Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

7 Δεκ 2013

Γιατί οι δήμαρχοι αντιδρούν λυσσαλέα στην εφαρμογή του ενιαίου ψηφοδελτίου;

 
Η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη της μεταρρύθμιση από τον Ιούνιο του 2012 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Και αναφέρομαι στο ενιαίο ψηφοδέλτιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 
Τι ακριβώς είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο; Η κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά...
Γιατί το ενιαίο ψηφοδέλτιο συνιστά μεταρρύθμιση; Διότι δίνει τη δυνατότητα στον ψηφοφόρο να ψηφίσει τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμεί χωρίς να περιορίζεται από το ψηφοδέλτιο, όπως και τη δυνατότητα να ψηφίζει το δήμαρχο της επιλογής του χωρίς να δεσμεύεται μέσω των δημοτικών συμβούλων ενός συγκεκριμένου ψηφοδελτίου. Τούτο πρακτικά οδηγεί στην αποκομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και τον πλήρη διαχωρισμό τους από τα κόμματα και τις εθνικές εκλογές.
Υπάρχουν εμπόδια όπως αυτό της ακυβερνησίας καθώς με το ενιαίο ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος πιθανώς δε θα έχει την πλειοψηφία από συμβούλους του συνδυασμού του, το οποίο κατά την άποψή μου θα είναι μεταβατικό εμπόδιο μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι σύμβουλοι τη μη εξάρτησή τους από το ψηφοδέλτιο και το δήμαρχο που τους τοποθέτησε αλλά τη δύναμη και την ελευθερία που τους δίνει το ενιαίο. Τούτο μπορεί αρχικά να παρακαμφθεί με μπόνους στον πρώτο συνδυασμό των εδρών των συνδυασμών που δε θα ξεπερνούν το 5%. Υπό συζήτηση είναι και το ποσοστό εκλογής, αν δηλαδή θα είναι το 50+1 ή το 42%, προσωπικά είμαι υπέρ του 50+1. Όμως τα εμπόδια και τα διλήμματα είναι ασήμαντα συγκριτικά με τα οφέλη που εμπεριέχει η μεταρρύθμιση και μέσω διαβούλευσης μπορούν να τα υπερβούν με ανώδυνο τρόπο.
Κι όμως, παρά το γεγονός ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι μία μεταρρύθμιση της κατηγορίας του *αυτονόητου*, οι δήμαρχοι αντιδρούν λυσσαλέα στην εφαρμογή του. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος;
Η δύναμη του νυν δημάρχου που διεκδικεί επανεκλογή είναι το ψηφοδέλτιό του. Η ισχύς του ψηφοδελτίου είναι σχετικά αποδυναμωμένη μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα στα οποία το βάρος πέφτει στο πρόσωπο. Ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του ετοιμάζει το ψηφοδέλτιο για τις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος, έχοντας τη δυνατότητα να ασκεί διοίκηση, μπορεί να έρχεται σε επαφή με όλα τα δραστήρια μέλη της κοινωνίας, τους εν δυνάμει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και να διαπραγματεύεται την ένταξή τους στο ψηφοδέλτιο. Μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερη δύναμη αντλεί από τους εκλεγμένους δημοτικούς του συμβούλους, κυρίως δε τους αντιδημάρχους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται πέραν των αρμοδιοτήτων τους και για την επανεκλογή τους οπότε οι ψήφοι που διεκδικούν και κερδίζουν κατά την τετραετία μεταφέρονται στο συνδυασμό και ουσιαστικά στον ίδιο το δήμαρχο.
Το χειρότερο όλων είναι ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δυστυχώς υπάρχουν εν δυνάμει υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που εξαγοράζονται και *δίνουν ταυτότητες* με οικονομικά ανταλλάγματα της τάξεως των δύο και τριών χιλιάδων ευρώ.
Έτσι, ο ψηφοφόρος ο οποίος δεν εκτιμά το δήμαρχο ή το έργο του δεσμεύει την ψήφο του καθώς αναγκάζεται να ψηφίσει τον υποψήφιο συγγενή, φίλο ή αυτόν που τον εξυπηρετεί πελατειακά στο δήμο και μέσω αυτού ψηφίζει το δήμαρχο που δεν επιθυμεί.
Συνοψίζοντας, δήμαρχος εκλέγεται όχι ο καλύτερος αλλά ο πιο οργανωμένος και ο χρόνος της τετραετίας και της άσκησης διοίκησης αποτελεί ένα μεγάλο προβάδισμα των νυν δημάρχων σε σχέση με τους λοιπούς υποψήφιους. Εξηγώντας το φαινόμενο πιο απλά, υπάρχουν επαρχιακοί δήμοι στην Ελλάδα στους οποίους αν δοκιμάσει με αιφνίδια υποψηφιότητα μία αξιόλογη προσωπικότητα με δυνατότητα προσφοράς, δε θα μπορέσει να κερδίσει το νυν δήμαρχο ο οποίος μάλιστα είναι γνωστός για την απραξία του και την κατάχρηση εξουσίας.
Στην περίπτωση του ενιαίου, η πελατειακή λογική εξαντλείται στην ψήφο του συγγενή, φίλου ή όποιου σε δεσμεύει, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ψηφίσεις και κάποιον άλλο σύμβουλο από διαφορετικό ψηφοδέλτιο τον οποίο θεωρείς ικανό και ακόμη περισσότερο το δήμαρχο της δικής σου επιλογής. 
Κλείνοντας το άρθρο, θα κάνω μία προσωπική πρόβλεψη η οποία ελπίζω να μην επαληθευθεί. Η συγκυβέρνηση θα καταθέσει την ψήφιση του ενιαίου όμως κατά τη διαπραγμάτευση με το κεντρικό όργανο των δήμων [KEΔΕ] η μεταρρύθμιση θα μετατεθεί για το 2019. Ποιος ο λόγος να είμαι απαισιόδοξος; Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στην οποία η συγκυβέρνηση να μην έχει κινηθεί πελατειακά κατά τη θητεία της.
Αντίβαρο σε αυτό ίσως να μην είναι η διάθεση για άμεση ισχύ μίας πραγματικής μεταρρύθμισης αλλά η πολιτική σκοπιμότητα του να μη δοθεί η δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να οργανωθεί εντός της κοινωνίας μέσα από τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια. Ίδωμεν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟ

