Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

20 Απρ 2018

Τουρκικές εκλογές και Τουρκική προκλητικότητα.


Άρθρο γνώμης του Ευάγγελου Αθανασιάδη(*)
Ο Ερντογάν, αποφάσισε προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, την 24η Ιουνίου 2018, ελπίζοντας, σε μια νέας μορφής πολιτειακή του αναβάθμιση.
Η περίοδος και ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Επειδή πολλά ακούγονται, ας προσπαθήσουμε μια ανάλυση και εκτίμηση των γεγονότων.
Δεδομένα

1/ Οι 66 ημέρες έως την ημέρα των εκλογών, είναι πολλές.
2/ Ο Ερντογάν στις εκλογές προσέρχεται σαν:
α/ Ο νικητής του Αφρίν (Θέατρο επιχειρήσεων Συρίας)
β/ Αυτός που έδιωξε το Ιταλικό Γεωτρύπανο από την Κυπριακή ΑΟΖ
(Θέατρο επιχειρήσεων Κύπρου)
γ/ Αυτός που εμβόλισε το σκάφος στα Ίμια (Θέατρο Επιχειρήσεων Αιγαίου)
3/ Το κύριο προφίλ του Ερντογάν είναι: η στολή παραλλαγής.
4/ Εκτέλεση μεγάλης αποβατικής ασκήσεως στην περιοχή της Χίου.
Ανάλυση – Εκτίμηση
-Οι προηγηθείσες ενέργειες, δικαιολογούνται πλήρως από την προοπτική απόφασης πρόωρων εκλογών.
-Τις τελευταίες 35 - 40 ημέρες προ των εκλογών, ο Ερντογάν, θα επικεντρωθεί αποκλειστικά, στη προεκλογική προετοιμασία. Μάλλον, δεν ενδείκνυνται για εντάσεις.
πλεονάζων χρόνος, ευνοεί για ενέργεια κυρίως εντυπωσιασμού ή και ουσίας.
-Δεν θα κάνει ενέργεια υποδεέστερη των προηγουμένων, έστω και κατά Θέατρο Επιχειρήσεων, διότι κάτι τέτοιο, θα απομείωνε την προηγούμενη αίγλη.
-Δεν θα κάνει ενέργεια με αμφίβολη επιτυχία, καθώς μια αποτυχία θα αμαύρωνε το image του. Χαρακτηριστικό γεγονός, η επιτυχής αντίδραση της φρουράς της Ρω κατά του προσεγγίζοντος Τουρκικού Ελικοπτέρου, που αποσιωπήθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια από τα Τουρκικά ΜΜΕ.
-Ένα θερμό επεισόδιο μεγάλης χρονικής διάρκειας, μπορεί να δυσχεράνει την εκτέλεση των εκλογών. Αυτό θα είχε σημασία, μόνο εάν επιδιώκει την επιβολή καθεστώτος, μη δημοκρατικής μορφής.
-Εάν δεν πετυχαίνει λαϊκή συσπείρωση και εκδηλωθούν φυγόκεντρες δυνάμεις εθνικιστικών πολιτικών χώρων, θα αποτελούσε λόγο, για την εκτέλεση κάποιας επιθετικής ενέργειας.
-Εάν παρουσιαστούν συνθήκες δικής μας αδυναμίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει βέβαιο επιθετικό αποτέλεσμα, θα το κάνει.
-Περιστατικά «χαμηλής απειλής και υψηλού συμβολισμού», είναι μέσα στο πάγιο τουρκικό σχεδιασμό και νοοτροπία και πρέπει να αναμένονται.
- Περιστατικά προκλητικής ρητορικής κατά της χώρας μας, με εθνικιστικές «κορώνες», από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς, αναμένεται να αυξηθούν, οξυνθούν και να κυριαρχήσουν κατά την προεκλογική περίοδο. Παρόλο που δεν έχουν άμεσα απτά αποτελέσματα, έχουν την σημειολογία τους, σε βάθος χρόνου. Δεν είναι παντελώς αθώα.
- Οι μεγάλες αεροναυτικές και αποβατικές ασκήσεις, δεν είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Αγνοήστε τα. «Είναι το τυρί, δεν είναι η φάκα».
- Το σημείο ενδιαφέροντος, είναι εκεί που θα δούμε μικρές βαρκούλες.
Περιοχές
1/ Για σοβαρό επεισόδιο: Νησίδα συμπλέγματος Καστελορίζου, με το οποίο επιτυγχάνεται, σημαντικότατο γεω-πολιτικο-στρατηγικο-οικονομικό αποτέλεσμα.
2/ Για μικρό θερμό επεισόδιο: Τα τρία γνωστά συμπλέγματα νησίδων για επίτευξη κυριαρχικής επικράτησης.
3/ Για ενέργειες εντυπωσιασμού: κυρίως δύο προσδιορισμένες  περιοχές για επίτευξη αμφισβήτησης και «γκριζαρίσματος» μιας νέας περιοχής, για εντυπωσιασμό εσωτερικής κατανάλωσης και διατηρήσεως, της προς εμάς οξύτητας.
4/ Για ενέργεια στη Κυπριακή ΑΟΖ δεν φαίνεται να διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες, χωρίς να αποκλείεται να προκύψουν.
Επισήμανση
Το δόγμα της «επόμενης Ημέρας»: είναι πάγια τακτική των Τούρκων, όταν ένα γεγονός φαίνεται ότι εκτονώνει μια κατάσταση, όπως τώρα η προκήρυξη εκλογών, εμείς μειώνουμε την επαγρύπνηση, επαναπαυόμαστε και εφησυχάζουμε. Τότε οι Τούρκοι κάνουν τη κρισιμότερη ενέργεια.
Υπενθυμίζουμε δύο Ιστορικά παραδείγματα.
Ίμια 1996 : Όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν με τη χαρακτηριστική έκφραση «όποιος ρίξει τη 1η σφαίρα θα έχει να κάνει μαζί μας», οι δικοί μας ατόνησαν και μόνο τότε, με αυτή τη διασφάλιση και βεβαιότητα ενήργησε το μικρό Τουρκικό τμήμα.
Κύπρος 1974: Όταν επεβλήθη κατάπαυση πυρών, οι δικοί μας επαναπαύτηκαν στη Διεθνή παρέμβαση και οι Τούρκοι, εφαρμόζοντας το δόγμα της «επόμενης ημέρας», προωθώντας σταδιακά τις δυνάμεις τους, κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των νυν κατεχομένων εδαφών.
Οι Τούρκοι επιτυγχάνουν πολύ περισσότερα με τη διπλωματία, από ότι με το στρατό τους.
Συμπέρασμα
-Δεν είναι καιρός εφησυχασμού και ολιγωρίας.
-Συνέχιση εγρήγορσης, επαγρύπνησης και ετοιμότητος.
-Ειδικά τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η εποχή της αθωότητας παρήλθε οριστικά.
-Είναι κουραστικό, καταπονεί πολύ τα τμήματα, είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο.
-Καμία βεβαιότητα και επανάπαυση.
Τελειώνοντας, η πληροφόρηση μας είναι ότι έχουν «γνώση οι φύλακες».
Ευχόμαστε και η διπλωματική και πολιτική ηγεσία να σταθεί επάξια στις προκλήσεις.
(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/4/18 22:52

    Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού εισοδίων θοετόκου Αμπελακίων μετά την ανακοίνωση της ενάντια στα λεγόμενα Παπαθεοχάρη στο δικαστήριο για την πλακόστρωση στον ναό κατέβασε την πινακίδα που αναφερόταν στον ευεργέτη Τσαβαρη. Πήρε πολύ χρόνος για να γίνει αυτό ,μια εργασία η οποία έχει γίνει στον ναό και είναι στην δικαιοσύνη δεν νοείτε να την προβάλουμε με την ανέγερση στον ιστορικό αυτόν ναό πινακίδες που επαινούν τον τέως δήμαρχο . Ευτυχώς που το εκκλησιαστικό συμβούλιο το κατάλαβε έστω και αργά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/4/18 23:25

    Ρε σεις είσαστε όλοι τελικά πολύ άρρωστοι, σας οφείλει τελικά ευγνωμοσύνη ο Τσάβες γιατί με την εμπάθεια σας εσείς θα τον ξανακάνετε με το ζόρι δήμαρχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/4/18 23:56

    ΤΟ έργο τελείωσε το Πάσχα του 2013 και η μελέτη πήγε στο Δημ.συμβούλιο το Δεκέμβρη , δηλαδή δώσαμε το έργο στο φίλο μας και μετά προσπαθούμε με διάφορες εξυπνάδες να κατηγορούμε τη δήμαρχο , αρέ Βοϊδο....α που σας χρειάζεται .λαμόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/4/18 00:23

    Ο Παπαθεοχάρης τέως αντιδήμαρχος Αμπελακίων βροντοφωνώντας ξεκίνησε με χρήματα δικά του να αλλάξει τις πλάκες στην εκκλησία της Θεοτόκου στο Αμπελάκι .Φώναξε τον Φώτη τον Λάμπρου και του ανέθεσε το έργο και πράγματι ξεκίνησε η αποξήλωση των μαλτέζικων πλακών μεγάλης αρχαιολογικής αξίας .Τότε παρενέβη η αρχαιολογική υπηρεσία και τους σταμάτησε διότι έπρεπε να την είχαν συμβουλευτεί ως όφειλαν .Έγιναν η απαραίτητες υποδείξεις και το έργο συνεχίστηκε . Το έργο έγινε χωρίς να το παρακολουθήσει και να το παραλάβει η τεχνική υπηρεσία του δήμου .Ο Λάμπρου ήθελε τα λεφτά του που θα του έδινε από την τσέπη του ο Πέτρος , η τσέπη είχε καβούρια και τότε ο τέως δήμαρχος αναγκάστηκε και έφερε μελέτη με το πόσο των 24000 ευρώ την όποιαν η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων την ψήφησε παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν . Κατόπιν του έδωσαν χαρτί για τις εργασίες που είχε κάνει για να πληρωθεί από το ταμείο του δήμου .Η τεχνική υπηρεσία με καινούργια μέτρηση αμφισβήτησε το ποσόν και το προσδιόρισε στο 1/9 του αρχικού .Το όλο θέμα είναι στα δικαστήρια για παράβαση του μισού ποινικού κώδικα . Όμως το ερώτημα κύριε Παπαθεοχάρη είναι το έξης , τι έγιναν οι μαλτέζικες πλάκες που απόξηλώσατε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/4/18 00:31

