Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

1 Μαΐ 2011

Ενώ επικρατεί μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες, «ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ» κα ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

“ΕΝΟΤΗΤΑ και ΔΡΑΣΗ” Πανσαλαμίνιος Σύλλογος για την επίλυση του δασικού προβλήματος
Δελτίο Τύπου «ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ» κα ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Ενώ επικρατεί μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες.
«ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ» κα ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Μπάχαλο χαρακτήρισε την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Πεντέλη με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης αφού πάνω από 15.000 ενστάσεις προβλέπεται ότι θα γίνουν από πολίτες της περιοχής στους οποίους αμφισβητείται η περιουσία τους. Κάτι παρόμοιο και με μεγαλύτερες διαστάσεις θα συμβεί στην Σαλαμίνα όταν έρθει η ώρα ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Πριν από ένα χρόνο περίπου όταν η κα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ανάρτηση  των δασικών χαρτών και για αυτό το γεγονός πανηγύριζε,  είχαμε στείλει επιστολή στην κα Μπιρμπίλη αλλά και στους βουλευτές Β΄ Πειραιά, στους οποίους τονίζαμε ότι η πρόχειρη  ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μεγάλο λάθος και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, εφ όσον δεν έχει προηγηθεί δασικός νόμος ολοκληρωμένος με νομικό και Συνταγματικό υπόβαθρο, για να μπορεί να δίνει λύσεις στους χιλιάδες πολίτες. Πολίτες οι οποίοι δεν καταπάτησαν, αλλά νόμιμα αγόρασαν ένα αγροτεμάχιο, πολίτες που πήραν κάποτε βεβαίωση από το ίδιο το δασαρχείο ότι δεν είναι δασική έκταση το οικόπεδο που αγόρασαν, ενώ πολλοί από αυτούς έστησαν το λυόμενο τους με την άδεια της πολεοδομίας. Αγνοεί επίσης η κα Μπιρμπίλη ότι χιλιάδες πολίτες που φέρονται σήμερα ότι βρίσκονται σε δασική έκταση και πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις, συγχρόνως έχουν πληρώσει και έχουν νομιμοποιήσει  το σπίτι τους επί Τρίτση. Έπρεπε λοιπόν να είχε προηγηθεί η σωστή δασική νομοθεσία και να εξασφαλίζει όλους αυτούς τους πολίτες  μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Είχα πει την ίδια περίοδο σε συγκέντρωση και επαναλαμβάνω και τώρα, ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα προκαλέσει στη Σαλαμίνα ισχυρό σεισμό πολλών ρίχτερ και η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στην κα Μπιρμπίλη και στην Κυβέρνηση η οποία άφησε τους πολίτες ανυπεράσπιστους με μόνους σύμμαχους τις κατά τόπους Δημοτικές αρχές.
