Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

30 Σεπ 2019

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ”


        Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε σήμερα τα Ψαχνά Εύβοιας, για την πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης Εύβοιας, με θέμα: “Οι θέσεις του ΚΚΕ για  την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος και την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της πυρκαγιάς”. Νωρίτερα, συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων Εύβοιας της ΛΑΡΚΟ και παρευρέθηκε σε σύσκεψη - συζήτηση με τοπικούς φορείς της περιοχής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στα Ψαχνά.
Ακολουθεί η ομιλία του.
 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

“ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ”

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι

        Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουμε να έρθουμε ξανά, όπως βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή εδώ στην περιοχή του δήμου Δίρφυος- Μεσσαπίων, στα Ψαχνα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού.
        Στόχος μας είναι, ακριβώς τώρα που σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, κι έχουν περισσέψει τα μεγάλα λόγια συμπαράστασης, να αναδείξουμε το πρόβλημα, να συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα όσα υποσχέθηκαν και για άλλα ακόμα που πρέπει να γίνουν για την πραγματική αποκατάσταση και αποζημίωση των κατοίκων, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας σας, για την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί τα προβλήματα μόνο ανοίγουν με τη φονική πυρκαγιά. Μετά έρχονται οι βροχές, οι πλημμύρες και πάει λέγοντας.
        Και σήμερα όλα αυτά έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς περισσεύουν τα κροκοδίλεια δάκρυα από επιτήδειους, από όλους αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματα στο περιβάλλον και στην πολιτική προστασία της ζωής του λαού από την περιβόητη κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα.
        Κάνουν συνέδρια, φτιάχνουν τηλεοπτικές υπερπαραγωγές, χτυπάνε στο φορτισμένο δικαιολογημένο συναίσθημα και την ανησυχία των λαών και της νεολαίας μας, για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και την ίδια ώρα εξοπλίζουν τα χέρια των πολυεθνικών του θανάτου, των μονοπωλίων όπου γης, για να καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας.
        Λέξη όμως μέσα σε όλα αυτά τα σπαραξικάρδια που ακούγονται δεν θα βρεις για τους καμένους στο Μάτι, για τις δασικές φονικές πυρκαγιές στην Εύβοια, για το τι πρέπει να γίνει πριν είναι αργά, πριν έρθει η όποια καταστροφή.


Φίλες και φίλοι

        Πριν μιλήσω αναλυτικά για όλα αυτά όμως, επιτρέψτε μου να σχολιάσω ορισμένες εξελίξεις που σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο λαός και η χώρα.
        Ξέρετε, ότι αυτές τις μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται με το αναπτυξιακό της νομοσχέδιο να ισοπεδώσει ό,τι έχει αφήσει όρθιο από εργατικά δικαιώματα, μετά το σάρωμα και το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική καρέκλα.
        Η ΝΔ σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα. Προχωράει στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αφού ο υπουργός πλέον θα αποφασίζει  αν θα ισχύουν με κριτήριο πάντα την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
        Βέβαια, προηγούμενα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενεργοποιήσει το νόμο της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό που κατάργησε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
        Ο υπουργός εργασίας Βρούτσης με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργατών συνεχίζει από κει που το άφησε η Αχτσιόγλου η οποία με νόμο έβαλε εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας με το 50 + 1.
        Αυτές τις μέρες, ο Μητσοτάκης υλοποιεί μία προς μία τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ. Δηλαδή αυτές που του άφησε ως εκκρεμότητες ο Τσίπρας, παρέχοντας νέες ελαφρύνσεις και προνόμια στο κεφάλαιο γιατί αυτό απαιτεί η ανάπτυξή τους, η ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών.
        Εμείς δίνουμε τη μάχη, ώστε οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, παντού, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά να  οργανώσουν την πάλη τους για να εμποδίσουν τη νέα επίθεση, για να περάσουν στην αντεπίθεση βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους δικαιώματα. Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 2 του Οκτώβρη.
        Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τα διαπιστευτήρια της στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και ετοιμάζεται να υπογράψει την επικίνδυνη στρατηγική συμφωνία των ΗΠΑ, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προβλέπει να μπουν κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ οι νέες στρατιωτικές βάσεις, εμείς δίνουμε τη μάχη μέσα στο λαό για την ακύρωσή της.
        Και μαζί με όλα επιμένουμε να αναδεικνύουμε τα σοβαρά ζητήματα προστασίας της ζωής του λαού μας.

