Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

21 Αυγ 2018

Νεολαία Συριζα Τα μνημόνια τελειώνουν – Οι μάχες συνεχίζονται


Η 21η Αυγούστου 2018 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτεί τη λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης, που επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2015 στη χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τρόπο πραξικοπηματικό, απέναντι σε κάθε έννοια δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.
Μαζί με το τρίτο πρόγραμμα, τερματίζεται μία εξαιρετικά οδυνηρή περίοδος μνημονίων, που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίστηκε χάρη στην πρόθυμη στάση και την αγαστή συνεργασία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας. 

Με βάση τις πολιτικές ακραίας λιτότητας που επέφεραν οι δανειακές συμβάσεις, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα υπέστησαν βίαιη φτωχοποίηση, τα εργασιακά κεκτημένα αμβλύνθηκαν ή αναιρέθηκαν ολοσχερώς, τα κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώθηκαν και ο κοινωνικός ιστός της χώρας διαλύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Δεν έχασαν όμως όλοι από την κρίση. Οι κυρίαρχες οικονομικές ελίτ, με την θεσμική αρωγή του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αλλά και με την υποστήριξη ενός εξίσου διαπλεκόμενου μιντιακού κατεστημένου, κατόρθωσαν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη, σε βάρος βέβαια ενός ολόκληρου λαού που δοκιμαζόταν σκληρά.
Από το 2015 και έπειτα, η Κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά προσπάθησε να αναστρέψει αυτή την κατάσταση και πράγματι πέτυχε ορισμένες σημαντικές νίκες, με γνώμονα την επανασύσταση του κοινωνικού κράτους και την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ασφυξίας και αυστηρότατης επιτήρησης, όπως αυτά επιβλήθηκαν από το τρίτο πρόγραμμα, οι δυνατότητες εφαρμογής μίας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης με ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά ήταν σαφώς περιορισμένες.
Η ουσιαστική και τυπική έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει ακριβώς αυτό. Ότι εφεξής η Κυβέρνηση της Αριστεράς αποκτά εκείνο τον πολύτιμο ζωτικό χώρο, ο οποίος θα της επιτρέψει να ξεδιπλώσει με μεγαλύτερη ευκολία πτυχές του δικού της προγράμματος, θέτοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους, τον κόσμο της εργασίας, τους νέους και τις νέες.
Από την άλλη πλευρά, θα ήταν σημαντικό λάθος να θεωρήσει κανείς ότι οι μάχες σταματούν εδώ. Η μνημονιακή περίοδος μπορεί να τελειώνει, αλλά αφήνει πίσω της σημαντικές πληγές για την ελληνική κοινωνία, πληγές που πρέπει να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό. Ακόμη περισσότερο, αφήνει πίσω της χιλιάδες εφαρμοστικούς νόμους, οι οποίοι απειλούν να συνεχίσουν την καταστροφική πορεία της λιτότητας. Επομένως, είναι αυτονόητο ότι οι μάχες συνεχίζονται με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Η μάχη για την επαναφορά, θωράκιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που μπήκαν στο στόχαστρο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η μάχη για την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και ιδίως των δύο βασικών του πυλώνων, της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της δημόσιας δωρεάν υγείας. Η μάχη για την οικοδόμηση και υλοποίηση ενός πολύπλευρου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα δεν θα εγκαταλείπει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο, αλλά αντίθετα θα αναδιανέμει τον πλούτο προς εκείνους που υπέφεραν περισσότερο από την κρίση. Η μάχη για την επέκταση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη. Η μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Η μάχη, τέλος, για να τιμωρηθούν εκείνοι που επί δεκαετίες λεηλατούσαν τα δημόσια ταμεία, έστηναν δίκτυα διαπλοκής και λειτουργούσαν στο απυρόβλητο, με μοναδικό στόχο το προσωπικό τους συμφέρον.
Όλες οι παραπάνω κρίσιμες μάχες απαιτούν φυσικά επιμονή και σχέδιο. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, πιστή στις θέσεις της και συνεπής προς τους αγώνες που δίνει ως σήμερα, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Με τις προτάσεις και τις δράσεις της, θα πιέζει με κάθε τρόπο για την ανάληψη νομοθετικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των αδύναμων, θα βάζουν στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους και θα ωθούν την κοινωνία σε μία πιο προοδευτική κατεύθυνση.
Η Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, τις ατολμίες και τα λάθη της, πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη, να βγάλει τη χώρα από τον κυκεώνα των μνημονίων. Είναι τώρα η στιγμή να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά την κοινωνία, προς όφελος εκείνων που υπερασπίζεται, δηλαδή των πολλών.
Το Γραφείο Τύπου
21/8/2018

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/8/18 17:13

    ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ ΓΕΛΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/8/18 17:46

    Τι έγινε άρχισαν τα σχόλια από τους ακροδεξιούς της ΝΔ και τους δεξιούς του ΠΑΣΟΚ???

    Ελεύθερα...

    Δείξτε για άλλη μια φορά το πόσο γελοίοι είστε...δε φτάνει που μας καταστρέψατε τόσα χρόνια και που διαλύσετε τα πάντα μιλάτε κιόλας...

    Τραβάτε να βγαλετε κανένα ευρώ από τις offshore των στελεχών σας για πληρώσετε τα χρέη σας ρε μπαταχτσιδες και μετά μιλήστε ξανά...
    (ΠΑΣΟΚ ΝΔ 400 εκατομμύρια ευρώ χρέη)

    Κανείς δεν ξεχνάει το τι έχει κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια κανείς δεν γυρίζει πίσω σε εσάς...εσας το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν να καταστρέψετε τη χώρα και να βγάλετε λεφτά τίποτε άλλο...

    Ειστε ένα άσχημο και κακό παρελθόν...ποτέ ξανά (ακροδεξιά) ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε...

    Και όσο και να μην σας αρέσει αυτό που μένει στο τέλος είναι το όνομα εκείνου που έδωσε τη λύση...και την λύση για την έξοδο την έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι εσείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/8/18 18:25

    Γιατι βριζεις ρε το ΠΑΣΟΚ? αν δεν ημασταν εμεις δεν θα κανατε κυβερνηση.ολοι οι καλοι δικοι μας ειναι τωρα στην κυβερνηση......καιερχονται και αλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/8/18 18:56

    ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΣΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΑΛΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/8/18 10:13

      δωσε πονο στους αριστερους Αλεξη.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος22/8/18 01:22

    ΠαραμΙΘΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.