Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

13 Μαρ 2020

Η ασθένεια τρέχει πιο γρήγορα από εμάς


Άρθρο και φωτορεπορτάζ Βαγγέλη Σπανού
Στον εξωπλανήτη Wasp (σφήκα) 76b, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες 2.400 βαθμών Κελσίου και ταχύτητες ανέμων 10 χιλιάδων μιλίων την ώρα, ενώ βρέχει λιωμένο σίδηρο, μας μεταφέρει ο Guardian.  Οι παραπάνω παρατηρήσεις στον πλανήτη που βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος και συγκεκριμένα 640 έτη φωτός μακριά, αλλά η απόσταση από τον δικό του ήλιο είναι μόλις το 3% σε σχέση με εκείνη της Γης από τον Ήλιο, έγιναν από ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο στη Χιλή. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασύλληπτα υψηλές θερμοκρασίες που τη μέρα είναι 1.000 βαθμούς υψηλότερες με συνέπεια τα μόρια να διασπώνται σε άτομα, να εξατμίζεται ο σίδηρος και να σχηματίζει μεταλλικά σύννεφα. Η διαφορά σε σχέση με τη νύχτα, όταν οι θερμοκρασίες υποχωρούν και είναι περίπου 1.500 βαθμοί, έχει ως συνέπεια να πέφτει βροχή από σίδηρο, κι ενώ αναπτύσσονται άγριοι άνεμοι.
"Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πλανήτης γίνεται βροχερός τη νύχτα, μόνο που βρέχει σίδηρο" λέει επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία.  Επειδή ο Wasp 76b βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο, δείχνει προς αυτό μόνο τη μία του πλευρά - αυτή της ημέρας, ενώ εκείνη της νύχτας μένει στο αιώνιο σκοτάδι, όπως συμβαίνει περίπου και με τη σελήνη και τη γη. 
Οι παρατηρήσεις έγιναν από ένα νέο όργανο - φασματογράφο, που αρχικά σχεδιάστηκε για να εντοπίζει πλανήτες σαν τη γη, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από πλανήτες σαν τον ήλιο.  Έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.000 τέτοιοι εξωπλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και το επόμενο βήμα για τους αστρονόμους είναι αν υπάρχουν σε κάποιους οι συνθήκες για την υποστήριξη εξωγήινης ζωής.

Aλλά ας επιστρέψουμε προς το παρόν στη γη και στην Ελλάδα, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού πέρα από τη μίνι ψυχρή εισβολή της Δευτέρας 16/3, δίνουν άκρως χειμερινές συνθήκες με κρύα και χιόνια για μετά τις 20-21 Μάρτη.  
Βέβαια, πέρα από το τι δείχνουν τα ψηφιακά σενάρια, πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν και σε ποια εποχή βρισκόμαστε. Μέσα Μαρτίου πια, ο ήλιος έχει πάρει το πάνω χέρι, η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να ζεσταίνεται, το έδαφος επίσης και όλα παίζουν τον ρόλο τους. 
Όπως είχε πει και ο Πάμπλο Νερούντα, "μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει".
Μακάρι να έρθει, λοιπόν, το συντομότερο η άνοιξη, γιατί η ασθένεια τρέχει πιο γρήγορα από εμάς. Αυτή τη φράση μου είχε πει πριν μερικά χρόνια ο κτηνίατρος, όταν βάζαμε ορό κάθε μέρα σε μία σκυλίτσα, τη Λάρα, που είχαμε τότε για να τη θεραπεύσουμε από το καλαζάρ. Και τώρα έτσι νιώθω, ότι η ασθένεια τρέχει πιο γρήγορα από εμάς.  Ουσιαστικά κρεμόμαστε σε μία κλωστή για το αν οι κρίσιμες στιγμές θα γίνουν τραγικές. Η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν που, σε αντίθεση με την Ευρώπη, έχουν, βέβαια, και το πλεονέκτημα του νεανικού πληθυσμού, έδειξαν ότι ο ιός έχει ημερομηνία λήξης, δίνοντας ελπίδες και σε μας.
Παρεμπιπτόντως, στη Νότια Κορέα δεν εφαρμόζουν τόσο πολύ το μέτρο της καραντίνας, όσο αυτό του εντοπισμού των κινήσεων ενός ασθενή με κορωνοϊό. Και μέσω ενός δικτύου χάρη στην υπερσύγχρονη τεχνολογία που διαθέτουν, ενημερώνουν με μηνύματα τον κόσμο αν κάποιο κρούσμα κινείται κοντά τους. 
Στη Νότια Κορέα έχουν υποβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε τεστ για τον κορωνοϊό και έχουν τα δύο τρίτα των θυμάτων από ό,τι έχει η Ελλάδα από τη γρίπη. Πέρα από αυτή την είδηση, επιθεώρησα και κάτι δίχτυα που είχαν ρίξει την Παρασκευή στο Θυμάρι και ευτυχώς δεν είχαν πιάσει κανένα ψάρι, ενώ μάζεψα και αρκετά σκουπίδια από τη δαντελένια ακρογιαλιά και μία χελώνα που την πήγα στους αγρούς για να μην την πατήσει κανένα αυτοκίνητο στη δημοσιά. Βγήκε πάλι το μεροκάματο...
Βαγγέλης Σπανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.