Φίλες και Φίλοι

        Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στα Ψαχνά της Εύβοιας, ενάμιση μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε παραμονές δεκαπενταύγουστου στην περιοχή του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στο νομό Εύβοιας και είχε ως συνέπεια να μετατραπούν περίπου 25.000 στρέμματα σε αποκαΐδια, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υλικοτεχνικές υποδομές.
        Αν σκεφτεί κανείς ότι τα 25.000 περίπου καμένα στρέμματα φέτος, προστέθηκαν στα 12.000 που κάηκαν στην ίδια περιοχή το 2018, αλλά και στα άλλα 25.000 που είχαν γίνει στάχτη στη μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.
        Καταστροφή, η οποία φυσικά, έχει μεγάλες συνέπειες στους κατοίκους αυτής της περιοχής, στους εργάτες, στους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες, που ζουν εδώ σ’ αυτή την περιοχή και δίνουν την καθημερινή μάχη της επιβίωσης.
        Είμαστε εδώ στην πολύπαθη Εύβοια για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, τη στήριξη μας στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειες τους, χάθηκαν τα ζώα τους.
        Θέλουμε όμως και να αναδείξουμε τι φταίει και φτάσαμε ως εδώ αλλά κυρίως τι πρέπει να γίνει, τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, μέτρα  ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες από τις πυρκαγιές που και φέτος έπληξαν δεκάδες περιοχές της χώρας μας.
        Επιμένουμε να μιλάμε για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού γιατί εμείς δε μπορούμε να δεχτούμε και να συμβιβαστούμε με τη σημερινή βαρβαρότητα, τον 21ο αιώνα, το 2019, να καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, να χάνονται λαϊκές περιουσίες, είτε από τις πυρκαγιές είτε από τις πλημμύρες, είτε από καταστροφικούς σεισμούς.
        Σήμερα είμαστε εδώ στα Ψαχνά μετά τις πυρκαγιές. Πέρυσι, ήμασταν πάλι εδώ, στο Μαντούδι μετά τις πλημμύρες. Και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, και των επαγγελματιών της περιοχής, για να δυναμώσει η διεκδίκηση για άμεσα μέτρα που είναι αναγκαία για το λαό της περιοχής. 
        Και από δω, απ’ αυτήν εδώ την πλατεία, απαιτούμε από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση:
        Να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή της δασικής έκτασης που κάηκε, χωρίς καμία εξαίρεση. Καμία επιχειρηματική δράση στην καμένη περιοχή.
        Να απαγορευτεί η υλοτόμηση του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.
        Να δρομολογηθούν άμεσα τα αναγκαία δασοτεχνικά – αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία από πλημμύρες και κατολισθήσεις.
        Να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων από τις γεωτρήσεις.
        Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.
        Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.
        Να αποδοθεί έκτακτο γενναίο βοήθημα στους ρετσινάδες της περιοχής που έχασαν τη βασική πηγή του εισοδήματός τους, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, αλλά και για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια.
        Να υπάρξει μέριμνα ώστε να απασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές και δήμους και άλλους φορείς.
        Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Ύδρευση κ.τ.λ.)
        Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, καθαρισμός δασών, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών).
        Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και στελέχωσή τους, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Φίλες και Φίλες

        Ενάμιση μήνα μετά, που οι κάμερες έχουν φύγει και η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, έχει ξεχαστεί -όχι βέβαια γι αυτούς που την έζησαν- θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν, γιατί τα προβλήματα είναι εδώ δεν ξεχνιούνται και περιμένουν λύσεις.
        Τα προβλήματα είναι εδώ για τους ρετσινάδες, τους μελλισσοκόμους, τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία έχει αποκλειστεί ακόμα και από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για αποζημίωση, καθώς δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ.
        Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δεσμεύσει κονδύλια για να αποζημιωθούν πλήρως, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αστερίσκους, οι πληγέντες ρητινοκαλλιεργητές, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι.
        Τα προβλήματα είναι εδώ και θα παραμένουν όσο δεν μπαίνουν στο επίκεντρο τόσο τα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα, που τώρα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν, έργα αναγκαία μετά και τις πυρκαγιές, όσο και τα μέτρα πρόληψης - πυροπροστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
        Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί απ’ όσα γνωρίζουμε το μόνο που έχει γίνει από την Περιφέρεια και το Δήμο είναι ορισμένες εκβαθύνσεις ποταμών και ρεμάτων και η τοποθέτηση σάκων 1 τόνου για ανύψωση της όχθης ποταμών.
        Μάλιστα οι ίδιοι ομολογούν ότι αν δε γίνουν έργα στις εκτάσεις που κάηκαν, οι παρεμβάσεις σε ποτάμια και ρέματα δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τη ροή των νερών, καθώς η περιοχή των Ψαχνών - Καστέλλας αποτελεί λεκάνη απορροής υδάτων.
        Η κήρυξη της περιοχής Μεσσαπίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει συνοδευτεί με τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα.
        Οι απαραίτητες εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ποτάμια και τα ρέματα της περιοχής, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για να εκτονώσουν τη ροή των υδάτων από τις καμένες εκτάσεις που είναι τεράστιες, 40.000 περίπου στρέμματα πέρυσι και φέτος.
        Ο χειμώνας και οι βροχές δε θα περιμένουν. Η περιοχή των Ψαχνών, της Καστέλλας και της Μακρυκάππας έχουν σχετικά πρόσφατη πικρή εμπειρία από τις μεγάλες πλημμύρες το 2006.
        Η κατάσταση απαιτεί εκτεταμένα έργα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά - δασοτεχνικά. Απαιτεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
        Τα 75.000 ευρώ που εξήγγειλε για αρχή στην πρόσφατη επίσκεψή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούν κονδύλι που είχε προβλεφθεί για την περσινή πυρκαγιά και δεν εκταμιεύτηκε ποτέ, δεν επαρκούν -ούτε κατά διάνοια- για τις μεγάλης έκτασης εργασίες που απαιτούνται.
        Απαιτείται -επαναλαμβάνουμε- γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι παράδοση των αναγκαίων έργων στην καλή θέληση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων για εξωραϊσμό της λεγόμενης «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης» όπως το σόου που έστησε η κυβέρνηση τον Αύγουστο στο Μάτι με την απομάκρυνση των μπαζωμένων δέντρων.
        Κανένας εφησυχασμός δε μπορεί να υπάρχει!



