Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

28 Οκτ 2010

«Μετ΄άλλων ανθρώπων έργο» Βαρελάς Παναγιώτης / Εικαστικός


Στον Πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος» ( 245 Θηβών και Π. Ράλλη – Πρώην Μηχανική Καλλιέργεια, του Δήμου Νίκαιας, εγκαινιάζεται στις 19 Νοέμβρη ( 7:30 μ.μ), η αναδρομική έκθεση του εικαστικού Παναγιώτη Βαρελά με τίτλο «Μετ΄άλλων ανθρώπων έργο». Οι παρουσιαζόμενες δημιουργίες σκιαγραφούν τη σχέση των μετάλλων και των ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβληθούν στο τραχύ αυτό υλικό, αποτυπώνοντας πάνω του την καθημερινότητα, τη δουλειά, τη ζωή, τον αγώνα και τα όνειρά τους
«Έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με το παρθενικό ταξίδι των πλοίων και των ανθρώπων.
  • Καλό ταξίδι γέννα.
  • Καλό ταξίδι κουφάρι.
  • Καλό ταξίδι Σπύρο.
Βιωματική η σχέση με τα μέταλλα και τον άνθρωπο.
Τέχνη, βιομηχανική, σκληρή και παράλληλα εύπλαστη, δένει με τη μοράβια, τη σκουριά και την αρμύρα.
Παντού, ορατός, και αόρατος, ο άνθρωπος.
Ύστερα ήρθε η τάξη που παράγει, ματώνει και παλεύει.
Πλοία παλεύουν στο κύμα και οι άνθρωποι να παλεύουν τη ζωή.
Και οι δύο στρατευμένοι να ζήσουν, ο ένας εξαρτημένος από τον άλλο, μέταλλα και χρώματα, φωνές και εκρήξεις, κραυγές και πίκρα και κάπου συχνά να παραμονεύει θάνατος.
Όλα να γίνουν γρήγορα, ώρες ατέλειωτες στα αμπάρια και τα πλευρικά.
Με μάτια καμένα, τα χείλη σκαμμένα και όλοι με του μόχθου τα χνάρια στα πρόσωπα.
Και ύστερα έρχεται η τέχνη. Πολλοί τη θεωρούν «όμορφη», στολίδι στο χώρο, «εύθυμη νότα» για να γαληνεύουν τα μάτια. Είναι μια κουβέντα και αυτή...
Στα ναυπηγεία και τα καρνάγια όταν πας, πας σε άλλο κόσμο.
Όταν φύγεις, κράτα την εικόνα που είδες, πες την με δικά σου λόγια, μα λόγια αληθινά.
Ναι, η τέχνη αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα, τη συλλογική έκφραση και δράση, χωρίς ευρυγώνιους φακούς και παραμορφώσεις.
Την αλήθεια δεν τη λες μόνο, μπορείς και να την γράφεις.
Και όταν την γράφεις γίνεται κτήμα και άλλων κι εκεί βρίσκεται η ομορφιά των συνδημιουργών, αυτό που με τρεις λέξεις προσδιορίζεται,
«Μετ΄άλλων ανθρώπων έργο».
Βαρελάς Παναγιώτης / Εικαστικός

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/10/10 09:04

    ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΝΙΩΝΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
    Προς Ομοσπονδία ΕΕΣΣ
    Κοιν: Δήμο Σαλαμίνας
    Τοπικό Δίκτυο

