Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

11 Νοε 2018

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΔΑΚΗ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Μετά την επιστολή που έλαβε μετά από αίτημα του ο κ.Κυριάκος Μαριδάκης από Πρόεδρο της Ε.Ε. κ.Γιουνκερ σχετικά με τις προτάσεις του για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη της Πολιτιστικής της κληρονομιάς, την Ευρωπαϊκή αναγνώριση της Αρχαίας Σαλαμίνας και του Τύμβου ως Ευρωπαϊκό μνημείο Ελευθερίας, Δημοκρατίας και πολιτισμού υλοποιώντας παράλληλα με Ευρωπαϊκά κονδύλια τουριστικά αναπτυξιακά έργα, ενισχύοντας τον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Τουρισμό, την τοπική και εθνική οικονομία και  δημιουργώντας μακροχρόνιες θέσεις ήρθε η απάντηση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πολιτισμού κ Navracsics συγχαίροντας και υιοθετώντας τις προτάσεις του κ.Μαριδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά είναι η πρώτη φορά που επισήμως ένα Ελληνικό ιστορικό μνημείο (Σαλαμίνα) πρόκειται να αναγνωριστεί ως Ευρωπαϊκό κέντρο πολιτισμού και Δημοκρατίας τιμώντας την χώρα μας και τις παγκόσμιες αξίες της Ελευθερίας , της Ειρήνη, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού που απορρέουν από τη νίκη των Ελλήνων στα στενά της Σαλαμινος και όλα αυτά χάρη στις πολύχρονες διεθνείς προσπάθειες του Κυριάκου Μαριδάκη, μια διαπρεπή παγκόσμια προσωπικότητα, πρεσβεύοντας την Ελλάδα μας και τις οικουμενικές αξίες σε όλον τον κόσμο.
«Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ» Κυριάκος Μαριδάκης στην Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού
Πολιτισμός και δημιουργικότητα
Πολιτιστική πολιτική
Βρυξέλλες 26/10/2018
Προς τον κ. Κυριάκο Μαριδάκη
Αγαπητέ κ.Μαριδάκη,
Εκ μέρους του Επιτρόπου κ. Navracsics, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας στις 18 Αυγούστου σχετικά με την μελέτη σας  για την προστασία , αποκατάσταση και ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του νησιού της Σαλαμίνας.
Συμμερίζομαι πλήρως τις απόψεις σας σχετικά με την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενισχύοντας την ανάδειξη  πολιτιστικων  μνημείων  , κατανοώντας και ερμηνεύοντας τα καλύτερα. Επιπλέον, η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει  το μοναδικό δυναμικό της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη απασχόληση. Αυτοί είναι ακριβώς οι κύριοι στόχοι του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EYCH) 2018, όπως ορίζεται σε κάθε νομική βάση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο του 2017 (ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/864) .
Πρώτον και κυρίως, το EYCH έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την κοινή χρήση και την εκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως κοινό ευρωπαϊκό αγαθό. Συμμετέχοντας με  τους πολίτες σε έργα και δραστηριότητες που φέρνουν στο προσκήνιο την ιστορία και την κληρονομιά των κοινών μας αξιών, το EYCH στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της αίσθησης της ύπαρξης στην Ευρώπη. Το EYCH επισημαίνει επίσης τη συμβολή του Πολιτιστικού τουρισμού για την τοπική ανάπτυξη, όχι μόνο οικονομικώς αλλά και για την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων.
Οι προαναφερόμενοι στόχοι συμπληρώνουν τους στόχους της δικια σας μελέτη  για την Ελληνική Πολιτιστική κληρονομιά όπως  αναφέρατε  στην επιστολή σας και είμαι ευτυχής να ενημερωθώ περισσότερο.
Η διατήρηση και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί ευθύνη καθενός από εμάς και η επιβίωσή της εξαρτάται από την προσπάθεια κάθε γενιάς να την  ανακαλύψει , να την επαναδιατυπώσει και να την καταστήσει προσιτή σε όλους, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί εμπλουτίζοντας τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σας συγχαίρω που συμμετέχετε σε αυτές τις προσπάθειες.
Walter Zampieri
Διευθυντής
Την πρωτότυπη επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