Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

22 Μαρ 2012

Το Αιάντειο στο επίκεντρο “παιχνιδιών”…


αναδημοσίευση από την ‘’γνώμη της Σαλαμίνας’’

Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα γύρω από το Αιάντειο, που ξεκίνησε με "μαύρα σύννεφα" στις σχέσεις της τοπικής δημοτικής κοινότητας με τον δήμο. Όπως έχουμε ήδη γράψει σε παλιότερο άρθρο, όλα ξεκίνησαν με τον παραμερισμό τον οποίο αισθάνονται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Αιαντείου από τον δήμαρχο και τους συν αυτώ.


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν το δελτίο τύπου που εξεδόθη στις 10 Φεβρουαρίου, μετά από μια επεισοδιακή συνέλευση της δημοτικής κοινότητας του Αιαντείου, στην οποία εν μέσω διαξιφισμών το τοπικό συμβούλιο κατηγόρησε τον δήμο για καταστρατήγηση του άρθρου 87 του νόμου 3852 (για τις αρμοδιότητες της τοπικής κοινότητας και τις σχετικές διαδικασίες), συγκεκριμένες εργασίες και δράσεις που πραγματοποίησε ο δήμος χωρίς την έγκριση του τοπικού συμβουλίου και την συνεχή αιτιολόγηση αυτών ως "εντολές δημάρχου". Ένα χαρακτηριστικό ηχογραφημένο απόσπασμα μπορείτε να ακούσετε εδώ: aeantio8feb12

Κατόπιν αυτού, οι ψυχρές σχέσεις των δύο μερών έγιναν εντελώς... παγωμένες. Το θερμό επεισόδιο ήρθε στις 19 Μαρτίου, στην τελευταία δηλαδή συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας Αιαντείου. Εκεί, μετά την επανάληψη των διαμαρτυριών για παραγκωνισμό του τοπικού συμβουλίου, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του δήμου κα Τσενόγλου, κ. Δερτούζος και κ. Καπετανάκης (αφήνοντας μόνο τον κ. Φουρίκη πίσω στη συνεδρίαση). Φεύγοντας μάλιστα, ο κ. Δερτούζος είπε "ότι και να κάνετε εμείς θα κάνουμε έργο στο Αιάντειο".

Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί από την κεντρική διοίκηση του δήμου προς το συμβούλιο του Αιαντείου (τόσο στο προηγούμενο συμβούλιο όσο και σε αυτό) έχουν να κάνουν με μια διάγνωση "ανικανότητας" του για παραγωγή έργου - πράγμα που η κεντρική διοίκηση του δήμου το θεωρεί απαράδεκτο. Σε επίπεδο "φημών" και "κουτσομπολιών" πολλά και διάφορα λέγονται από τους προσκείμενους στη δημοτική αρχή - αρνητικά φυσικά - για συγκεκριμένα μέλη της κοινότητας του Αιαντείου, ακολουθώντας μια γνωστή μέθοδο σπίλωσης και εξουδετέρωσης αντιπάλων (υπαρκτών, εν δυνάμει ή απόλυτα φανταστικών...). Ωστόσο, το "σχίσμα" αυτό της παράταξης του νυν δημάρχου στο Αιάντειο, πέραν του γεγονότος ότι αρχίζει και αυξάνει τον αριθμό των αντιπάλων του κ. Τσαβαρή έχει δώσει και τη λαβή στην αντιπολίτευση για κατά μέτωπο επίθεση (όπως δείχνει για παράδειγμα το σχετικό δελτίο τύπου του τέως δημάρχου κ. Σοφρά, στο οποίο στηλιτεύεται η απαξίωση των τοπικών θεσμών του Αιαντείου κλπ.)

Αυτά είναι με λίγα λόγια τα τεκταινόμενα, όπως ως τώρα έχουν λάβει χώρα. Από μια πρώτη ματιά, θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για εσωτερικές έριδες στην πλειοψηφική παράταξη και για μια γενικότερη φαγωμάρα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά για μικρές πόλεις όπου οι προσωπικοί εγωϊσμοί και ψευδαισθήσεις οδηγούν σε καυγάδες...

Υπάρχουν όμως ορισμένα λεπτότατα ζητήματα. Κατ' αρχήν, τα έργα τα οποία έχουν γίνει ως τώρα, είναι σχετικά μικρά (σε κόστος) αλλά είναι αρκετά. Πρόκειται για περισσότερο εξωραϊστικά έργα και κάποια οδοποιΐας. Είναι αλήθεια, πως στην περιοχή υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα τέτοιου είδους, πολλές εργολαβίες που θα πρέπει να δοθούν για να αντιμετωπιστούν μια σειρά θεμάτων. Ωστόσο, η περιοχή του Αιαντείου αντιμετωπίζει επιπρόσθετα ένα μοναδικό για τη Σαλαμίνα πρόβλημα: αυτό των ιχθυοτροφείων.

