Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

18 Οκτ 2010

Ισοκράτης περί «αυτοκαταστρεφόμενης δημοκρατίας»


Ισοκράτης περί «αυτοκαταστρεφόμενης δημοκρατίας»
(σε ελεύθερη μετάφραση)

Πως γίνεται να επαινούμε και να ευνοούμε αυτό το πολίτευμα που έγινε η αιτία τόσων κακών και σήμερα φαίνεται να πηγαίνει προς το χειρότερο; Πως γίνεται να μην φοβόμαστε ότι, αφού η κατάσταση πάει προς το χειρότερο, δεν θα καταντήσουμε σε κατάσταση ακόμα πιο άσχημη;

Και συνεχίζει ο Ισοκράτης στον Αρεοπαγιτικό λόγο του:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (αναφέρεται στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν, ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Μήπως θα ‘πρεπε να διδαχθούμε από τους αρχαίους προγόνους μας κάτι; Κυρίως οι διοικούντες την σημερινή έκρυθμη κατάσταση; Τώρα θα μου πεις όταν έχει ο ένας για τον άλλο τόσα άπλυτα στο συρτάρι, πως θα βγει να το παίξει αδέκαστος τιμωρός που έχει να γίνει το έλα να δεις; Για τον λόγο αυτό, αποφάσισαν ΟΛΟΙ μαζί την τιμωρία της πάπιας, δηλαδή να φωνάζουν όλοι για όλα και επί της ουσίας, να κάνουν την πάπια.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/10/10 16:51

    ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΝΑ ΡΗΜΑΔΙ, ΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ, ΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ ΓΙΑ ΧΑΤΙΡΙ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΦΕΡΕ ΝΕΑ ΗΘΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ, ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ, ΘΑ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΜΥΝΗΣΕΙΣ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΕΠΩΝΥΜΑ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.