Ούτε αυτή την ύστατη ώρα που οι δασικοί χάρτες αναρτώνται η κα Μπιρμπίλη  δεν παίρνει ουσιαστική θέση τι θα κάνει.  Αφήνει τον κόσμο σε αγωνία σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναφέροντας για πρόστιμα διατηρητέα, ενώ μετά μανίας είναι αντίθετη με την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων όπως έκανε στους ημιυπαίθριους χώρους. Θέλει δηλαδή επί της ουσίας να κρατήσει ομήρους όλο αυτόν τον κόσμο  λέγοντας ότι «δεν παραβιάζω το Σύνταγμα» νοώντας φυσικά το άρθρο 24 του Συντάγματος. Αλήθεια κα Μπιρμπίλη παραβιάζεται το Σύνταγμα  όταν «τακτοποιήσετε» τα αυθαίρετα; Εάν αυτό συμβαίνει με τα αυθαίρετα δεν παραβιάσατε το Σύνταγμα με την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων; Ποια η διαφορά ενός αυθαίρετου κτίσματος σε μία πολυκατοικία που πήρε άδεια να κτίσει 50 τ.μ και έκτισε 100; Δεν είναι αυτό ένα αυθαίρετο κτίσμα; Δεν παραβιάζετε εδώ το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη φιλοσοφία του;
Η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων η και πιθανώς των αυθαιρέτων επί 40 χρόνια κα Μπιρμπίλη, είναι ένα Ελληνικό  τέχνασμα δικό σας που χρησιμοποιείτε, γιατί δεν θέλετε να δείτε ρεαλιστικά την κατάσταση και δυστυχώς γελοιοποιείτε με αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα. Στην ουσία το παραβιάζετε  ενώ θα ήταν προτιμότερο και περισσότερο πολιτικά έντιμο κα Μπιρμπίλη να το αλλάξετε. Θα έπρεπε να είχατε προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 προτού αναρτήσετε τους δασικούς χάρτες, κατοχυρώνοντας όλους αυτούς τους πολίτες που δεν καταπάτησαν και έχουν τις προϋποθέσεις που ανέφερα στην αρχή, διότι  σε όλο αυτό το αυθαίρετο αλαλούμ που επικρατεί στην Ελλάδα το κράτος είναι συνυπεύθυνο. Παραποιώντας την φράση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κου Πάγκαλου ο οποίος είπε μαζί τα φάγαμε και στο οποίο φυσικά δεν συμφωνώ,  εγώ θα πω κα Μπιρμπίλη για όλα τα αυθαίρετα «ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ» Σεις, δηλαδή το κράτος που έχει συνέχεια, μας πήρατε χρήματα για την εφορία στην αγορά του οικοπέδου, μας πήρε χρήματα το ΙΚΑ όταν  κτίσαμε, πληρώσαμε την νομιμοποίηση, πληρώνουμε χρήματα στην εφορία όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ακόμη εσείς μας δώσατε φως, νερό, τηλέφωνο, μας κάνατε δρόμους μας φέρατε  συγκοινωνίες.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάτε κα Μπιρμπίλη ότι Δημόσιοι υπάλληλοι που εσείς διορίσατε (το κράτος) και εσείς έχετε την ευθύνη τους,  όλα αυτά τα χρόνια φάνηκαν  επίορκοι και τα πήραν ενίοτε από τους πολίτες (κοινώς λαδώθηκαν) για να κάνουν τα στραβά μάτια και να δημιουργηθούν τα χιλιάδες αυθαίρετα τα τελευταία 50 χρόνια.
ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ λοιπόν και  δεν είναι μόνο αποκλειστική ευθύνη του πολίτη και έχετε υποχρέωση κα Μπιρμπίλη να βρείτε λύση αξιοπρέπειας. Η ομηρία που μεθοδεύετε με διατηρητέα πρόστιμα σε εποχές πείνας  για τους πολίτες, είναι ντροπή για σας, ντροπή για την Κυβέρνηση ντροπή για όλο το πολιτικό σύστημα.  
Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος και
Προέδρος του Πανσαλαμινίου Συλλόγου
για την επίλυση του δασικού προβλήματος

