Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

1 Απρ 2021

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ  ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Προς

κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Κοιν:

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κ. Αλμυρά Γεώργιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ.  Κωνσταντίνο Αραβώση  Γενικό γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας                                                                  

 

Βουλευτές Β΄ Πειραιά

Μ.Μ.Ε

 

Κύριε Υπουργέ

Με συνεχείς αναφορές μας αλλά και επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα τελευταία είκοσι χρόνια με αξιωματούχους όλων των Κυβερνήσεων, αναφέραμε ότι  επιβάλλεται προ της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και φυσικά προ της σύνταξης του δασολογίου να έχει βρεθεί   η λύση του  δασικού προβλήματος.

Αναφέραμε πάντοτε σε όλους και στους  προκατόχους σας στην παρούσα Κυβέρνηση,   την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος, διότι εάν οι δασικοί χάρτες αναρτηθούν ως έχουν,  θα δημιουργήσουν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται στη Σαλαμίνα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί  δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε αντιρρήσεις,  ενώ οι αδικίες του Κτηματολογίου κατά την Β ανάρτηση συνεχίστηκαν.

 

Θα πρέπει κε Υπουργέ  να  σας θέσουμε  υπ όψιν τα εξής:

 

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Σαλαμίνα  έχει λυθεί τόσο με Υπουργική απόφαση από το 1845 όσο και τελεσίδικα με τον νόμο 3208/2003. Όλοι οι πολίτες αγόρασαν νομότυπα ένα οικόπεδο (ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΑΝ) και πολλές ιδιοκτησίες   που σήμερα θεωρούνται δασικές , έχουν νομιμοποιήσει επί Τρίτση το ακίνητό τους και πιθανόν να έχουν τόσο άδεια από πολεοδομία για ανέγερση λυομένου, όσο και  έγγραφο του Δασαρχείου ότι δεν είναι δασικό (1967 – 1974). Παρ όλο το ότι δεν υπήρχαν  δασικοί χάρτες , δεν εμπόδισε το Δασαρχείο Πειραιά  να πλημμυρίσει με τα γνωστά «βελάκια» τα κτηματολογικά διαγράμματα  και πίνακες  του Εθνικού Κτηματολογίου , που υποδείκνυαν  κατά το δασαρχείο, χιλιάδες στρέμματα ως «δασικές εκτάσεις»   ενώ στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΔΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ.  Ως κριτήριο το Δασαρχείο για τον χαρακτηρισμό αυτών των εκτάσεων είχε τις αεροφωτογραφίες του 1945 (4 για όλο το νησί) από ύψος 10.000 πόδια και  με κλίμακα 1:42.000, δηλαδή ένα τ.χ για 420 τ.μ  εμφανίζοντας σχεδόν όλες οι εκτάσεις του νησιού , οι οποίες ήταν ακαλλιέργητες,  με διάφορα ακαθαρίστου είδους άγρια  - χαμηλά φυτά και χαμηλούς πόες  που σε κάποιους ¨καλοθελητές¨ έδωσαν  την ευκαιρία να τις χαρακτηρίσουν ως δασικές.

 

Κύριε Υπουργέ

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε:

 

α. Όλοι οι ιδιοκτήτες στη Σαλαμίνα έχουν νόμιμα Συμβόλαια τα οποία αναφέρουν, ότι ο αγοραστής αγοράζει ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ και σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρεται  ότι η έκταση είναι  ιδιωτική δασική.

β. Όλα τα κτίσματα τα οποία υπάρχουν στις φερόμενες δασικές εκτάσεις όπως αυτές αναφέρονται στους δασικούς χάρτες,  έχουν  συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας,  φως, νερό, τηλέφωνο.

γ. Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν ασφαλτοστρωθεί ή τσιμεντοστρωθεί διαχρονικά από τον  Δήμο ή την τ. Νομαρχία ή την Περιφέρεια.

δ. Το 98%  των  κτισμάτων τα οποία φαίνονται στον δασικό χάρτη ως δασική έκταση  ,  βρίσκονται  εντός οικιστικής πύκνωσης  όπως αυτή έχει  κατατεθεί από τον Δήμο Σαλαμίνας  το 2017 σύμφωνα με τον Νόμο .

 

Δυστυχώς η ανάρτηση των δασικών χαρτών  στη Σαλαμίνα επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία  ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση 34844/11.7.2016 με την οποία έγινε ο προσδιορισμός του περιγράμματος της «οικιστικής πύκνωσης», κατά την έννοια του νόμου 3889/2010, το νομοθετικό πλαίσιο είναι «γυμνό», οδηγώντας στην αβεβαιότητα χιλιάδες δεκάδες ιδιοκτησίες.