Φίλες και Φίλοι

        Για άλλη μια χρονιά και δω στην Εύβοια με την καταστροφική πυρκαγιά  φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
        Βέβαια όταν πρόκειται για το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών, τότε, είτε δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα, είτε συνήθως, για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, όλα ρίχνονται στις «υπέρτερες δυνάμεις της φύσης που δε μπορούν να δαμαστούν από τον άνθρωπο».
        Φυσικά, όταν είναι να επιδοτηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι, να αποκτήσουν νέα προνόμια, να πάρουν προκλητικές φοροελαφρύνσεις για τα κέρδη που βγάζουν από τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, να σπαταλώνται δις ευρώ κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τότε το κράτος δουλεύει ρολόι, όλα γίνονται με διαδικασίες fast track κλπ.
        Αυτή όμως, είναι η «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης ΝΔ, που είναι ίδια κι απαράλλαχτη με τη δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη.
        Όμως πλέον δε μπορούμε να μιλάμε για μεμονωμένα ή τυχαία γεγονότα, Μάτι, Μάνδρα, Κινέτα, Χαλκιδική. Με το χιονιά πέρυσι στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων τα χωριά ήταν αποκλεισμένα για μέρες και χωρίς ρεύμα.
        Η μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016 και οι πλημμύρες που ακολούθησαν σε Μαντούδι, Λίμνη, Ιστιαία - Αιδηψό πέρυσι τέτοιες μέρες.
        Μεθαύριο, την Κυριακή 29 του Σεπτέμβρη, συμπληρώνεται 1 χρόνος από την πλημμύρα που έπληξε το Μαντούδι, με αποτέλεσμα να χάσουμε δύο συνανθρώπους, αλλά και μεγάλες καταστροφές.
        Ένα χρόνο μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν εξοφληθεί οριστικά από τον ΕΛΓΑ, και όσοι δεν μπορούσαν να είναι ασφαλισμένοι ακόμα περιμένουν τα περιβόητα προγράμματα ΠΣΕΑ. Το έκτακτο επίδομα που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, έπειτα από τις πιέσεις των κατοίκων, ακόμα εκκρεμεί. Σπίτια που δεν ήταν 1η κατοικία δεν αποζημιώνονται. Τα προβλήματα στο ΕΠΑΛ της περιοχής παραμένουν, χωρίς να έχει αποκατασταθεί καν το εργαστήριο.
        Ακόμα και ορισμένα μέτρα άμεσης ανακούφισης (π.χ. αναστολή πληρωμών τιμολογίων ΔΕΗ για τους αγρότες, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ των πληγέντων) δεν υλοποιήθηκαν.
        Τώρα, ένα χρόνο μετά, αποδεσμεύονται ορισμένα κονδύλια για προστατευτικά τοιχία στον Κηρέα και ανοίγουν οι σούδες, ενώ στους αγροτικούς δρόμους ορισμένες εργασίες γίνονται όπως - όπως, ημιτελείς και πρόχειρες.
        Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι διαχρονικές για την κατάσταση που ζει ο λαός της Εύβοιας.
        Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή με αυτή που ξέσπασε ακριβώς ένα χρόνο πριν. Μιλάμε για ένα χώρο που σωρευτικά έχουν καεί περίπου 40.000 στρέμματα δάσους (12.000 πέρυσι, 25.000 φέτος).
        Ένα χρόνο τώρα δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης. Κι όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ότι υπήρχε μεγάλη διάθεση δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς, συντονισμός κλπ., η αλήθεια είναι ότι η πυρκαγιά δε θα είχε πάρει αυτή την έκταση αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.
        Γι’ αυτό και είναι εγκληματικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, συνολικά μέτρων πρόληψης, την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, κατάλληλων ζωνών ασφαλείας γύρω από τα χωριά, δασικών  δρόμων, καθαρισμού των δασών, τις σοβαρότατες ελλείψεις των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, τη μείωση περίπου 1 δις των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα την τελευταία 10ετία.
        Η πρόληψη περιλαμβάνει και την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων μιας περιοχής που πλήττεται από κάποιο ισχυρό φαινόμενο. Περιλαμβάνει την οργανωτική προετοιμασία, με οδηγίες, μέσα (μεταφοράς, επικοινωνίας, ατομικής προστασίας κλπ.), με υποδομές, επάρκεια προσωπικού.
        Περιλαμβάνει κατάλληλη εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων και του πληθυσμού.
        Σε αυτή τη βάση μπορούν να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας, σχέδια και μέσα εκκένωσης εφόσον χρειαστούν. Απαιτεί καθαρισμό των δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών μέσα στο δάσος, ζωνών προστασίας γύρω από κατοικημένες περιοχές, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών, στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό.
        Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι για την αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς το κύριο είναι οι επίγειες δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα όπως και ο εθελοντισμός των κατοίκων λειτουργούν επικουρικά σε ένα πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο πυροσβεστικό σώμα.
        Η πρόληψη λοιπόν αφορά συνδυασμένα μέτρα, είναι ευθύνη του κράτους των και των αρμόδιων φορέων του και δε μπορεί να διαχέεται και να μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη με τα sms.
        Είναι άλλο να αξιοποιούνται εφαρμογές της τεχνολογίας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και άλλο να αποποιείται την ευθύνη της η εκάστοτε κυβέρνηση για την προστασία της ζωής του λαού.
        Η πρόληψη, φίλες και φίλοι, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα στην ευρύτερη περιοχή που πλήττεται όπως αυτά που ανέδειξε το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ανέδειξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που συμμετέχουν στις ταξικές και τις άλλες ριζοσπαστικές λαικές συσπειρώσεις και φορείς,  τις μέρες που η φωτιά ήταν σε έξαρση.
        Και αναφερόμαστε σε μέτρα όπως η άμεση διακοπή των εργασιών που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, με εξασφάλιση πλήρους αμοιβής και ασφαλιστικής κάλυψης για τις μέρες που δε μπορούσαν να εργαστούν. Τέτοιοι εργαζόμενοι υπάρχουν πολλοί στην περιοχή, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις μονάδες λευκούς κρέατος, σε εργοστάσια τροφίμων και ποτών, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, σε γεωργικές καλλιέργειες κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή.
        Η ιδιαίτερη ενημέρωση που απαιτείται στους πολλούς μετανάστες εργάτες γης ώστε να μη βρεθεί εκτεθειμένη η υγεία τους σε αυτές τις συνθήκες.
        Ο πλήρης εξοπλισμός με όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας εφόσον η παρουσία τους είναι επιβεβλημένη στους χώρους, και φυσικά άμεση απομάκρυνσή τους με ασφαλή τρόπο σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι η ζωή ή η υγεία τους απειλούνται.
        Η εξασφάλιση κινητής μονάδα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και του Κέντρου Υγείας Ψαχνών στην περιοχή προκειμένου να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε εργαζόμενους στις βιομηχανίες και υπηρεσίες της περιοχής, στις γεωργικές εκτάσεις, σε περίπτωση που καταστεί αυτό αναγκαίο.
        Τι απ’ όλα αυτά έγινε; Τίποτα! Τα εργοστάσια εκείνες τις μέρες δούλευαν κανονικά - χωρίς κανένα μέτρο.
        Όπως και με τα χιόνια, όπου η εργοδοσία ανάγκαζε εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους από αποκλεισμένα χωριά και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
Φίλες και φίλοι

