμενο που θα πάει σε δημοψήφισμα; είτε θετικό είτε αρνητικό; υπάρχει διάθεση απ’ όλες τις πλευρές;
Θα καταψηφιστεί, αν είναι το σχέδιο που φέρνουν με βάση την ενημέρωση που έχουμε.
ΑΘΗΝΑ 24/1/2017

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/1/17 17:50

    Φαίνεται πώς οι αντίπαλοι του Τσάβες έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία ώστε να φέρουν στην επιφάνεια μικρές ή μεγάλες ατασθαλίες , περοκειμένου να καταστεί η υποψηφιότητα του άκρως προβληματική .Μία εξ αυτών είναι και η ηλεκτροδότηση σπιτιών που δεν είχαν δικαίωμα ηλεκτροδότησης . Ή οποία έγινε παράνομα !!! Μαθαίνουμε ότι ξεκίνησε μεγάλη έρευνα . Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.