5 σχόλια:

  1. ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ2/5/11 01:00

    Η Ελλάδα έχει το χαμηλώτερο ποσοστό ιδιωτικών δασών (20%) σε σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δασών έχει η Πορτογαλλία (96%) και ακολουθούν η Νορβηγία (79%), η Σουηδία (75%), η Ιταλία (72%), η Γαλλία (64%), η Φινλανδία (64%), η Αυστρία(61%), η Ισπανία(61%).
    Επιπλέον, οφείλουμε να τονίσουμε, ότι στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, δίνεται η δυνατότητα επιτρεπόμενης -νόμιμης- εκχερσώσεως, τόσο για μόνιμη γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, όσο και για οικοδομικούς σκοπούς, καθώς πιστεύεται ότι ο ιδιοκτήτης ή ο παραθεριστής ή ο οικιστής, που θα του δοθεί η άδεια να οικοδομήσει ένα μικρό τμήμα του δάσους ή της δασικής έκτασης, θα γίνει, κατ΄ανάγκη, ο ιδιωτικός δασοφύλακας του δάσους και θα το προστατεύει ο ίδιος, αφού έτσι προστατεύει και την κατοικία και την περιουσία του. Βεβαίως, και στην Ελλάδα, ο νομοθέτης προβλέπει τέτοιες περιπτώσεις (επιτρεπόμενης εκχέρσωσης για γεωργικούς ή οικοδομικούς σκοπούς), αλλά μέχρι σήμερα η Δασική Υπηρεσία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εισηγείται ευνοϊκά για την χορήγηση της σχετικής άδειας νόμιμης εκχέρσωσης, γι' αυτό και έχουμε την σωρεία των παρανόμων και καταστρεπτικών εκχερσώσεων.
    Η ακραία θέση και η υπερβολική αυστηρότητα που εκδηλώνεται, όχι τόσο στη νομοθετική ρύθμιση του δασικού καθεστώτος, όσο στην εφαρμογή των νόμων από τους Δασικούς Υπαλλήλους, έχουν συντελέσει στην καταστροφή του δασικού μας πλούτου. Ένα σημαντικό παράδειγμα, το οποίο έχει καταστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Σαλαμίνα, είναι η αντιμετώπιση του χαρακτηρισμού των χορτολιβαδικών εκτάσεων σαν "δασών της τάδε κατηγορίας" υπαγόμενες στις διατάξεις του Δασικού Κώδικα, όταν οι εκτάσεις αυτές εξαιρούνται από τον Δασικό Κώδικα και δεν υπάγονται στην δασική νομοθεσία.
    Πρέπει επιτέλους οι Δασικοί Υπάλληλοι να μην θεωρούν τα πάντα στην Σαλαμίνα, σαν δάση και δασικές εκτάσεις. Έχουν μπεί στο στόχαστρο οι πολίτες-κάτοικοι διαφόρων οικισμών ή οικιστικών περιοχών και γενικά της υπαίθρου, με αποτέλεσμα κανείς να μην τολμάει να φυτέψει από μόνος του ένα πεύκο ή κάποιο άλλο δένδρο -πλην των οπωροφόρων και ελαιοδένδρων- φοβούμενος μήπως οι Δασικοί Υπάλληλοι χαρακτηρίσουν το γεωτεμάχιο ιδιοκτησίας του, σαν δάσος ή δασική έκταση και εν συνεχεία προβούν στην σύνταξη και υποβολή σχετικής μήνυσεως στον Εισαγγελέα, για την τιμωρία και την καταδίκη του "παρανόμου-καταπατητού". Ενώ σε περιπτώσεις, όπου υπάρχουν και ανεγερθέντα κτίσματα, προβαίνουν σε πρωτόκολλα κατεδάφισης και σε επιβολή υπέρογκων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, παρόλο που τα περισσότερα κτίσματα, αν όχι όλα, είναι χτισμένα νόμιμα ή έχουν νομιμοποιηθεί και έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και για τα οποία έχουν πληρωθεί φόροι στο Ελληνικό Κράτος.
    Μ' αυτό τον τρόπο θεωρούν οι Δασικοί Υπάλληλοι ότι προστατεύονται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις από καταπατητές και οικοπεδοφάγους, αν και γνωρίζουν ότι πολλές εκ των εκτάσεων αυτών είναι χορτολιβαδικές εκτάσεις με χαμηλή ποώδη-θαμνώδη βλάστηση και δεν υπάγονται στις διατάξεις του Δασικού Κώδικα, όμως εξακολουθούν να θεωρούν τα χορτολιβαδικά εδάφη, σαν δασικά, με τις προαναφερόμενες δυσμενείς συνέπειες για τους ιδιοκτήτες τους.
    Εάν δεν το γνωρίζουν αυτό, η πολιτεία έχει υποχρέωση με σεμινάρια και άλλους τρόπους να το υπογραμμίσει και επιτέλους να ξεκαθαριστεί η κατάσταση που επικρατεί, ώστε να μην καταδιώκει τους πολίτες, διότι με την τακτική αυτή, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η εκδήλωση ενεργειών αντιπάθειας για το Κράτος και μίσους για τα κρατικά όργανα και τις αντίστοιχες Υπηρεσίες, εκ μέρους των πολιτών, η καταβολή πολλών και μεγάλων δαπανών σε δικαστικούς αγώνες και όλα αυτά χωρίς να επιτυγχάνεται η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων...