Με τον τελευταίο νόμο (με ΚΥΑ που είχε κοινές υπογραφές Γερουλάνου και Παπακωνσταντίνου), τα ιχθυοτροφεία στο Αιάντειο αποκτούν προοπτικές μεγαλύτερης εκμετάλλευσης του θαλάσσιου χώρου και επέκτασης στον χερσαίο, με πιθανή δημιουργία μικρών βιοτεχνικών μονάδων. Η ΚΥΑ αυτή έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο νησί, με μερίδα της δημοτικής πλειοψηφίας να υιοθετεί θέση αναφανδόν υπέρ των ιχθυοκαλλιεργειών - πράγμα που προκαλεί πρόσθετες αντιδράσεις.

Με τα παραπάνω υπ' όψη, μαθεύτηκε ότι τελικώς η περιφέρεια είναι στο τελικό στάδιο για την ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός έργου ιδιαίτερα σημαντικού για το Αιάντειο: αυτού που επιγράφεται "Βελτίωση Οδού Αιαντείου - Μονής Αγίου Νικολάου - Κανακίων Νήσου Σαλαμίνας", προϋπολογισμού 7.390.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Στην περιοχή των Κανακίων, υπάρχει ομολογουμένως ένα επικίνδυνο τμήμα (εξ' αιτίας των κατολισθήσεων που έχουν σημειωθεί στα πρανή) μήκους 12 μέτρων, όπου σημειώνονται ατυχήματα. Φυσικά, το εν λόγω ποσό δεν είναι δυνατό να αφορά αυτό το μικρό τμήμα - πράγμα που σημαίνει ότι σχεδιάζεται μια ευρύτερη παρέμβαση στην περιοχή του δάσους των Κανακίων. Η σχετική μελέτη αποδεικνύει ακριβώς αυτό το πράγμα, με μεγάλες αλλοιώσεις στο δάσος αυτό.

Ποιοί εξυπηρετούνται από αυτή την υψηλού κόστους βελτίωση; Αρκετοί κάτοικοι των Κανακίων θεωρούν ότι αυτό τους βοηθά καθώς θα μπορούν τα αυτοκίνητα να κινούνται με ασφάλεια, να πηγαίνουν λεωφορεία (τα οποία όμως είναι ιδιωτικά και το ότι δεν πηγαίνουν δεν οφείλεται τόσο στον δρόμο όσο στο κόστος και στη μικρή κίνηση) αλλά και επισκέπτες (αν και τα Κανάκια στερούνται ουσιαστικά τουριστικών υποδομών - ένα εστιατόριο, κάποιες μικρές επιχειρήσεις που αφορούν τους επισκέπτες - τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπήρξε καμία δημαρχιακή αρχή τα τελευταία χρόνια που να μην έχει δώσει προεκλογικά στους κατοίκους το όραμα ενός τουριστικού παραδείσου). Άλλοι, θεωρούν ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στο δάσος των Κανακίων - ιδιαίτερα με ενέργειες που θεωρούν ότι υποβοηθούν άλλες χρήσεις στην περιοχή και ιδιαίτερα την ανάπτυξη των ιχθυοτροφείων.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχει μια κρυφή ατζέντα σε όλα αυτά που γίνονται. Μια κρυφή ατζέντα απροσδιόριστης μέχρι αυτή τη στιγμή ταυτότητας: υπάρχουν πολιτικές, επιχειρηματικές, εργολαβικές ή άλλες σκοπιμότητες; Ποιός είναι ο λόγος του πολιτικού καυγά - προώθηση προσωπικών πολιτικών και προσώπων ή "θόλωμα των νερών" για κάτι άλλο;

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι οι καυγάδες αυτοί θα ενταθούν όσο περνά ο καιρός. Και επειδή στην εποχή που ζούμε καμία πλάγια συμφωνία ή μύχιες επιδιώξεις δεν μπορούν να μείνουν κρυφές, έχουμε να δούμε πολλά...

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/3/12 21:31

    Μια και μιλάς για εργολαβικά οφέλη μήπως ο ενδιαφερόμενος εργολάβος λέγεται ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΡΟΥΤΣΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/3/12 00:52

    Τι και ποιός είναι αυτός ο ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΡΟΥΤΣΗΣ ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/3/12 16:58

    ξεκίνησε ο εργαλαβος Mario Lamogio . μετ τον Μπίλια Βάζει χέρι και στο Αιαντeιο .

    Κρίμα μυαλό δεν Βάζουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/3/12 20:56

    Ρούτσης είναι έργολάβος στις προβλήτες του λιμανιού στο Ικόνιο πού πούλησε ο ΟΛΠ στην COSCO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/3/12 14:12

    Έχει περισσέψει καμιά προβλήτα και για μας; Θέλω να στείλω τα κρουαζιερόπλοια του τσαβανομαριδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/3/12 16:26

    'Οχι τελείωσαν όλες. Γι αυτό ψηφίζουμε Λαλάκη για να φτιάξει τις μαρίνες για τα κρουαζιερόπλοια της τσαβαρομαρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.