        Είναι τουλάχιστον προκλητικό να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, ως κατόρθωμα το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα και καταστροφές σε κατοικίες.
        Σήμερα, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα φυσικά φαινόμενα.
        Οι συνέπειές τους μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό εφόσον είναι στο επίκεντρο η προστασία της ζωής του λαού και η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.
        Όσο θα συνεχίζεται ο δρόμος ανάπτυξης που θυσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων, ο λαός θα έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες καταστροφές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του, την περιουσία του και το περιβάλλον. Γιατί είναι ο δρόμος που έχει μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα με αποτέλεσμα να ανοίγει η όρεξη σε διάφορα συμφέροντα για την εκμετάλλευσή της.
        Είναι ο δρόμος που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην εμφάνιση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής.
        Είναι ο δρόμος που τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα και μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους- οφέλους όπως χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
        Οι οδηγίες της ΕΕ λένε συγκεκριμένα:
        Πρώτον, ότι «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία». Όταν λένε «είναι οικονομικά αποδοτικότερο», εννοούν ότι στοιχίζει πιο φτηνά στο κράτος και στις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν τα φτωχόσπιτα από τις βίλες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
        Άρα, προτιμούν να κάνουν έργα για να προστατεύουν τις «εύπορες» οικιστικές περιοχές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και να αφήσουν στο έλεος των καιρικών φαινόμενων και των καταστροφών τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν κατά κανόνα εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα.
        Δεύτερον, ομολογούν κυνικά ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους – οφέλους».
        Είναι σαφές ότι, πέρα από το τι εννοούν ως «δικαιοσύνη», το ζήτημα είναι ότι ομολογούν ξεκάθαρα πως η λογική του κόστους - οφέλους δεν χωρά το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
        Τρίτον, για να αντιμετωπίσουν «αυτή την πιθανή επίδραση της αδικίας» όπως λένε, αναζητούν τρόπους και άθλια επιχειρήματα να πείσουν το λαό ότι αυτή η «αδικία», δηλαδή το ότι τους αφήνουν απροστάτευτους από τη φωτιά, τη βροχή και το σεισμό, μπορεί να είναι και για το καλό τους, εκβιάζοντας πως για να  γίνουν τέτοια έργα θα αυξηθεί η φορολογία!
        Τέτοια αθλιότητα, τέτοια απανθρωπιά!
        Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που μεταμφιέστηκε σε ΚΙΝΑΛ, τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ έχουν ευθύνη και πρέπει να απαντήσουν στο λαό της Κεντρικής Εύβοιας:
        Αυτά προβλέπουν και για εδώ σε σχέση με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, και για την πυροπροστασία;
        Όσο και αν καυχιόταν η κυβέρνηση για τη βοήθεια τις μέρες της φωτιάς από τον λεγόμενο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε εναέρια μέσα, εκτός του ότι την άφησε έκθετη για τις τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, αποδείχθηκε ότι ήρθε με καθυστέρηση και κουτσουρεμένη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
        Πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής θωράκισης που δεν είναι προτεραιότητα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα χαρακτηρίζει ως «μη επιλέξιμα» και θεωρώντας τα ως κόστος.
        Πολύς λόγος, έχει γίνει για την πιθανότητα εμπρησμού. Στη βάση αυτού του σεναρίου, που πιθανά να είναι βάσιμο, αναπτύσσεται μια ολόκληρη συζήτηση για το «προφίλ του εμπρηστή», τον εντοπισμό του, την παραδειγματική τιμωρία του, που φυσικά και πρέπει να υπάρξει εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, χρειάζεται να σκεφτούμε ότι και στην περίπτωση του εμπρησμού, ποιος είναι αυτός που τελικά οπλίζει το χέρι του.
        Γιατί είτε εμπρησμός είτε τυχαίο περιστατικό, το γεγονός είναι ένα, ότι υπάρχει το συνολικό πολιτικό πλαίσιο που οπλίζει το χέρι του κάθε επίδοξου εμπρηστή ή που κάνει αξιοποιήσιμο ακόμα και το τυχαίο γεγονός. Και αυτό το πολιτικό πλαίσιο δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση της γης, τους σχεδιασμούς για αλλαγή χρήσης της γης, την παράδοσή της σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα για εκμετάλλευση.

