Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

8 Νοε 2018

"Ένα εντυπωσιακό ταφικό μνημείο της Σαλαμίνας άνοιξε για το κοινό"


Από τον ιστότοπο liberal.gr διαβάζουμε:
"Ένα εντυπωσιακό ταφικό μνημείο της Σαλαμίνας άνοιξε για το κοινό"
Ορατό από τη θάλασσα κατά την αρχαιότητα, οικοδομημένο με την «υπερβολή» του 4ου αι. π.Χ. αλλά και με επιμέλεια, το κυκλοτερές ταφικό μνημείο στις Κολόνες Σαλαμίνας έζησε την ακμή και την παρακμή. Καταστράφηκε στο πέρασμα του χρόνου και σχεδόν χάθηκε από τα μάτια των ανθρώπων. Τώρα όμως, αυτό το σπουδαίο μνημείο δεσπόζει επάνω στο νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού, αναστηλώθηκε, συντηρήθηκε, και παραδίδεται στο κοινό. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων πραγματοποίησε τα εγκαίνια την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στις 12.30μ.μ.

Το μνημείο είχε καταρρεύσει κατά το μεγαλύτερο τμήμα του λόγω, κυρίως φυσικών αιτίων (βλάστηση, καιρικά φαινόμενα, σεισμική δραστηριότητα κ.ά.). Την αναστήλωση ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Κ. Μαμαλούγλας, η μελέτη του οποίου εγκρίθηκε μετ’ επαίνων και το έργο εντάχθηκε το 2012 στο "ΕΣΠΑ 2007-2013" από το υπουργείο Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης και των εργασιών τεκμηρίωσης, ταυτίστηκε σχεδόν το σύνολο των πεσμένων λίθων και έτσι υλοποιήθηκε από τον μηχανικό Κ. Ζάμπα συμπληρωματική μελέτη εκτεταμένης αναστήλωσης με την επανατοποθέτηση 99 αρχαίων και 22 νέων λίθων, στο πλαίσιο πάντα του αρχικού προϋπολογισμού των 270.000 €. Ουσιαστικά τριπλασιάστηκε το προς υλοποίηση αντικείμενο. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.
Την ανασκαφή έκανε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Ιφιγένεια Δεκουλάκου. Πρόκειται για έναν μνημειακής κατασκευής κυκλικό ταφικό περίβολο που περιέκλειε τουλάχιστον τέσσερις ταφές προσώπων της ίδιας οικογένειας. Η κατασκευή του τοποθετείται στο δεύτερο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία μια τάση υπερβολής χαρακτηρίζει τη «σήμανση» των τάφων σε ολόκληρη την Αττική.
Ο περίβολος, συνολικού ύψους 3,50μ. και διαμέτρου 10,70μ., έχει κατασκευαστεί από 6 σειρές ογκόλιθων από τοπικό ασβεστόλιθο. Και από τις έξι σειρές δόμων αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα, επομένως η αναστήλωση έφτασε στο αρχικό τους ύψος. Στο εσωτερικό του περιβόλου, εκτός από τις ταφές, σώζεται και τμήμα κτιστής τετράγωνης κατασκευής. Κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών, όπως σημειώνει η αρχαιολόγος Αν. Καπετανοπούλου, ήρθαν στο φως στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι πρόκειται για βάθρο ανάλογων διαστάσεων του περιβόλου. Επάνω του είχε στηθεί ως επιτύμβιο «σήμα» γλυπτική σύνθεση πιθανώς μιας μαρμάρινης ληκύθου και μιας μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με επιγραφή.
Στο χώρο μπροστά από την είσοδο είχε διανοιχθεί το όρυγμα με τις ταφές, οι οποίες καλύπτονταν από χαμηλό τύμβο από χώμα και τελική επίστρωση από κονίαμα. Μέσα στο όρυγμα εντοπίστηκαν δυο μαρμάρινες σαρκοφάγοι, δυστυχώς συλημένες, μία πωρολιθική και μία ταφική πυρά.
Το μνημείο είχε εσφαλμένα θεωρηθεί ως πύργος επόπτευσης, ως ναός του Αίαντα σύμφωνα με τις αναφορές του Παυσανία και τέλος ως φρυκτωρία λόγω της κομβικής θέσης που βρίσκεται. Όμως οι ανασκαφές, που έφεραν στο φως τις ταφές εντός του ορύγματος, επιβεβαίωσαν την κατασκευή του μνημείου κατά τον 4ο αι. π.Χ. και την ταφική χρήση του.
Σύμφωνα με τις υποθέσεις των αρχαιολόγων ο κτήτορας του μνημείου ήταν είτε κάποιος μεγαλοϊδιοκτήτης γης και γειτονικής αγροτικής εγκατάστασης, είτε κάποιος εύπορος κάτοικος της πόλης της Σαλαμίνας, που ίσως είχε ασχολίες σχετικές με τη θάλασσα και το εμπόριο. Επέλεξε την κορυφή του ακρωτηρίου για να κατασκευάσει το εντυπωσιακό οικογενειακό ταφικό μνημείο με σκοπό να αποδώσει τιμή στα αγαπημένα του πρόσωπα που «φεύγουν», αλλά και να κερδίσει την πολυπόθητη υστεροφημία καθιστώντας το μνημείο ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο ορατό στους διερχόμενους από στεριά και από θάλασσα.

Αντιγόνη Καρατάσου


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/11/18 07:32

    ΑΝΟΙΞΕ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.
    ΓΙΑ ΣΕΝΑ.
    ΘΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ.
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.
    ΠΕΣ ΚΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΛΟΝΕΣ.ΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/11/18 17:06

    ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΕΓΡΑΨΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
    ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ.
    ΦΊΛΟΣ ΣΟΥ ΛΕΝΕ...
    ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ;;;
    ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
    ΥΓ.
    ΒΡΕ ΣΠΥΡΕΤΟ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΟΥ...
    ΘΥΜΑΣΑΙ;;;ΕΛΕΓΕ ΕΝΑΣ...ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ;;;
    ΜΑ ΣΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ.
    ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙ,ΑΛΛΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ...
    Ο Β...... Ο Κ.......
    Η Μ...
    ΚΑΙ ΝΑ ΟΙ ΠΙΤΣΕΣ,ΝΑ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ,ΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ
    ΝΑ ΣΒΗΣΙΜΟΟΟΟΟΟΟ,ΣΕ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ
    ΚΤΛ.
    ΩΣΠΟΥ ΕΠΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΩΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ Ο ΚΥΡ Κ.........
    ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΑΜΕ...
    ΥΤ.
    ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ.
    Ο ΣΠΥΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΣΜΟΥΣ
    ΟΥΤΕ ΚΟΜΠΛΕΞ...
    Ά ΜΑΣ ΕΦΕΡΝΕ ΚΑΙ ΚΟΥΜ'ΚΟΥΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΑΒΑ ΝΕΚΤΑΡ"
    ΚΙ ΕΜΕΙΣ...ΤΙ Μ ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΝΤΟΥ,ΣΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ"
    ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/11/18 19:31

    ΈΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.