Δεν είναι δυνατόν η δέσμευση της  Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση  να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες στο 2021 , να οδηγήσει σε μία βεβιασμένη ενέργεια που θα έχει ως θύματα τους πολίτες και χιλιάδες ιδιοκτήτες ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ γης να χάσουν την περιουσία τους, αφού με την κύρωση των δασικών χαρτών,  τελεσίδικα χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις άρα μη εκμεταλλεύσιμες.

Δεν είναι δυνατόν τα σφάλματα των Δασαρχείων στην φωτοερμηνεία των δασικών χαρτών του 1945, χωρίς τότε να υπήρχε η δυνατότητα αντίρρησης των πολιτών,  να γίνει σήμερα  τελική  καταδίκη για τους πολίτες.

Οι Διευθύνσεις Δασών που ανέλαβαν  να «ερμηνεύσουν» τις αεροφωτογραφίες του 1945, μετατρέποντας τα πουρνάρια και τους άγριους θάμνους σε δάση, δημιούργησαν το σημερινό αλλαλούμ των δασικών χαρτών , όπως π.χ σε περιοχές η μία ιδιοκτησία 500 τ.μ να είναι δασική,  δίπλα άλλη ιδιοκτησία να μην είναι και ποιο δίπλα να είναι. Πως κατάφεραν να ερμηνεύσουν ιδιοκτησίες δίπλα στη θάλασσα να είναι δασικές ,  λίγο ποιο βόρεια να μην  είναι , αυτό μόνο εκείνοι που ανέλαβαν να συντάξουν τους πρόχειρους χάρτες μετά τις αεροφωτογραφίες τους 1945 το γνωρίζουν.

Κι όμως με αυτούς τους πρόχειρους χάρτες πολίτες σύρθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν.

Η υπαγωγή στον ν. 4685/20 μπορεί να «ανακουφίζει» τους πολίτες από τα πρόστιμα μετά φυσικά από πολλές  διαδικασίες εάν όλα πάνε καλά,  αλλά δυστυχώς χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων θα χάσουν στην ουσία την περιουσία τους.

Πιστεύαμε ότι η Διεύθυνση Δασών Πειραιά θα είχε αποκαταστήσει οφθαλμοφανείς αδικίες και θα είχε ομαλοποιήσει την κατάσταση των δασικών χαρτών.  Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε καμιά παρόμοια παρέμβαση , γιατί και η ίδια η Διεύθυνση Δασών είναι  «εγκλωβισμένη» στα δικά της σφάλματα των φωτοερμηνειών των χαρτών του 1945.

Μπροστά  σε αυτό  το κοινωνικό αδιέξοδο το οποίο σας είχαμε επισημάνει ότι θα βρεθούμε,  θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να παρθούν το συντομότερο πρωτοβουλίες και με νομοθετικές παρεμβάσεις να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει.

Δεν μπορεί η σημερινή κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί να οδηγηθεί σε λύση από τις Επιτροπές αντιρρήσεων,  χωρίς πρωτίστως να υπάρξουν παρεμβάσεις  και πρωτοβουλίες.

Δεν είναι δυνατόν οι δεκάδες χιλιάδες αντιρρήσεις στη Σαλαμίνα  να εξεταστούν βεβιασμένα από Επιτροπές αντιρρήσεων, χωρίς να υπάρχει η πρέπουσα χρονική  δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης, αλλά συγχρόνως χωρίς να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις που θα απλουστεύσουν το έργο των Επιτροπών.

Προτείνουμε μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για την Σαλαμίνα , να μην ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα αντιρρήσεων στο δασικό χάρτη,  να καθυστερήσει ένα χρονικό διάστημα και αφού εκτιμήσετε  την διαμορφωθείσα  κατάσταση ,  να προβείτε σε  πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις  που θα απλουστεύσουν τις διαδικασίες και θα αποκαταστήσουν αδικίες.

Μη ξεχνάτε επίσης κε Υπουργέ ότι η κοινωνία σήμερα βρίσκεται κάτω από μία μεγάλη κοινωνική πίεση περισσότερο από ένα χρόνο λόγω covid  με ότι αυτό συνεπάγεται

 

Καλούμε επίσης τους Βουλευτές Β Πειραιά όλων των κομμάτων να  βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην λύση του σημερινού αδιεξόδου.

 

Σαλαμίνα 31/3/2021

 

Για τον Πανσαλαμίνιο Σύλλογο «ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

 

 

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γραμματέας

Μάνος Δερτούζος                            Τάκης Βουδούρης