28 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/12/13 21:23

    Το κάνανε μόκο τώρα τα αποβράσματα;
    Πολύ γρήγορα η λάσπη γύρισε πίσω στον λασπωτή Τσαβαρή.
    http://dhmotikhkaramouza.blogspot.com/2013/12/blog-post_7530.html#more ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗς ΝΑΝΝΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/12/13 21:57

    Δεν περάσανε ούτε 24 ώρες και το Τσαβαρικό μπλοκ απογυμνώθηκε κοινώς ξεβρακώθηκε.
    Όλες οι συκοφαντικές κατηγορίες εναντίον της Νάννου για χρισαυγιτισα,χρισαυγοπουλα και ασημαυγοπουλα πέσανε στο κενό, ξαναγυρίσανε πάλι πίσω στο βόθρο του λασπωτή Τσαβαρή.
    http://dhmotikhkaramouza.blogspot.com/2013/12/blog-post_7530.html#more
    Η κα ΝΑΝΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/12/13 22:05

    ΜΗΝΑ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΕΙ ΦΤΩΧΟΜΠ...ΔΕΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΠΟΥ Η ΤΑΡΙΦΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/12/13 22:09

    Τσαβαρή, το μόνο που σε σώνει τώρα είναι να πας να επισκεφθείς το φίλο σου το Λαγό στον Κορυδαλλό, είναι και ο Αρχηγός εκεί,για να συνεχίσετε τη κουβέντα που διακόψατε στα κεντρικά της Χ.Α. πριν τους χώσουνε μέσα. Μόνο έτσι μπορείς να φτάσεις στο 10%, διαφορετικά σε βλέπω στο 3% του Λαλάκη αφού μάζεψες και όλα τα ρετάλια του στο συνδυασμό σου.
    Είναι να σε κλαίν΄ οι ρέγγες, χιτλερίσκο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/12/13 23:55

    Τίποτε σοβαρό εκτός απο λάσπη δεν ξέρει να γράφει το αντιτζαβαρικό μπλοκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/12/13 05:01

    Αν έχει τα κότσια ο δικός σου πες του να το διαψεύσει. Κι αμα το διαψεύσει εγώ θα καθίσω να με γ....ς Αυτός είναι ο δικός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/12/13 08:40

    Μαλακιες λέτε κύριοι και συγνώμη πρωί-πρωί, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια ο ντύνει δεν είχε καμία τύχη!! Με το παλιό σύστημα δυστυχώς η ευτυχώς εχει πάλι τον πρώτο λόγο!!! Όλα τα αλά που γράφετε είναι του κόλπου τα εννιάμερα και το τέτοιο της χαιδως!! Άντε και πάμε στον ΣΕΡ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ να ακούσουμε πια είναι η αλήθεια για τη χώρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/12/13 10:56

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Κ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ. ΝΑ ΨΗΦΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΟΧΙ ΣΥΜΟΡΙΕΣ,ΟΧΙ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ, ΟΧΙ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΕΙΣ!!!ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΧΑΡΟΥΝΕ ΛΙΓΟ Κ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/12/13 11:04