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη 11 Ιουλίου για να συζητήσει την νέα δεύτερη προκλητική επίθεση το Σάββατο 7 Ιουλίου, του Δημοτικού συμβούλου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Τσαβαρή κατά του Προέδρου του Συλλόγου μας και εκδότη της εφημερίδας «ΕΝΟΤΗΤΑ» Μάνου Δερτούζου.
    Η νέα χυδαία επίθεση, αυτή τη φορά στο χώρο της Ομοσπονδίας (τόσο εκτός όσο και εντός της αιθούσης) με ακατανόμαστες ύβρεις αλλά και απειλές για το μέλλον, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας αλλά και στην ομαλή πολιτική ζωή της Σαλαμίνας.
    Καλείται η Ομοσπονδία έστω και καθυστερημένα να πάρει θέση και να καταδικάσει την αήθη επίθεση κατά του Προέδρου του Συλλόγου μας, διότι σε αντίθετη περίπτωση συμφωνεί με παρόμοιες συμπεριφορές.
    Κατακρίνουμε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας διότι παρ’ όλο που έλαβε γνώση του γεγονότος, εσιώπησε στη χυδαία και προκλητική συμπεριφορά του μέλους της Εκτελεστικής της Επιτροπής.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπαραστέκεται στον Πρόεδρο του συλλόγου μας Μάνο Δερτούζο και καλεί όλους να καταδικάσουν την νέα αυτή προκλητική επίθεση, που έχει στόχο αυτή τη φορά την ελεύθερη έκφραση και την τρομοκράτηση του τοπικού τύπου.
    Το Διοικητικό συμβούλιο επίσης αποφασίζει ομόφωνα να μην καλεί πλέον σε καμία εκδήλωση του συλλόγου μας τον κ. Γιάννη Τσαβαρή.
    Για το Διοικητικό συμβούλιο.


    Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
    Μάνος Δερτούζος Λουκάς Ψαρράς
    Αναρτήθηκε από Salamikonos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/10/10 09:27

    RE O ASTRAKOS POY BRIKE TA LEFTA NA DIATIRI GRAFEIO ME GRAMATEA?
    EINAI NOMIMO?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/10/10 20:01

    Καλά είσαι και πολύ αδιάκριτος άνθρωπος. Τι φοβάσαι μη βγει ο Τσαβαρής δήμαρχος και τον κάνει αντιδήμαρχο; Να σου θυμίσω τι έπαθε ο Μπεγνης, ο Πούτος, τι θα πάθει ο Μακρής; Η ξεφτίλα δεν έχει τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/10/10 23:51

    ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑΚΟΣ 3-2
    Σ΄ ένα γκραν γκινιόλ παιγνίδι , το αποτέλεσμα του οποίου σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει τον αγώνα, ο Αμπελακιακός, σε ημέρα μεγάλης ατυχίας και μ΄ έναν κάκιστο διαιτητή, κατάφερε από το 0 - 2 να φύγει τελικά με 3 - 2 το Σάββατο από το γήπεδο της Χαραυγής με αντίπαλο τον Αργοναύτη.
    Το σκορ άνοιξε στο 4΄ μόλις λεπτό ο Κοβιός και στη συνέχεια, στο 15΄, μετά από πολύ καλή εκτέλεση φάουλ από τον Κωνσταντάκη, διαμορφώθηκε σε 0 - 2. Μια σύγχυση όμως στην άμυνα της ομάδας μας καθώς και η ασταθής απόκρουση του τερματοφύλακα με πλασέ έκαναν το σκορ 1 -2 στο 35΄. Μόλις 5΄ λεπτά αργότερα ο διαιτητής Δριτσάκης ανακάλυψε πέναλτι που διαμόρφωσε εκ νέου το σκορ σε 2 - 2.
    Στο δεύτερο ημίχρονο, κι αφού ο Αμπελακιακός πίεζε συνέχεια χάνοντας τη μια ευκαρία πίσω απ΄ την άλλη, σε κόντρα επίθεση το σκορ έγινε 3 - 2 υπέρ του Αργοναύτη. Συνέχεια είχαν τα πολλά λάθη του διαιτητή και τα τρία δοκάρια παικτών του Αμπελακιακού για να μείνουμε στο τελικό 3 - 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/10/10 07:49

    ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥΚΟ ΕΕΕΕ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/10/10 10:09

    ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ……. Η ΠΟΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ... ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΤΗ.....ΚΑΙ ΤΟΥ… ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΦΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙΣ ,……ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ……,ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ……. , ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ …ΧΡ………ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ .. ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ…….. ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ…….. ΚΑΙ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ………ΠΡΕΠΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΗ ΟΤΙ ΤΗΣ ΑΝHΚΕΙ ......ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΠAΛΙ ΜΙΑ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ … ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ..... ..ΠΑΠΑΣΑΒΑΣ ..ΑΓΑΠΙΟΥ… ΤΣΑΒΑΡΗΣ …ΜΑΚΡΗΣ ..ΡΟΥΛΑ…ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ....ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΚΟΠΗ ΜΑΣ .... ΕΛΕΟΣ.... ΚΥΡΙΟΙ.. ΕΙΣΤΕ.. ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ .....ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ..
    ΣΑΛΑΜΙΝΑ…ΣΑΛΑΜΙΝΑ…. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΦΟΡΑ ΝΑ ΣΕ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΔΕΝ ΧΑΛΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝ ………ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ.... ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ ΠΑΛΙ..... ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ …… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ… ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ…ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ …..όλοι εσείς οι σχολιαστές που προσπαθείτε να επηρεάσετε τις συνειδήσεις…. των δημοτών για το συμφέρον τους υποτίθεται… και αναρτάτε τις υποδείξεις σας για τους δήθεν άφθαρτους και λοιπά ….να συνεχισετε να μας ενημερωνετε πολυ καλο μας κάνετε….αλλα δεν είμαστε και τόσο ηλίθιοι να μην καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα… και ποιοι πραγματικά είστε…. αν κοιτάτε τον κόσμο στα μάτια θα το καταλάβετε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/11/10 05:05

    Ρε παιδιά κατεβαίνει και ο ράπτης στις εκλογές και κάπου αλλού το άκουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/11/10 12:35

    ΜΑΛΛΟΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕΣ ΤΗΝ Γ...,,,ΣΟΥ ....ΚΑΤΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ 5 ΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/11/12 07:06

    Διαβάζω σχόλια αρνητικά για τον Γάννη Τσαβαρή. Διακρίνω ότι η λάσπη είναι διαχρονική και συνεχίζεται. Είναι το μόνο υλικό που έχουν μερικοί στην πολιτική.
    Εσείς θα βρίζετε και συνεχίστε κα.
    ι ο Γιάννης Τσαβαρής θα δέχεται επαίνους
    Μήπως μάθατε τι έγινε χθες στον Άγιο Μηνά;
    Ο δικός μας Μητροπολίτης Λαρίσσης Ιγνάτιος από άμβωνος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Δήμαρχο Σαλαμίνας Γιάννη Τσαβαρή, μεταφέροντας συγχρόνως τους χαιρετισμούς, την αγάπη και την εκτίμηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.
    Εσείς λοιπό θα βρίζετε και εκείνος θα παίρνει τα εύσημα. Εσίς θα βρίζετε και εκείνος την Δευτέρα θα κάνει τα εγκαίνια του Δυτικού Αντλιοστασίου που σημαίνει ολοκήρωση της αποχέτευσης και σεις θα βρίζετε.
    Φυσικά δεν βρίζετε ξαφνικά , βρίζετε από την μέρα που έγινε Δήμαρχος.
    Εσίς βρίζατε και τότε που έτρεχε να βρεί τα 8 εκαομμύρια ευρώ για να τελειώνει σήμερα η αποχέτευση
    και η οποία είχε σταματήσει από το 2009 γιατί ο κ. Σοφράς δεν μπορούσε να βρει χρήματα.
    Συνεχίσετε να βρίζετε. Εσείς αυτό ξέρετε να κάνετε καλά και ο Γιάννης Τσαβαρής θα παίρνει συγχαρητήρια στην κατάμεστο Ιερό Ναό του Πολυούχου Αγίου Μηνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.