Φίλες και Φίλοι

        Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας είναι πολύ πλούσια σε δασικό και ορυκτό πλούτου, έχει εύφορη γη για καλλιέργειες, για κτηνοτροφία, εδώ είναι εγκατεστημένες σημαντικές βιομηχανικές μονάδες, όπως είναι τα εργοστάσια τροφίμων, τα οποία παράγουν προϊόντα ιδιαίτερα χρήσιμα για το λαό.
        Με μια ριζική αλλαγή της οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, θα μπορούσαν τα πλεονεκτήματα της περιοχής να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, ισόμετρα. Μέσω της ώθησης που μπορεί να δώσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, ο λαός μπορεί να απολαμβάνει και τα αποτελέσματα της παραγωγής σε κάθε τομέα και κλάδο, και να ζει σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.
        Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όπου η γη, τα δάση, ο ορυκτός πλούτος, τα εργοστάσια, θα είναι κοινωνική, λαϊκή περιουσία και η παραγωγή θα έχει ως κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, η ΛΑΡΚΟ έχει τη δική της θέση.
        Στα πλαίσια ενός ενιαίου κρατικού φορέα μεταλλευτικής βιομηχανίας, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ, ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη.
        Η αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα, και η μετέπειτα χρήση του ως πρώτης ύλης στη βιομηχανία, μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος λαϊκών αναγκών, παρέχοντας απαραίτητο εξοπλισμό στη βιομηχανία, ιατρικά ήδη, είδη οικιακής χρήσης, υλικό για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και άλλα.
        Αυτή η φιλολαϊκή προοπτική είναι απολύτως αντίθετη και ασύμβατη με τις ελευθερίες κίνησης των κεφαλαίων και εμπορευμάτων, τις απαγορεύσεις των κρατικών ενισχύσεων και τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ.
        Είναι σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς για τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, σχέδιο που αν υλοποιηθεί θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων.
        Είναι σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς να αξιοποιηθούν τα μεταλλεία της περιοχής για την απόσβεση των χρεών που έχει φορτωθεί η επιχείρηση εξαιτίας της πολιτικής απαξίωσής της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με στόχο να δοθεί «καθαρή» στα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν.
        Είναι στον αντίποδα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, της λογικής του καπιταλιστικού κέρδους των λίγων, ως κριτηρίου παραγωγής.
        Είναι στον αντίποδα της λογικής να θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους.  Και στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται συνολικά τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
        Όπως επίσης θυσιάζονται τα δάση και το περιβάλλον και κατανοούμε τις ανησυχίες και αντιδράσεις των κατοίκων σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η δραστηριότητα των μεταλλείων με την αποψίλωση εκτάσεων στο δάσος.
        Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο λαός της περιοχής να σημαδέψει με την οργάνωση, τη διεκδίκηση, των αγώνα του τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
        Γιατί το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «διατήρηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ» ή «προστασία του περιβάλλοντος».
        Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη σε όφελος των λίγων για τα κέρδη τους ή ανάπτυξη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
        Γιατί η ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με όλες τις προϋποθέσεις που περιγράψαμε παραπάνω, μπορεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη, το σεβασμό στο περιβάλλον ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις από την παραγωγική διαδικασία, και εν προκειμένω την άμεση αποκατάσταση στις περιοχές εξορύξεων, με αναδασώσεις εκεί που τα κοιτάσματα εξαντλούνται.

Φίλες και Φίλοι

        Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμμετέχουν στο  έργο της κατάσβεσης, όπως και έγινε. Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, στην Ευρωβουλή αναδεικνύοντας τα συγκεκριμένα προβλήματα διεκδικώντας άμεσα μέτρα. Το ίδιο έκανε και με τις δυνάμεις του στο  Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο.
        Στηρίζει την πρωτοβουλία φορέων της περιοχής, πολιτιστικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, συλλόγων γονέων, συνεταιρισμών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων 100%, μέτρων προστασίας του δάσους και του περιβάλλοντος, άμεσα αντιπλημμυρικά- αντιδιαβρωτικά έργα.
        Επιμένει να αναδεικνύει ότι το καθοριστικό στοιχείο για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος είναι η οργανωμένη διεκδίκηση, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας.
        Οι λύσεις δε θα έρθουν από αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Το έχουμε δει ξανά το παιχνίδι.
        Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, όσο περνάει από το χέρι μας, να στεκόμαστε αλληλέγγυοι, και όλοι μαζί για να κλιμακωθεί ο αγώνας, να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, καθώς επείγει με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του δήμου να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν υπάρχει δικαιολογία να ρισκάρονται ανθρώπινες ζωές και το βιος του λαού από φυσικά φαινόμενα, που παρά την έντασή τους θα μπορούσαν οι συνέπειές τους να αντιμετωπιστούν με την αξιοποίηση του σημερινού επιπέδου της επιστήμης και της τεχνολογίας.
        Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση. Μια πρόταση που η υλοποίησή της προϋποθέτει διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, που στο επίκεντρό της είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου που στο κυνήγι τους δεν υπολογίζεται ούτε η ανθρώπινη ζωή.
        Απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ, για να οργανωθεί η διεκδίκηση, η πάλη, για να αλλάξει ο συσχετισμός σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από την πολιτική που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, πολιτική με την οποία ευθυγραμμίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και όλα τα κόμματα του συστήματος.
        Τώρα με το ΚΚΕ για την προστασία της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας, για την αποκατάσταση και πλήρη αποζημίωση από τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς.

