Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

15 Νοε 2013

ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ




Δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για το μεγάλο και σπουδαίο γεγονός της ολοκλήρωσης της συντήρησης των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνος, ύστερα από ενέργειες της κυρίας Masako Kido, Καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Kiourizhu του Τόκιο και με την χρηματική υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας της Ιαπωνίας.
α) Η πρώτη εκδήλωση έλαβε χώρα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνος την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 το πρωΐ. Εκεί, η Καθηγήτρια κυρία Masako Kido, μαζί με την κυρία Αναστασία Λαζαρίδου, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, την κυρία Βασιλική Παπαγεωργίου Προϊσταμένη Α΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον διακεκριμένο συντηρητή κ. Ιωάννη Σπανό, παρουσίασαν την πολυετή εργασία τους και την άριστη επιστημονική τους ενασχόληση και έρευνα σχετικά με την υλοποίηση του σπουδαίου έργου της συντηρήσεως των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης. Αυτές ιστορήθηκαν από τον Αργείο Αγιογράφο Γεώργιο Μάρκο, το έτος 1735, και που εικονίζονται στο θαυμάσιο έργο του, στο Μοναστήρι της Σαλαμίνας, περισσότερα από 3.500 πρόσωπα!
Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πολλοί Σαλαμίνιοι και αρκετοί Ιάπωνες, καθώς επίσης και ο Εξοχότατος Πρέσβυς της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Masuo Nishi Dayashi, ο ελλογιμότατος κ. Δημήτριος Τζανάκης από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο χορηγός κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος και πολλοί άλλοι επίσημοι, τους οποίους δέχθηκαν με θερμές ευχαριστίες και πολλή αγάπη οι αδελφές της Ιεράς Μονής.
Προσφώνηση ευχαριστήρια για την τεράστια και ανεκτίμητη σε μέγεθος προσφορά της κ. Masako Kido και του Εξοχοτάτου Πρέσβεως καθώς και όλων των προμνημονευθέντων, απηύθηναν ο Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας εκ μέρους του οικείου Αρχιερέως Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, η Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Παρθενία, η οποία ευχαρίστησε δια θερμών συγκινητικών λόγων τους συντελεστές αυτού του μεγάλου έργου και τους επέδωσε καλαίσθητες και βαρύτιμες τιμητικές πλακέτες, και ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Ιωάννης Τζαβαρής.
Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη της εντοιχισμένης πλακέτας με την επιγραφή των εργασιών της συντήρησης των τοιχογραφιών και ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.
β)   Η δεύτερη σημαντική εκδήλωση σχετικά με το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε την επομένη, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, το βράδυ στις 8, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τελούσε δε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γεροντόπουλου.
Την ξεχωριστή αυτή βραδιά, όλοι οι κοπιάσαντες για να φέρουν σε πέρας αυτό το θαυμάσιο και μοναδικό έργο, την αποκάλυψη των όμορφων παραστάσεων και προσώπων του Καθολικού της Ιεράς Μονής, παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος Συντήρησης και Αποκατάστασης των Τοιχογραφιών.
Ξεκίνησε η κυρία Masako Kido, ακολούθησε η κυρία Βασιλική Παπαγεωργίου, ενώ η κυρία Αναστασία Λαζαρίδου και ο κ. Ιωάννης Σπανός έκαναν μια θαυμάσια περιγραφή του τί παρέλαβαν, και πώς το αποκατέστησαν και το ολοκλήρωσαν μέσα σ’ αυτά τα πέντε χρόνια, δεικνύοντας συγχρόνως στο πολυπληθές ακροατήριο εικόνες από την εργασία τους, αποσπώντας γι’ αυτό θερμά χειροκροτήματα.
Στην εκδήλωση αυτή του Βυζαντινού Μουσείου παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος συνεχάρη τους σπουδαίους πρωταγωνιστές αυτού του έργου και όσους εργάσθηκαν για την τέλεια αποκατάσταση των τοιχογραφιών, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σαλαμίνος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Λαϊβεράς, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Μπαλαφούκος, που εκπροσωπούσε την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο  Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος  και ο Οικονόμος π. Λάμπρος, φιλότεχνοι Αθηναίοι και Σαλαμίνιοι πολλοί, φοιτητές αρκετοί της ιεράς επιστήμης και όχι μόνον, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, Γερόντισσα Παρθενία και αδελφές της Μονής και τέλος πολλοί εκ των Αρχόντων της νήσου Σαλαμίνος, με πρώτο τον Δήμαρχο αυτής κ. Ιωάννη Τζαβαρή, ο οποίος λίαν τιμητικώς αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο αυτό που έλαβε χώρα στο ιστορικό νησί και τους συντελεστές του και απένειμε στην πρωτεργάτρια κυρία Masako Kido τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη της Σαλαμίνος.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15/11/13 23:02

    Αν και υπάρχουν κάποιες φωτινές εξαιρέσεις, όπως η συγκεκριμένη αλλοδαπή φίλη του ελληνικού πολιτισμού, η οποία έμπρακτα σέβεται και τιμά τα συγκεκριμένα ελληνικά έργα τέχνης (αγιογραφίες), δυστυχώς στην ελλάδα ζουν κάποιοι "έλληνες" αλλά και πολλοί αλλοδαποί (λαθρομετανάστες) οι οποίοι ούτε σέβονται, ούτε τιμούν τα συγκεκριμένα ελληνικά έργα τέχνης (αγιογραφίες) και εαν στο μέλλον τους δοθεί μια ευκαιρία θα φροντίσουν να τα καταστρέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.