Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

15 Μαρ 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΪΟΣ


Άρθρο γνώμης ΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
  Με αφορμή την εμφάνιση της επιδημίας του Κορωνοϊού(Covid-19), τις δραματικές επιπτώσεις του, τον Παγκόσμιο συναγερμό που έχει σημάνει για την αντιμετώπισή του και τη στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας, γράφονται αυτές οι γραμμές.
 Ο Κορωνοϊός, μία ασθένεια που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, με χιλιάδες κρού-σματα και εκατοντάδες θανάτους να προστίθενται καθημερινά, πλήττοντας όλο και περισσότερο τους Κοινωνικούς, Οικονομικούς και Πολιτικούς θεσμούς όλων των χωρών του κόσμου.

 Για την αντιμετώπιση της Παγκόσμιας αυτής απειλής, επιστρατεύονται όλα τα διαθέσιμα μέσα,  συστρατεύονται όλοι οι θεσμικοί φορείς και διαθέτουν τις υπηρεσίες τους διακε-κριμένοι γιατροί και επιστήμονες.
 Θλιβερή εξαίρεση σ’ αυτήν την Οικουμενική προσπάθεια, αποτελεί η Ελλαδική Εκκλησία.
  Παρά τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί, τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας, την αυστηρiοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται παγκοσμίως, τις εκκλήσεις και προτροπές των πολιτικών δυνάμεων, η Ελλαδική Εκκλησία, κατά ένα παράλογο και πεισματικό τρόπο, αρνείται να συμπράξει στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού.
  Η Εκκλησιαστική ιεραρχία, κατώτερη των περιστάσεων, απορρίπτει τις επιστημονικές και ιατρικές προσεγγίσεις για το πρόβλημα και με ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεσαίωνα δηλώνει ότι, «Η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και Κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών».
 Με τον τρόπο αυτό διαβεβαιώνει τους πιστούς ότι, χάρη στη Θεία Πρόνοια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο τόσο από τη μαζική προσέλευσή τους  στους ναούς, όσο και για τη Μετάληψή τους.
 Η Εκκλησία με τον τρόπο αυτό, έστω και ακουσίως, καθίσταται «ηθικός αυτουργός»  σε ένα τεραστίων διαστάσεων έγκλημα.
 Γιατί, ενώ μεν οι πιστοί έχουν το δικαίωμα να αψηφούν τον κίνδυνο οι ίδιοι, δεν έχουν όμως  κανένα δικαίωμα να εκθέτουν σε κίνδυνο το συγγενικό, φιλικό και κοινωνικό τους περίγυρο.
 Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πολλές χώρες του κόσμου περισσότερο θρησκευόμενες και Δογματικές, λαμβάνονται μέτρα αναστέλλοντας ή τροποποιώντας τις θρησκευτικές τους τελετές.
 Όπως π.χ. οι Μουσουλμάνοι με το κλείσιμο της ιερότερης πόλης τους που είναι η Μέκκα, καθώς και  την αναστολή όλων των προσευχών της Παρασκευής στην επίσης ιερή πόλη Καρμπάλα του Ιράκ.
 Επίσης, οι Καθολικοί με την τροποποίηση  της λήψης της Θείας Κοινωνίας και το   κλείσιμο πολλών ναών τους σε Ιταλία και Αυστρία.
  Ακόμα και οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξοι Χριστιανοί, κλείνοντας το σύμβολο του Χριστιανισμού που είναι η Βηθλεέμ.
 Ευχόμαστε κι’ ελπίζουμε, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμπαραταχθεί με όλους τους Κοινωνικούς και Πολιτικούς φορείς της χώρας μας, για την αντιμετώπιση αυτής της ασύμμετρης απειλής που απειλεί τους ανθρώπους και τις χώρες όλου του κόσμου.
 Αναστολή δεν σημαίνει κατάργηση. Μπορεί σαν Κοινωνία και σαν Πολιτεία να αναστείλαμε κάποιες λειτουργίες και δραστηριότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει και  κατάργησή τους.
 Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η Εκκλησία εναρμονίζοντας το τελετουργικό της με τις απόψεις της Επιστήμης και των ειδικών, για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τη διάσωση χιλιάδων συνανθρώπων μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15/3/20 16:20

    Δημήτρη,λυπάμαι που θα σχολιάσω το άρθρο σου ανωνύμως είναι όμως επιβεβλημένο και θέλω να παρατηρήσω τα εξής: πρώτον,η ελλαδική Εκκλησία απαρτίζεται από την ηγεσία της,τους εκπροσώπους της,και το χριστεπώνυμο πλήθος της. Δεύτερον,η δήλωση της ηγεσίας ότι από την θεία κοινωνία δεν μεταφέρεται ο κορονοϊός είναι ορθή και αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής απάντησης στο εάν μπορεί να επιβιώσει ο ιός εντός όξυνου Περιβάλλοντος. Τρίτον, η ηγεσία της εκκλησίας μεταθέτει την ευθύνη στους πιστούς χωρίς αφορισμούς,γι'αυτό με τίς παραδόσεις μας,με τα πιστεύω μας και με τίς πεποιθήσεις μας έχουμε καιρό να ασχοληθούμε. ΤΕΛΟΣ όλοι μαζί για έναν και μοναδικό στόχο.(ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ)Και στηρίζουμε την επιστημονική κοινότητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.