Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

27 Σεπ 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ, απάτη εκατομμυρίων ευρώ μέσω sms


Η περίπτωση ενός γιατρού από την Καλαμάτα είναι χαρακτηριστική. Έστειλε πριν από μερικούς μήνες ένα απλό SMS στον πενταψήφιο αριθμό τύπου 54ΧΧΧ, που εμφανιζόταν στην οθόνη τηλεοπτικής εκπομπής, προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση που διεξαγόταν.
Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ξεκίνησε ο καθημερινός του Γολγοθάς. Το κινητό του τηλέφωνο άρχισε να κατακλύζεται με δεκάδες μηνύματα, που τον ρωτούσαν εάν επιθυμεί να μάθει το πότε θα πεθάνει ή ποιον θα παντρευτεί κ.α. πολλά.
Η συχνότητα, δε, των μηνυμάτων ήταν τέτοια, που ο ίδιος άρχισε να ενοχλείται. Για κακή του τύχη όμως, οι υπάλληλοι τοπικού καταστήματος κινητής τηλεφωνίας τον ενημέρωσαν πως δεν γνωρίζουν πως μπορεί να απαλλαγεί απ’ τον βραχνά. 
Όχι μόνον αυτό, όταν πήρε στα χέρια του τον λογαριασμό του κινητού του, διαπίστωσε με έκπληξη ότι όλα αυτά τα ανεπιθύμητα μηνύματα όχι μόνο δεν ήταν δωρεάν, αλλά χρεώνονταν προς 1,68 ευρώ το καθένα, που μαζί με το ΦΠΑ άγγιζαν τα 2 ευρώ. Παρόμοια περιστατικά και καταγγελίες έχουν καταγραφεί κατά χιλιάδες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με θύματα ανυποψίαστους χρήστες κινητών τηλεφώνων.
Η υπόθεση θυμίζει κάτι από τη φράση «στο ίδιο έργο θεατές», αφού ο τρόπος εξαπάτησης ήταν πανομοιότυπος, με πρωταγωνιστές αθώους πολίτες. Με το που έστελνε κανείς ένα απλό μήνυμα σε κάποιον από τους πενταψήφιους αριθμούς τύπου 54ΧΧΧ, ξεκινούσε ένα… πάρτι κρυφών χρεώσεων, το οποίο συνεχιζόταν επί μήνες, αποφέροντας στις εταιρείες κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Στους τελευταίους έξι μήνες έχουν καταγραφεί γύρω στις 1.300 επώνυμες καταγγελίες πολιτών, που φέρονται να έχουν πέσει θύματα αυτής της καλοστημένης απάτης».
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα μηνύματα που κατέφθαναν στα κινητά των χρηστών αποτελούν πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Το άρθρο 383 του Ποινικού κώδικα ορίζει ότι οποιαδήποτε γεγονότα παρουσιάζονται ως αληθή με σκοπό το κέρδος συνιστούν κακούργημα.
Αρκετά από τα θύματα υποστηρίζουν ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες, ωστόσο, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών δεν προκύπτει καμία σαφής ένδειξη για ανάμειξη των εταιρειών αυτών που να συνιστά παράβασή ή συνεργία. Οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με αυτού του είδους τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, στις οποίες ορίζεται ρητά ότι οι «τρίτοι πάροχοι των υπηρεσιών φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια, το σύννομο και την εγκυρότητα των υπηρεσιών τους και ενημερώνουν σχετικά». Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι να προσφέρουν τις τηλεπικοινωνιακές γραμμές για τη ροή των μηνυμάτων από τα πενταψήφια νούμερα και από κει πέρα «νίπτουν τας χείρας τους».
Πηγή: www.telecomnews.gr

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/9/10 00:38

    Σιγά το πρόβλημα! Βάζεις το κινητό κάτω, το πατάς με δύναμη πέντε - έξη φορές και το θέμα λύνεται οριστικά για πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/9/10 07:29

    ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ…. …… ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.ΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ… ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΧΡΕΗ… ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ…. ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ… ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ… ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ …… ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ …… ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ?????......ΟΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ… ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΦΡΑ…ΤΟΥ ….ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΤΗ….ΤΗΣ… ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ….ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ……ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΤΟΥΣ … ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ….ΡΟΥΛΑΣ ΝΑΝΝΟΥ…ΠΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΕΝΑΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ …ΔΥΝΑΜΕΙΣ ……… Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ …..ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΓΑΠΙΟΥ… ΜΕ ΝΩΠΗ ΤΗΝ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ……...ΕΠΙΣΗΣ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν..Δ… ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑ….ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΥΣΙ, ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ…. ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΦΤΗ….. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ…. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ …ΚΑΙ Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ …..ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΙ Ο << ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ του πασοκ >>…ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ …ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΜ. ΕΚΛΟΓΕΣ (δεν περίμενε κανείς βέβαια ότι ο Σοφράς θα ήταν δήμαρχος ) ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ (δεν μπόρεσε να το χωνέψει ότι θα ήταν το νο2 ) ΑΦΗΣΕ ΕΚΘΕΤΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ …. ΣΠΥΡΟ ΣΟΦΡΑ…. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ… ΑΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ… ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΜΟΛΥΝΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ …….ΓΙΑΤΙ????? ΕΠΕΙΔΗ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ????? ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ???? …..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ…. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ… ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΕ ΣΚΟΤΩΜΟΣ…. ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΥΣ….ΜΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΙ…ΦΙΛΟΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ …..ΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ … ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΑ …… ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΣΕΙ….. ΝΑ ΦΙΓΟΥΡΑΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ….. ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ …………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/9/10 02:19

    ΦΙΛΕ, ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ!!
    ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ!!
    ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ, ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.