26 Απρ 2018

Ανώνυμος26/4/18 21:18 Ο Μαστροκόλιας έχει καταπιεί τη γλώσσα του. Ενα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το αφεντικό του δεν το ΄χει κάνει ανάρτηση, κρίμα. ΑπάντησηΔιαγραφή


   
·       Η ενημέρωση και η διαβούλευση με τους πολίτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.
     ·       Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.
Στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην χερσαία περιοχή της Ηπείρου και προκειμένου για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος πρέπει να εφαρμοστούν, τόσο η οδηγία για τη διαφύλαξη των οικοτόπων, όσο και οι οδηγίες που εφαρμόζουν την Σύμβαση του Άαρχους για την ενημέρωση του κοινού.
Αυτό απαντάει η Κομισιόν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Ν. Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος περιβάλλοντος κ.Vella, απαντώντας στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή, αν είναι συμβατή η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στις περιοχές Natura 2000, αφού ανέφερε ότι, «Στην Ήπειρο υπάρχει μεγάλος αριθμός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura 2000», επισήμανε «ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας για τους οικοτόπους, οι προγραμματισμένες εργασίες πρέπει να εκτιμώνται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις τους στον τόπο που ενδέχεται να επηρεαστεί. Υπό το πρίσμα της εκτίμησης και τυχόν κατάλληλων μέτρων μετριασμού, οι εργασίες μπορούν να εγκριθούν μόνο εφόσον εξακριβωθεί ότι δεν θα επηρεάσουν την ακεραιότητα των τόπων… η εκτίμηση αυτή πρέπει να εξετάσει όλες τις πτυχές των εργασιών και τις σωρευτικές επιπτώσεις τους και να λάβει υπόψη τυχόν σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές».
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα, αν απαιτείτο η σωστή προηγούμενη ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών για να αποφασιστούν οι ανωτέρω έρευνες τονίζει ότι:
«Το έργο θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ), η οποία μεταφέρει επίσης στο ενωσιακό δίκαιο τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Aarhus για τη συμμετοχή του κοινού» και σημειώνει «η ανωτέρω οδηγία και το άρθρο 6 ορίζει τις πληροφορίες για τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινού και το άρθρο 11 εξασφαλίζει ότι η απόφαση των αρχών μπορεί να ελεγχθεί από εθνικό δικαστήριο».
Ο κ.Vella στην απάντησή του προσθέτει επίσης ότι, η οδηγία 2003/4/ΕΚ περιέχει διατάξεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που παρέχουν οι δημόσιες αρχές κατόπιν αίτησης (άρθρο 3) ή μέσω ενεργού διάδοσης (άρθρο 7) και καταλήγει: «Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν αν οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανάλογα με τη φύση των εργασιών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον».
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα του Ν. Χουντή, αν «σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της έρευνας μπορεί να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις ενταγμένες στο Natura 2000», ο κ.Vella απάντησε:
«Ο αποχαρακτηρισμός μιας περιοχής Natura 2000 μπορεί να εξεταστεί μόνο εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φυσική εξέλιξη, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας για τους οικοτόπους, και όχι ως συνέπεια μιας επιβλαβούς δραστηριότητας».

Ολόκληρη η απάντηση της Κομισιόν έχει ως εξής
EL E-001191/2018 Απάντηση του κ. Vella εξ ονόματος της Επιτροπής (23.4.2018)
Στην Ήπειρο υπάρχει μεγάλος αριθμός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura 2000. Εναπόκειται στις ελληνικές αρμόδιες αρχές να αξιολογήσουν κατά πόσον οι εργασίες ερευνών για υδρογονάνθρακες που αναφέρει ο κ. βουλευτής συμβιβάζονται με τη διατήρηση των τόπων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας για τους οικοτόπους, οι προγραμματισμένες εργασίες πρέπει να εκτιμώνται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις τους στον τόπο που ενδέχεται να επηρεαστεί. Υπό το πρίσμα της εκτίμησης και τυχόν κατάλληλων μέτρων μετριασμού, οι εργασίες μπορούν να εγκριθούν μόνο εφόσον εξακριβωθεί ότι δεν θα επηρεάσουν την ακεραιότητα των τόπων, ή με την επιφύλαξη των ειδικών προϋποθέσεων του άρθρου 6 παράγραφος 4 της οδηγίας. Η εκτίμηση αυτή πρέπει να εξετάσει όλες τις πτυχές των εργασιών και τις σωρευτικές επιπτώσεις τους και να λάβει υπόψη τυχόν σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές.
Το έργο θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ), η οποία μεταφέρει επίσης στο ενωσιακό δίκαιο τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Aarhus για τη συμμετοχή του κοινού. Το άρθρο 6 της οδηγίας ΕΠΕ ορίζει τις πληροφορίες και τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινού και το άρθρο 11 εξασφαλίζει ότι η απόφαση των αρχών μπορεί να ελεγχθεί από εθνικό δικαστήριο. Επιπλέον, η οδηγία 2003/4/ΕΚ περιέχει διατάξεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που παρέχουν οι δημόσιες αρχές κατόπιν αίτησης (άρθρο 3) ή μέσω ενεργού διάδοσης (άρθρο 7). Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν αν οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανάλογα με τη φύση των εργασιών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Ο αποχαρακτηρισμός μιας περιοχής Natura 2000 μπορεί να εξεταστεί μόνο εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φυσική εξέλιξη, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας για τους οικοτόπους, και όχι ως συνέπεια μιας επιβλαβούς δραστηριότητας.

Tο Γραφείο Τύπου                                                                                         26.04.2018

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος26/4/18 23:07

  Οποίος/α μας έριξε τ'αναθεμα,να το βρει μπροστά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος27/4/18 06:15

  Για την Σαλαμίνα γράφτηκε η λεξη ανάθεμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος27/4/18 10:18

  Θα επαναληφθεί το 1993 μάλλον όσο κυνηγάνε κάποιον τόσο δύναμη του δίνει ο κόσμος. Είναι σίγουρο αυτό . Μην αναλώνεστε σε δικαστήρια κάντε έργα να σας θυμάται ο κόσμος..όπως τον κο.Μακρη τον Δημαρχος των έργων. Έμεινε στην ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος27/4/18 20:12

  Πανω το πας καλά,κάτω το χαλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος29/4/18 06:56

   Κι εσύ την πατησες, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος30/4/18 09:41

  Ο 'αφθαρτος'εχει φιλο ακόμη εναν συμμαθητή του συνονόματο,και 'διεφθαρμενο'και ο 'άφθαρτος χασοδικης δεν είναι και τόσο 'άφθαρτος'συνενοχος στην τρέλα του 'διεφθαρμενου'για 'υπεξαιρεσουλες'ηταν και είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.