Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

24 Ιουν 2021

Ποτε θα αλλάξουμε τη Σαλαμινα μας;

Η τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής "200 χρόνια από το 21" την Τρίτη 22/06 ήταν μία βραδιά που θα μείνει σίγουρα  χαραγμένη στην μνήμη όσων παρευρέθηκαν εκεί όπως εύστοχα πολλοι υποστηρίζουν και συμφωνώ και εγώ προσωπικά. 

Διαβάζω και βλέπω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλήθος καλλιτεχνών οι οποίοι ξεχώρισαν με τα αξιόλογα και αξιοθαύμαστα εργα τους δίνοντας έναν άλλο τόνο στην εκδηλωση. Διάβασα  και τους γνωστούς επίσημους καλεσμένους δηλ. τους τοπικούς και κοινοβουλευτικους άρχοντες του νησιού να προσφώνουν τον απαιτούμενο χαιρετισμό. Το  fb μάλιστα πλημμύρισε από ωραίες φωτο. Όλα αρμονικά και ολα τέλεια οργανωμένα.  

 Η αίθουσα Μπόγρη γεμισε με χρώματα και ιστορία. Όχι απλά ωραία, υπέροχα όλα αυτά! Φτάνουν όμως αυτά; Πόσα και πόσα χρόνια δεν τα βιώνουμε όλα αυτα; Γιατί αληθεια τέτοιες θαυμαστές εκδηλώσεις να μενουν περιχαρακωμενες στα στενά όρια ενός δημαρχιακό μεγάρου; Να πούμε βέβαια την αλήθεια ευτυχώς που υπήρχε και ένας Κύριος Αθανάσιος Μακρης και άφησε κάποια αξιόλογα εργα όπως το δημαρχιακό Μέγαρο, ένα πραγματικό καλλιτεχνημα που ομοιο του δύσκολα θα βρούμε στην Αττικη, στην ιστορική αίθουσα του οποίου έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε σημαντικές εκδηλώσεις. Το ζήτημα όμως είναι ότι όλα αυτά μένουν έκτοτε στα στενά όρια του δημαρχιακου μεγαρου. Δηλ η Σαλαμινα δεν μπορεί να "εξαγάγει" αν μπορούμε να χρησιμοποιησουμε αυτόν τον όρο, τον πολιτισμό της και την κουλτούρα της στα πέρατα της οικουμένης; Η Κρήτη λχ που είναι γνωστή σε όλα τα μήκη του κόσμου για τον πολιτισμό της ; Εμείς δεν έχουμε αξιόλογο πολιτισμό και κουλτούρα;  Γιατί τόσα χρόνια μενουμε περιχαρακωμενοι στα στενά όρια του δημαρχιακό μεγαρου; Καλές οι εκδηλώσεις, άριστες οι οργανώσεις, αλλά είναι άδικο θαρρώ όλα αυτά να.μην προωθούνται τουλαχιστον σε όλη την Ελλάδα. Και μην πείτε πως. Υπάρχει τρόπος αρκεί να προσπαθησουμε ολοι μαζι με προεξεχοντες του δημοτικούς άρχοντες σε συνεργασία με τους κοινοβιυλευτικους εκπροσώπους μας ποσο μαλλον τώρα όταν ο πρωθυπουργός μας τίμησε με την παρουσία του στα ψηφοδέλτια της Β Πειραια. 

Μην πάμε όμως μακρυά. Στις Σπέτσες η στην Ύδρα λχ όταν διοργανωνονται εκδηλώσεις αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο. Εμείς εδώ στη Σαλαμινα γιατί τόσα χρόνια στα ίδια και στα ίδια μεταξύ μας; Γιατί να μην διοργανώνουμε και εμείς ανάλογες εκδηλώσεις αφενός να καλλιεργούμε την τέχνη και τον πολιτισμο αποδίδοντας την αξια που τους αρμόζει, αφετέρου να αξιοποιήσουμε τουριστικά το νησι μας; Καλά τα εργα υποδομής (ματινες κλπ) που σχεδιάζονται όπως ακούω η κάποιες έχουν υλοποιηθεί,  αλλά χρειάζονται και αλλα θαρρώ. Δεν θέλουμε μόνο εργα διαχείρισης!

Και τι ζητάω λοιπόν; Μια ευκαιρία να πάμε τη Σαλαμινα μας εκεί που της αξίζει....