Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

11 Μαΐ 2017

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Π.ΦΟΥΡΙΚΗ 17 – Τ.Κ 18900 – ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Αριθμ. Πρωτοκόλλου: 191              Σαλαμίνα  8 / 5 / 2017 
ΠΡΟΣ  
-ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ
κ. ΧΑΤΖΗΠΕΡΟ
-ΔΗΜΑΡΧΟ  ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Κα ΝΑΝΝΟΥ- ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΑ
-ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΝΗΣΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
-ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

  Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
  Κυρία Δήμαρχε,
  Κύριε Πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου Σαλαμίνας,
το Σωματείο μας, εκπροσωπώντας την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα της Σαλαμίνας και τα καταστήματα τροφίμων, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμα περισσότερο καταστροφικές συνέπειες για την απασχόληση και το Εμπόριο.

Παρά την επανειλημμένη καθολική αντίδραση, όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργοδοτικών οργανώσεων, ενάντια στην λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες, η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε με την ψήφιση του Ν.4177/2013 στην αντισυνταγματική απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η σημερινή Κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για ολοσχερή κατάργηση της ως άνω απελευθέρωσης του ωραρίου.

Τώρα, επιπλέον, η Κυβέρνηση, ικανοποιώντας πλήρως τους δανειστές που αποδεικνύονται αποτελεσματικοί μεσολαβητές ικανοποίησης των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, προχωρά με πρόσχημα τον τουρισμό στην απελευθέρωση της Κυριακής έως και 32 Κυριακές τον χρόνο.

Να σημειωθεί ότι από το 1909 καθιερώθηκε με Νόμο για πρώτη φορά η Κυριακή ως ημέρα αργίας των καταστημάτων, εκτός από ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων όπως είναι τα εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, τουριστικών ειδών κ.λ.π.


Τα βασικά σημεία του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων  και ιδίως η απαγόρευση της λειτουργίας τους κατά τις Κυριακές υπήρξε (πριν από την νομοθετική ανατροπή του Ν. 4177/2013) προϊόν Κοινής Συμφωνίας μεταξύ των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργαζομένων και των Εργοδοτών του Εμπορίου ήδη από το 1996, ενώ η εν λόγω Συμφωνία είχε γίνει σεβαστή από όλες τις διαδοχικές Κυβερνήσεις από το 1996 και μετά.

Κατά την άποψη μας, το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, έχει τεθεί παρασκηνιακά από ορισμένες γνωστές πολυεθνικές επιχειρήσεις και μεγάλα εμπορικά συμφέροντα, τα οποία χρησιμοποιούν το προσχηματικό επιχείρημα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου θα φέρει δήθεν ανάπτυξη, θα μειώσει τις τιμές και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερη ασφυξία στις μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις του Εμπορίου οδηγώντας τες σε κλείσιμο και το δυσάρεστο είναι ότι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με τις επιλογές και την ανοχή τους για το ωράριο έχουν επιλέξει να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, των malls, των εκπτωτικών χωριών, επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό όχι μόνο του Εμπορίου, αλλά και της ελληνικής παραγωγής με καταστροφικά αποτελέσματα για την Χώρα.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους Κυβερνώντες είναι ότι για την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά εισοδήματα από εργαζομένους και καταναλωτές που εξανεμίζονται από τις πολιτικές της λιτότητας.
Εξάλλου όλες οι μελέτες που κατά το τελευταίο διάστημα έχουν διενεργήσει με ευθύνη τους οι οργανώσεις των εμπόρων ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, αποδεικνύουν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία την αποτυχία του μέτρου της Κυριακής και τις αρνητικότατες επιπτώσεις για το Εμπόριο και την Απασχόληση.
Συνοπτικά αναφέρουμε:
-Το 78%των Εμπόρων δήλωσε δυσαρεστημένο από την Κυριακάτικη λειτουργία, όπου χαρακτηριστικά ο τζίρος των Κυριακών ήταν μικρότερος.
-Οι εμπορικές επιχειρήσεις καταρρίπτουν τον μύθο της τόνωσης της Απασχόλησης λόγω Κυριακάτικης λειτουργίας καθώς το 95% των επιχειρηματιών απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο νέας πρόσληψης, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, σημειώνεται σημαντική μείωση της απασχόλησης.
   -Το 73% των εμπόρων δηλώνει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επιβαρύνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ το 88,7% δηλώνει ότι το άνοιγμα των Κυριακών δεν συνέβαλε ούτε καν στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
-Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτυχίας του μέτρου είναι η επισήμανση της ΕΣΕΕ, ότι τα καταστήματα που ανοίγουν τις Κυριακές ανήκουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους σε μεγάλες διεθνικές αλυσίδες!
Επιπλέον, η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες έχει πρόσθετες αρνητικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών με χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και καταστρατήγηση της Εργατικής Νομοθεσίας, ιδίως ως προς το σκέλος υποχρέωσης των εργοδοτών να αμείβουν τους εργαζόμενους με την προσαύξηση του 75%.
Ήδη πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό.
Πάνω από το 30% έως 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4  τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι μετά την πενθήμερη εργασία να καταργηθεί και η εξαήμερη εργασία και οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο να εξαναγκάζονται τελικώς να απασχολούνται 7 ημέρες!
Παράπλευρη αρνητική συνέπεια είναι η χειροτέρευση των όρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα γιγαντώνεται και το φαινόμενο της μαύρης- ανασφάλιστης εργασίας με ατομικές συμφωνίες, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας έχει τελικά τέτοιο αποτέλεσμα , ώστε οι ήδη εργαζόμενοι να γίνονται ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης.
Οι εργαζόμενοι αποστερούνται οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στην συμμετοχή στην κοινωνική δράση.
Με βάση όλα τα ανωτέρω το Σωματείο μας είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και σε οποιαδήποτε προσπάθεια διεύρυνσης του υφιστάμενου Ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΣΠΕΡΝΟΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚ.
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΓΑΡΕΙΟΥ  ΜΑΡΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.