    Από τη μια μεριά μιλάς για την ...Χάιδω,για τα...εννιάμερα και από την άλλη λες ότι θέλεις να παρακολουθήσεις μιά σοβαρή ομιλία, από την οποία προφανώς δεν θα καταλάβεις τίποτα λόγω ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/12/13 11:15

    Είτε με παληό είτε με καινούργιο η Σαλαμίνα αλλάζει δήμαρχο το Μάη.
    Αυτοί που θα αναλάβουνε θα πρέπει να πάνε με ασφυξιογόνες μάσκες στο Δήμο, γιατί η ......μπόχα που θα αναδυθεί θα ζαλίσει πολύ κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος8/12/13 12:23

    Ποσες Μ.....Σ θα διαβασω ακομα ??????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος8/12/13 12:59

    Ρε τσαβαροσκυλα πότε θα αρθρώσετε μία λέξη. Σας εχουν φλομώσει με ερωτήσεις και καταγγελίες, εσείς σφυράτε αμερικάνικα.
    Ο αρχηγός σας πού καταχωνιάστηκε?
    Απαντήστε σκουλήκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος8/12/13 14:56

    Και πήγα και κατάλαβα πολλά, άντε βλάκα!!! Εσένα όμως δεν σε είδα, γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος8/12/13 15:27

    ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΠΗΓΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΡΧΙΜ..ΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος8/12/13 15:27

    ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΠΗΓΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΡΧΙΜ..ΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος8/12/13 16:38

    Άλλη μια λάσπη των τσαβαρικων έπεσε κύριοι
    Χθες με επίσημη ανακοίνωση η χα λέει ότι δεν υποστηρίζει κανέναν για αυτούς που έλεγαν το αντίθετο
    Ψεύτες ψεύτες ψευτες ψεύτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος8/12/13 16:41

    Περιμένουμε να απαντήσει ο αξιότιμος κύριος Δερτούζος, με τι χρήματα βγάζει την δεκαπενθήμερη εφημερίδα του αφού δεν έχει ούτε για δείγμα διαφήμιση;
    Τη στιγμή μάλιστα που αυτός είναι μικροσυνταξιούχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος8/12/13 16:47

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ Κος ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
    ΚΥΡΙΕ ΔΕΡΤΟΥΖΟ. ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ, ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΕ ΚΑΘΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος8/12/13 18:26

    Ενταξει τωρακαταλαβαγιατιδενσεειδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος8/12/13 19:36

    MHNA ESY DEN MAS EIPES POSA PHGE H METAGRAFH TOY KOYTSOYKOY MAS XRWSTAS AKOMH TO POSO POY KSODEPSES GIA TON PYROSBESTH STH PIATSA KYKLOFOREI PERI TA 20 XILIARIKA H KATHE MIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος8/12/13 20:09

    ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΠΟΚΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΤΗΝΑ ΠΟΥ ΜΕ 500 ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΠΙΠΕΣ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ ΔΙΚΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΦΤΗΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΜΙΛΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος8/12/13 23:46

    γραψε το ονοματακι σου να ερθουμε να μασ κανεις μια π...κ να σου βαλουμε το 500ρικο στο κ...αν εχεις α.. αλλα που να τα βρεις τα εχεις στο πατο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος9/12/13 09:33

    KALA AYTOS O TSABARHS TOSO MAGAS EINAI EXEI KANEI TON MHNA NA XASEI TON YPNO TOY KAI MOLIS TORA KSEKINHSATE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος9/12/13 19:10

    ΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΕΛΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΜΗΝΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΑΦΟΥ ΠΗΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος10/12/13 00:42

    Γιατί η Βούλα δεν έχει στον συνδυασμό της τη γυναίκα του δοσίλογου και αρχιφασίστα Κροκίδη; Ο άντρας της Βούλας ο Γιαννάκης δεν είναι επιστήθιος φίλος του Βουλευτή της Χ.Α. κ.Λαγού; Τι άλλο θέλετε για επιβεβαίωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος10/12/13 08:12

    158 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
    ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΨΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝ-ΑΚΗ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος11/12/13 21:19

    10/12/13 08:12 εσυ τηΝ ΤΡΟΜΠΑ σου μην την κοβεις..χαχαχα...πωπωπωωπωπωπω ΚΑΙΜΟΣ ΠΩΠΩΠΩΠΩΩΩΠΠΩΠΩΠΩ/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος12/12/13 07:45

    156 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
    ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΨΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝ-ΑΚΗ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.