    JURISPRUDENT D.A.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ2/5/11 01:01

    Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις δασικές εκτάσεις ή φερόμενες ως δασικές εκτάσεις που έχουν οικοδομηθεί, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών, τότε οι κυβερνώντες θα βρεθούν μπροστά στο αδιέξοδο μιας κατάστασης που οι ίδιοι σκοπίμως δεν επιλύουν διαχρονικά. Τα εξοντωτικά πρόστιμα που θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν οι πολίτες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν την καταστροφή σε χιλιάδες οικογένειες. Επιπλέον ο αριθμός των κτισμάτων που θα θεωρούνται κατεδαφιστέα, θα είναι τόσο μεγάλος που ουδείς εκ των κυβερνώντων θα διανοηθεί σοβαρά να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Τότε είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική ανοησία και ανικανότητα ή η ψηφοθηρική σκοπιμότητα όλων των κομμάτων θα φανεί στο μεγαλείο της.
    Το Ελληνικό Κράτος τόσο στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης, όσο και στο θέμα της προστασίας και ορθής διαχείρισης των δασών, έχει χάσει τον έλεγχο και μάλλον λειτουργεί πειραματικά και χωρίς οργάνωση.
    Αφενός μεν κάποιες περιοχές οι οποίες θα έπρεπε να θεωρούνται δασικές εκτάσεις και να υπάγονται στην δασική νομοθεσία, σήμερα θεωρούνται μη δασικές εκτάσεις ή περιοχές εντός σχεδίου πόλεως (βλ. Κηφισιά, Εκάλη, Πέραμα ...)!
    Αφετέρου δε κάποιες άλλες περιοχές που έχουν ήδη οικοδομηθεί και θα έπρεπε να θεωρούνται αστικές περιοχές, σήμερα θεωρούνται δασικές εκτάσεις ή περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως!

    JURISPRUDENT D.A.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/5/11 16:56

    μπραβο Μανο. για αλλη μια φορα δειχνεις οτι αξιζες την εμπιστοσυνη μας.
    ο προεδρος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/5/11 20:35

    Μερικοί έξυπνοι τύποι και ρουφιάνοι της εξουσίας, ή κοινώς "Λασπολόγοι", είναι αυτοί που καταστρέφουν το νησί. Οι άνθρωποι που έχουνε πρόβλημα με τις φερόμενες δασικές εκτάσεις, έχουνε πληρώσει άδειες οικοδομής επί χούντας, νομιμοποιήσανε με το νόμο του Τρίτσι, στα συμβόλαια όταν αγοράσανε τα οικόπεδα τους λέγανε ότι δεν βρίσκεται εντός δασών, έπαιρναν χαρτιά από το δασαρχείο ότι δεν βρίσκεται σε δασική περιοχή, και τώρα αυτοί οι άνθρωποι λέγονται "παράνομοι & καταπατητές" από τους αλήτες της Σαλαμινιότικης εξουσίας. Όποιος έχει κώλο και γράφει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καταπατητές και βάλανε φωτιά στα δάση, ας βγει ονομαστικά και όχι κρυμμένος πίσω από την αλητεία του. Ο τελευταίος που έκανε νύξη για καταπατητές, έφαγε 10 μήνες φυλακή από τα δικαστήρια της χώρας .
    Όποιος είναι μάγκας ας βγει επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/5/11 14:05

    ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ....ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.........ΑΥΤΑ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.......ΞΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΓΑΤΟΣ ΓΑΜΑΕΙ ΚΑΙ ΓΑΤΟΣ ΣΚΟΥΖΕΙ;;;;;;;;;;;;ΑΠ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.................
    Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ............
    ΝΟΕΙΤΩ...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.