ΑΘΗΝΑ 27/9/2019 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/9/19 14:19

    ( Ζογκλερικα κολπα)
    σαν του πρώην και του νυν,
    κυρ Δημήτρη,κ αυτή ή πολύ
    "συμπαθεστατη"προσφώνηση"
    Σύντροφοι κ Συντρόφισσες
    μας πάει αλλού στα χαμένα
    χρόνια κ στις πορείες αλλά
    κ στα κουπόνια...κλπ.
    Άστο καλύτερα εκ του ασφαλούς πολλά λέτε,κ εδώ να
    τα προβλήματα,έλα καμμία βόλτα
    κοντά είμαστε,να δεις το θαύμα
    των θαυμάτων,θα φωνάξεις με την
    ιδιαίτερη προφορά που έχεις,ότι
    εδώ Ιστορικό Νησί,πως φτάσατε
    σ' αυτό το σημείο;;;δεν έχεις
    καλή ενημέρωση.
    Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/9/19 14:43

    Έκανε καλή δουλειά ή καφετζού
    αμέσως,γύρισε το κουπάκι και
    σε βρήκε,μπράβο στον Κυριάκο.
    Βoss,
    κουράστηκες πολύ δύο αναρτήσεις
    μόνο,γιατί καλέ μας άνθρωπε;;;
    Καμία.
    Την Πρωτοχρονιά, πολλές για
    γούρι.
    Ας είσαι καλά,που είσαι γιατί
    γράφεις κ αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/9/19 16:25

    Όταν είχες "κλείσει"τα σχόλια
    για να μην έχουν ουδεμία
    επιρροή στους υποψήφιους
    που εδεινες βήμα,
    (δικά σου λόγια )
    μήπως θυμάσαι ποιός/α,σου έκανε
    ποδαρικο;;;μια όλοι αυτοί και
    μια τ άσματα εξ Ανατολής,καλά
    συνεννοήθηκαν μεταξύ τους,όλα
    τα ηλεκτρονικά συστήματα σου ,
    κ με συλλογική απόφαση,έδωσαν
    κρυφό μανιφέστο προς τα ντεκ,
    να πέσουν όλα μαζί στην πυρά
    για λύτρωση,από την καταπίεση.
    Κι έτσι έγινε,εσύ από τότε δεν
    έγραψες ότι όποιος σου ήρθε για
    συνέντευξη κ να πει τι σκέφτεται για το Νησί και την
    ανάπτυξη του,θεωρείται γουρλης
    και όχι γρουσουζης,το άτομο
    αυτό να το έχεις πάντα δίπλα σου,για να σου φέρνει "τύχη "
    Α,μωρέ Boss
    τι τράβηξες.
    Υ.Γ.
    (λέμε τώρα υποθέσεις κάνουμε
    αν γίνουν ξανά κ ξαφνικά
    εκλογές,μην γίνει από εσένα
    τον σοφό Διαχειριστή,το ίδιο
    λάθος,άστο να κυλήσει χαλαρά)
    Και να είναι εκλογές καλά θά
    είναι,αλλά θυμήσου ότι ή νύχτα
    βγάζει επίσκοπο και ή αυγή
    Μιτροπολιτη.
    Έξυπνος είσαι κατάλαβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/9/19 16:56

      Συνεχίζεις να μου ρίχνεις
      βελάκια με δηλητήριο,
      έκανα μετά από κάποιες
      ημέρες πάλι ορθογραφικό
      λάθος
      και σε ποια λέξη παρακαλώ;;;Μητροπολίτης ...
      να σε καταραστεί εσένα εγώ
      δεν έχω σχέση με αυτό το
      επάγγελμα.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/10/19 23:50

