Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

21 Απρ 2018

Ανοιξιάτικες εικόνες από τον βυθό



ενσταντανέ του φίλου Βαγγέλη Σπανού
H άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης της φύσης και στη θάλασσα. Με κατάφυτα λιβάδια από ποσειδωνίες στον βυθό, αλλά και γόνο από διάφορα είδη να κολυμπάει στον αφρό.
Οι πιο τυχεροί θα δουν ακόμα και δελφίνια, που προσεγγίζουν την ακτή (στα 300-400 μ.) για αναπαραγωγή.

Από τις συγκεκριμένες υποβρύχιες λήψεις, ξεχωρίζουν ένα μικρό σαλάχι (ράγια) δίπλα σε μία γλώσσα, κι ένας αστερίας με κομμένο βραχίονα, που ξαναβγαίνει, πάντως, ενώ από έναν και μόνο βραχίονα μπορεί να γεννηθεί ένας νέος αστερίας.
Το ίδιο ισχύει και για τα πλοκάμια του χταποδιού, που ενίοτε τα κόβει και μόνο του για να τα φάει, αν δεν βρίσκει τροφή.
Επίσης αναπλάθονται και οι δαγκάνες του βασιλικού κάβουρα, αλλά όχι και τα πόδια του.
Τα δύο ζελατινοειδή που εικονίζονται, είναι κτενοφόρα, συγγενικά με τις μέδουσες, αλλά δεν τσιμπούν, ενώ κεφαλόπουλα, σάλπες, κακαρέλοι, σαργοί, μελανούρια, μουρμούρες, πέρκα και γύλος συμπληρώνουν την υποβρύχια συλλογή.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/4/18 07:09

    Καλημέρα. Πολύ καλη η έκθεση. Και πολύ ουτοπική.Ο καιρός άστατος.Απο τα άνθη αλλεργίες. Θάλασσα, πικροθάλασσα γιατί να σ'αγαπησω,πίσσα,σ'ολες τις ακτες του Νησιού. Αλλλο ο βυθός. Ο πάτος.Φιλτατε και εμείς απο εδώ είμαστε.Καλό το χταπόδι,ο βασιλικος κάβουρας,ο αχινός,η σκορπίνα,ο σπαρος,το μουγκρι που σε βλέπει με θολομενο μάτι, ή πέρκα η πονηρή,γλειφη δωλωμα σε τυρανναει,αλλά για σάλπα κουβεντα.Ανοιγης κοιλιά,και μονο η κακουργα ξέρει την βρώμα.Τωρα για 'γονους'εχεις φαει σίγουρα, απο δίχτυ 'αράχνη'αθερινα,μαριδακι,κοτσομουρακι,καλε μου ανθρωπε που έκανες την εκ του ασφαλούς υποβρύχια ληψη???ουτε φυκια για σουσι,δεν υπάρχουν. "Αυτό είναι το πρωινό του νταμαρα" κανενα μεγαλο ροφιδι,καμμιά στειροπουλα,καλαμάρι γιγα,κοχύλια άλλος με την βαρκα μας,σμέρνες? Δεν στο χαλαω άλλο.Εχεις και το "διχτακι σου πηρες μαζί τα μεζεκλικια" πάντως ρηχά βουτας,Κέφαλο ιδες,ξιφία δεν ειδες.Δεν πειράζει, την υγεια σου ν'χεις.ΥΤ.Γυναίκα είμαι, έχω κατέβει σ'ολο το νησί,με παρέα,και εξω απο την Ελλάδα,μαζί με την συγχωρεμενη την Μαριάννα την Τρικαλιτη-Μπερη,στην Ερυθρά κάναμε παρέα με -καρχαριακια-ρωτα την οικ.που σου γραφω,η αλλου,βρες με,και θα σου μάθω πολλα μυστικά,προς το παρόν καλά τα πας,με τον καημενουλη τον αστέρια...Αλλη φορά να γραφείς...για γνωρίζοντες...και αδαείς... Καλες βουτιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/4/18 07:28

    ΥΓ.Ζήτω συγνώμη, αλλά εγω έτσι μιλώ,και γράφω φιλτατε σιμπολιτη.Δεν γνωριζω,ρωτω"μονο γύρω στο νησί λήψεις, η και αλλου?αν και αλλου να πας στον Αγιο Γόρδιο,και στην Αγια Φωτια"Και παλι καλη σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.