    Μηνακο μου περίμενε κερατουκληκο μη μου αγχώνεσαι Όλα στην ωρα τους ....Εσύ φερε το πλαστό τιμολόγιο μελέτης την Τρίτη και θα δεις μετα που πήγαν οι πλάκες που τόσο καημό τις έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/4/18 02:38

    Καλημέρα μου,εσύ κοιμηθηκες το βράδυ στις 20/4,και θα ξυπνήσεις αισίως το πρωι στις 22/4.ενδιάμεση μέρα δεν υπάρχει, κυρ'αυτε μου.Όλοι λέμε-μπορα ηταν και πέρασε-εσυ εκεί, εμμονές και επιμονες.Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε. Δεν το βλέπω,αλλά στο εύχομαι, να εχεις υγεία. ΙΟΥΛΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/4/18 09:25

    χθες μετα την γραπτη παρετηση του προισταμενου καθαριοτητασ ανοιξαν τα στοματα και αυτα που λεει ειναι φωτια .....σκιαθητη???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21/4/18 10:24

    ΣΚΙΑΘΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ !!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/4/18 16:00

      Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΧΑΡΒΑΝΤ

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος21/4/18 10:33

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ ΟΤΙ Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ , ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟ ΠΟΥ ΣΒΥΝΕΙ ΤΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος21/4/18 12:33

    Τι έγινε ρε παιδιά που πήγανε την πινακίδα που έβγαλαν από τον ναό ;θλίψη έχει πέσει στο Αμπελάκι όλοι κλαίνε ο Παπαθεοχάρης απαρηγόρητος , τόσα λεφτά έδωσε για το έργο άσχετα εάν στο δικαστήριο είπε ότι δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ , η γυναικά του έφτιαξε και λουκουμάδες όταν το έργο το παρέλαβε ο ιερέας με τον λαό .Λαοκρατία ,λαοκρατία φώναζε το πλήθος. Μεγάλες στιγμές δόξας ,2000 ψήφους πήρε και δεν θα τις ξανά πάρει κάνεις μόνος αυτός και οι δικαστήνες τον κοίταξαν περίεργα ,ρε λες να κάνουμε λάθος , αυτός είναι μεγάλο νούμερο. Τέλος πάντων το θέμα μας είναι που πήγατε την πινακίδα ρε άθεοι ,θα πέσει φωτιά και θα σας κάψει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/4/18 11:07

    Να εχεις Κυριε Υπολοχαγε μου,μια πολύ καλη ημέρα, και μια όμορφη Κυριακή οικογενειακώς.Πέρασε το°χθες ανεπιστρεπτί°και ζούμε ξανά την ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα.Λόγω του επαγγέλματος σου,εχεις ξυπνήσει πουρνο'πουρνο,και εχεις πάρη το Σπαρτιατικό πρωινό σου.Πρόταση σου κανω,λιτή αλλα με πληρη ευθύνη, των γνώσεων μου.Θα σε παρ ακαλουσα απο τα βάθη της καρδιας μου,να γραψης έστω για μια και μοναδική φορά ένα -Άρθρο γνώμης-για τα ρεζιλια,της κάνναβης-Συμφωνεις η διαφωνεις?δεν ζήτω πολλά,μονο για λίγο να ξεφυγεις απο τα στρατιωτικά ιδεώδη, και να σωσεις,παιδιά,οικογενειες,ηλικιωμενα άτομα, ακόμη και την φυλή μου π.χ μου βάζουν μέσα σ'ενα ζουμερο μπιφτέκι, πρέζα το τρώω,και η τεζα,η εθισμένος τι κάμω?να την κάνω για τους ουρανούς με την πρωτη,καλα θα είναι. Αν όμως όχι θα την στήνω στις γωνίες, και θα παρακαλαω για ουσιες,με το χρήμα στο στόμα?το θεωρεις σωστο?Σήμερα σου γράφω σοβαρα.Πανεξυπνος είσαι,το ίδιο και εγώ.Γνωριζης κυρ'Συνταγματαρχη μου,οτι ο Θεός μας έστειλε στον κοσμο,και για χαρές, και για λύπες.Μας έδωσε τοσα καλά,και απο εμας οι περισσοτεροι,αντί να ύμνουμε τ'ονομα του,κοιτουμε κατα Εωσφόρου μεριά.Αν αυτό με την-κανναβη-ηταν σωστο δεν θα μας το είχε χαρίσει απλόχερα όπως τοσα αλλα αγαθά? Όχι,όχι,κάπου υπάρχει το λάθος.Σε παρακαλω πολύ,γραψε την γνώμη σου.Θα την σεβαστω.-και ας πάνε στην ευχή τα παλια-Σου εύχομαι υγεία. ΙΟΥΛΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.