      Ποιος έχει το πιο όμορφο
      χαμόγελο που κολάζει,
      Ποιός έχει το πιο σπάνιο
      μυαλό,και αυτό το κορμί,
      Ποιός μπορεί να σε ξεπεράσει στην ικανότητα
      γραφής κ λοιπών "προϊόντων"
      που διαθέτεις;;;
      Ποιός έχει αυτό το απλό
      αλλά χαρακτηριστικό βήμα
      που εκπέμπει γνήσιο και
      αντρικό αιλουροειδές,έτοιμο
      να στείλει στον παράδεισο
      αλλά συγχρόνως κ στην κόλαση,ακόμη κ τα πιο πιστά
      θηλυκά;;;ποιός μπορεί να
      μετρηθεί μαζί σου για τον
      αξιόπιστο λόγο σου, όποιο
      κ να είναι το κυρίως θέμα,
      ποιός μπορεί να ζωγραφίζει
      νοερά κ να μετατρέπει της
      ψυχής το παρακάτω σε άσμα;
      Έχεις τόσα χαρίσματα που
      ή κάθε ταπεινή γραφή τα
      κάνει αστέρια φεγγάρι και
      ήλιο,μήπως τα προσβάλλει
      όμως,γιατί είσαι κ λίγο
      πεισματάρης προτιμάς όχι το
      πολύ κ τ ανούσιο αλλά το
      λίγο που διαρκεί πολύ,σαν
      λιτός φιλόσοφος.
      Έχεις βρει την Ιθάκη σου;;;
      Ή λες,την Γαλάτεια και μιαν
      Καλύβη;;;
      Εσύ έχεις πει το,αδελφή
      μίλησε μου για τον Χριστό
      κ ή μυγδαλιά άνθισε.
      Δεν κοιτάς θέσεις αξιώματα
      το να ζεις,μόνο σαν ένας
      μαχητής της υπέρβασης σε
      κάνει από μόνη της ή ζωή
      να θέλεις κ ν αγαπάς μόνο
      το αληθινό και όχι το
      ψεύτικο.
      Αυτοί που έχουν όλη τους
      την ζωή μέσα σε κύκλους
      με αρχή κ τέλος,δεν σου
      μοιάζουν,γιατί εσύ βγήκες
      νικητής από αυτόν το κύκλο
      κ ξαναζείς.
      Όλοι αυτοί λοιπόν είναι ό
      "μέσος όρος των 70"
      Ζουν για να ζούν την στιγμή
      και όχι την "αιωνιότητα της
      μεγάλης σε ήθος αξιοπρέπειας,του μέλλοντος
      σου"
      70,ε και τι έγινε;;;
      Για λέγε ποιός είναι αυτός
      που έθεσε τα όρια όχι μόνο
      της ηλικίας αλλά κ έγινε
      δικαστής χωρίς να είναι της
      πραγματικότητας όταν ένα
      μικρό παιδί ετών 10,έχει
      όψη 90χρονου;;;Θαυμασμός
      κ μόνο για σένα καλέ μου
      Φίλε,εσένα που ή ζωντάνια
      σου, ή ζωντάνια της ψυχής
      του σώματος και καθαρής
      και μη "λογοκριμενης"ζεστής
      καρδιά σου, σ'έκανε να
      ζητήσεις συγνώμη κάποτε
      δημόσια σαν να έφταιγες για
      όλα εσύ
      Αναρωτήθηκες ποτέ μήπως
      φταιγαν και φταίνε άλλοι;;;
      Μην το προσπερνας,κοίτα τι
      γίνεται πάλι,φτηνή κολόνια
      απ' το Σινέ Ομόνοια ...
      Μείνε όπως είσαι και να
      είσαι ό υπερασπιστής πρώτα
      του εαυτού σου,και ύστερα
      ν ανοίγεις την "πορτούλα "
      της αγκαλιά σου,για όλους
      τους "παραβάτες υποκριτές "
      Πίστεψε αυτούς που σε
      πιστεύουν,και αν πρέπει να
      πεις μετά το "Αμήν Αμάν "
      Μην δοκιμάζεις τον άφθαρτο
      χαρακτήρα σου, ποτέ ξανά.
      Χαμογέλασε,ζήσε,δε λίγο
      ξημερώνει άλλη ημέρα.Και
      θα ξημερώνει πάντα για
      όσους "βλέπουν κ στο σκοτάδι"Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/10/19 22:42

      [ ξέρω ότι ποτέ δεν
      σημαδεύουν στα πόδια.
      Το μυαλό είναι ό στόχος.
      Τό νου σου,ε ]

