Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

9 Σεπ 2018

Ένας χρόνος από την πετρελαιοκηλίδα


Άρθρο και φωτογραφικό υλικό του φίλου Βαγγέλη Σπανού
Mε αφορμή τον ένα χρόνο που συμπληρώνεται από την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα (ξημερώματα 9-10/9/2017), θυμάμαι πέρσι τέτοια εποχή που έλεγαν τα ΜΜΕ "ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα καθαρίσει ο Σαρωνικός, πάνε τα μπάνια, πάνε και τα ψάρια", φιλοξενώντας και απόψεις ειδικών.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ακτών του Σαρωνικού δεν έφτασε, βέβαια, ποτέ η πετρελαιοκηλίδα, με εξαίρεση κάποια κομματάκια πίσσας που ξεβράζονταν σποραδικά, όποτε είχε δυτικό άνεμο ή, νοτιά.
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε έναν τύπο στο ΚΤΕΛ να δείχνει τα μακροφύκη (τα φύλλα στην πραγματικότητα) της ποσειδωνίας που έβγαζε το κύμα στην ακρογιαλιά και να λέει σε τουρίστες, αλλά και Έλληνες επιβάτες "τα βλέπετε τα πετρέλαια"; Τι να λένε άραγε όλοι αυτοί σήμερα και κυρίως τα ιδιωτικά ΜΜΕ που ουσιαστικά αποτελούν γραφείο τύπου του εκάστοτε ιδιοκτήτη τους και ουδεμία σχέση έχουν με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας;
Έχουν βρει άλλα θέματα να κάνουν προπαγάνδα, αφού αυτό ήταν το ζητούμενο και με την πετρελαιοκηλίδα και όχι η ευαισθησία τους για το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Άλλωστε, η θάλασσα καταστρέφεται καθημερινά από τόνους πλαστικά που καταλήγουν στα νερά της και καταναλώνονται από τα πλάσματά της και τελικά και από εμάς μέσω της διατροφικής αλυσίδας.
Αυτό το ΣΚ εκατομμύρια άνθρωποι σε σχεδόν 100 χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε διαδηλώσεις - εκδηλώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον που καταστρέφονται.
Ναι, καλά καταλάβατε ποια ήταν η χώρα που έλαμψε διά της απουσίας της από αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση. Αλλά εντάξει, είχαμε και τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ.
Υ.Γ: Βρέθηκα σήμερα σε μία παραλία της Σαλαμίνας, όπου δεν έφτασε ποτέ η πετρελαιοκηλίδα. Αλλά η επιβάρυνση στα νερά είναι μόνιμη, το ίδιο και τα σκουπίδια στην ακρογιαλιά. Και με τα τζετ σκι να πηγαινοέρχονται από τα ανοιχτά στην ακτή, έπαιρνες και μία γεύση από πετρέλαιο τελικά.
Aπό τη Σαλαμίνα είναι και οι 12 πρώτες φωτογραφίες της υποβρύχιας συλλογής, οι τρεις τελευταίες από Θυμάρι, ενώ το χταποδάκι και το βασιλικό καβούρι αφέθηκαν ελεύθερα μετά τη φωτό.
Όσο για την ανεμώνη δεν πρέπει να την αγγίζουμε ποτέ, γιατί μπορεί να είναι όμορφη σαν λουλούδι του βυθού, αλλά είναι και δηλητηριώδης.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/9/18 22:14

    Αναστάτωση επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στην Ασφάλεια Αττικής, ύστερα από διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για μετακίνηση 25 ανδρών στο νησί της Μυκόνου. Όπως αναφέρει το katechaki.gr η διαταγή εκδόθηκε την Πέμπτη και ζητούσε την άμεση μετακίνηση των αστυνομικών. Συγκεκριμένα ζητούνταν η αναχώρηση των ανδρών σήμερα το πρωί. Ακολούθησε αναστάτωση, διότι δεν ήταν εύκολο να βρεθούν τόσο γρήγορα οι αστυνομικοί, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν. Η διαταγή εκδόθηκε προκειμένου εξειδικευμένο κλιμάκιο της Ασφάλειας να προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους και προσαγωγές στη Μύκονο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αστυνομικοί εξέφραζαν την απορία τους γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα, δηλαδή στην «καρδιά» του καλοκαιριού που το νησί ήταν στο… πικ του. ΚΑΙ ΕΡΩΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥ?????????ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/9/18 08:11

    Το Νταβατζή της Κούλουρης
    στο θέατρο θα δούμε
    να παίρνει πεντοχίλιαρα
    να τον ....χειροκροτούμε

    Τον Νταβατζή στο θέατρο
    ο Σεφερλής θα κάνει
    και δείχνοντας τα χάλια του
    θα μας ξανά πικράνει.

    Χανούμ Φουκάρ τα έπιανες
    από την πρώτη μέρα
    και εμάς μας παραμύθιαζες
    κλαίγοντας ολημέρα.

    Ρε τι ζευγάρι είναι αυτό
    στο κόσμο δεν είναι άλλο
    πρωί να κλέβει ο Νταβατζής
    το βράδυ η ....Χαρχάλο

    Το Αλητάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/9/18 09:24

    χικ χουκ κλαιωωωωω ,σαν τη σαμπρέλα από το κάρο μου,πάλι θα γελάσουμε. πρόσεχε μη πέσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/9/18 10:00

    Κοράκι, μαυροκόρακα
    κλαψιάρα και καράφλα
    τελείωσαν οι αρπαχτές
    η μάσα και η ξάπλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/9/18 16:56

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΟΜΟΡΦΕ ΑΞΙΖΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΊ ΕΊΣΑΙ ΝΗΣΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΖΗΣΕΣ ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

    ΥΓ.
    ΦΙΛΙΆ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/9/18 21:16

    Ωραια τα στιχακια σου φιλε 08.11μα να σου πω ενα και για τον νταβα πατερα νυχτα και μερα ζηταγε τις μιζες για να παρει ο βενζινας τον εδωσε τον πηρανε χαμπαρι για τα παιδια μου ρε παιδια γαμω την ανεργια τι εκανα και κραζετε δεν ειναι αμαρτια;εδω ο τσοχατζοπουλος λεφτα εφαγε ματσα για δεκα παλοιοχιλιαρα μας κανατε στραπατσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.