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος2/10/19 01:26

    Boss,
    Καλημέρα όλη μέρα,πρέπει σε
    παρακαλώ πολύ να συμφωνήσεις
    μαζί μου,ότι σε σχολιασμούς
    δεν μου πάει το σοβαρό,γιατί δεν είμαι κ ούτε θα γίνω ποτέ
    "δήθεν "
    Για ιδιωτική γραφή κ την
    ιδιόμορφη "τριλογία "μου
    άπιαστη ...αλήθειες όμως
    σου έγραψα να το πιστέψεις.
    Ας γράψουν ότι θέλουν όπως
    ότι ό Δήμαρχος μπορεί να
    φέρει στην Σαλαμίνα,ανθρώπους
    (μεγάλου βεληνεκούς από Ελλάδα
    κ εξωτερικό )
    Γιατί δεν έφερε κύριε;;;
    Τα ΣΑΛΑΜΊΝΙΑ έχουν μια ιδιαίτερη προσέγγιση προς το
    σοβαρό και ήθελαν μυστσαγωγικη
    ατμόσφαιρα όχι να γελά κ ό
    Ξέρξης από το όρος Αιγάλεω .
    Ήταν θέαμα αυτό ή κρυάδα που
    φάγαμε στα μούτρα μας;;;
    Να διαφωνήσετε εσείς της
    διοργάνωσης,κάποιος κάποιοι
    έγραψαν ότι άξιζαν μόνο τά
    βεγγαλικά,σωστή ή παρατήρηση,
    Φιέστα ήταν, ντροπή σας.
    Δεν έφερνε ό Δήμαρχος με τις
    τόσες γνωριμίες που έχει τον
    συμπαθεστατη Νικολόπουλο κ την
    Ελενίτσα που όταν θα έλεγε το
    Παίξε Χρήστο επειγόντως ...
    Θά έβγαινε από το σπήλαιο ό
    Ευριπίδης και θα χόρευε το
    ήπιο τσιφτετέλι...
    Δεν είναι χλευασμός είναι πίκρα
    Που ήταν οι αντιπροσωπείες από
    τις γνωριμίες σου Δήμαρχε;;;
    Πότε τις απέκτησες γ@μ@το,και
    πώς;;;
    Με φωτογραφίες γέλια και
    συνεντεύξεις θα έρθει ή
    ανάπτυξη που δεν θα έρθει
    ποτέ,απελπισία κ κρίμα
    να νομίζεις ότι με πλάνα
    γκρο,σε tv,κερδιζεις έδαφος
    Είναι να μην σε πιάσουν κ οι
    φυλλάδες στο στόμα τους,
    Τα ξέρεις αλλά εκεί εσύ.
    Έχουν έναν περίεργο κ ποτέ
    λανθασμένο τρόπο
    σε πιάνουν με το καλό πρώτα
    λες λες εσύ ...
    Και μετά σε κάνουν πρώτοσελιδο
    κ όχι στείλεις υπέρ σου.
    Έχεις υπ όψιν σου ότι μας
    έμειναν λίγοι συνθέτες και
    λίγοι σκηνοθέτες λίγοι ζωγράφοι
    λίγοι λογοτέχνες,κλπ;;;
    Σου είναι γνωστό ότι ένας ή
    μια μεγάλη θεατρίνα το μόνο
    που άφησε στους δύο ανηψιους
    της,ήταν μια Ελαιογραφία της
    Μάχης της Σαλαμίνας ;;;
    Και άλλοι πολλοί ακόμα γράφουν
    για το ιστορικό γεγονός .
    Τίποτα δεν συγκρατουσες τόσα
    Χρόνια που ερχόσουν στα σπίτια
    Δήμαρχε Γιώργο ;;;
    Ελπίζω κ εγώ κ άλλοι να ισχύει
    κ για σένα το(μαθαίνω από τα
    λάθη μου).
    Και να θυμάσαι ότι ή συμπάθεια
    κ αυτή ή γραφή είναι αληθινή
    δεν σου χαϊδεύουμε τ αυτιά.
    Πρόσεχε πολύ Δήμαρχε μακριά οι
    αυλοκόλακες.
    Για την πρόοδο σου σ αυτό το
    Θεσμό
    Μην απογοητεύσεις άλλο τους
    ανθρώπους που σε πίστεψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/10/19 01:38

    Να σου πω;;;λέω
    μπορείς εσύ να μεταφράσεις τα
    Δ.Ι.Ε.Κ. σου,με ανάρμοστα λόγια
    Όχι!
    Δεν το γράφω γιατί θα με
    διαγράψεις κ με το δίκιο σου,
    Καλέ μου
    Βοss.
    Υ.Γ.
    Θά κάνεις κ εσύ απεργία σήμερα
    ή στην "βιοπάλη "σου δυνατά
    δυνατά ...ωραίο άσμα.
    Γειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/10/19 01:54

    ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΏΜΗ ΑΠΟ ΌΛΟΥΣ ΟΛΕΣ
    ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΗΜΑΣΊΑ
    ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΩΡΘΩΣΩ.

    @ ΝΑΥΜΑΧΊΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ@

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.


    ΔΙΩΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ 2ημερο
    ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ.

    ΛΑΘΟΟΟΟΟΟΟΟΣ.

    ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ
    ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝ ΤΟ
    ΜΥΣΤΙΚΟ...

    ΒOSS,
    ΣΤΑΜΑΤΩ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
    ΤΑ ΛΕΜΕ.
    ΣΗΜΕΡΑ,ΑΥΡΙΟ;;;ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/10/19 21:36

    Εσείς της κε του κκε,που όλο
    συζητήσεις και συνέδρια είστε
    ρωτήστε τον γγ σας,όταν πάει
    στο χωριό του που είναι και
    πολύ όμορφο, ή όταν περπατάει
    στους δρόμους της Αθήνας και
    άλλων πόλεων ή νησιών της ερμης
    Πατρίδας μας,
    του μιλούν στον πληθυντικό και
    τυγχάνει σεβασμού κυρίως από
    συγγενείς γνωστούς φίλους και
    άγνωστους,γιατί εδώ στην ένδοξη
    Σαλαμίνα,που την ξέρει αρκετά
    καλά,όπως κ οι πρώην γγ,λένε
    ότι, ό νέος Δήμαρχος μας,έγινε
    απότομα ένας - γηραιός κύριος κ
    πρέπει να τον σεβόμαστε και ή
    τον ξέραμε από πριν ή τον
    γνωρίσαμε τώρα,να του μιλάμε
    στον πληθυντικό,κ άλλες βλακείες -
    Επίσης ό γγ,να μας διαφωτίσει
    στην λέξη θεσμός - Δήμαρχος -
    κ πότε πρέπει να έχει σεβασμό
    ή όχι όταν ό Δήμος είναι ...
    ...
    Και ό γγ σας,και ό εδώ Δήμαρχος
    δεν έχουν μεγάλη διαφορά προς
    την ηλικία και σαφέστατα ό γγ
    έχει περισσότερες εμπειρίες.
    Ευχαριστούμε.

    Γιώργο,
    πρόσεχε πολύ κ τον εαυτό σου
    κ τον συνδυασμό σου,λαθάκια
    έως τώρα κτλ.
    Μην ξεχωρίζεις κανέναν από τους
    συμπολίτες σου,
    και μην τους "σταμπαρεις με
    αριθμούς σαν να είναι Εβραίοι"
    (δεν ξεχνάμε δεν ξεχνάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/10/19 23:53

    ΨΙΤ ΦΙΛΕ,
    ΣΗΜΑΣΊΑ ΈΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ
    ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
    ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.