Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

29 Απρ 2020

Η διαχρονική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.


Άρθρο Αλέξανδρου Κριτσίκη
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ μετά την κρίση του κορωνοιού  πρέπει να είναι ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που ήρθαν στο φως, ενώ στο σχέδιο, που τέθηκε υπόψη του Eurogroup στις 7 Απριλίου γίνεται λόγος για ευρωπαϊκές εγγυήσεις παροχής δανείων 100 δισ. ευρώ για τις πληγείσες από τον κορονοϊό χώρες. Ωστόσο, εμμένουν στην άρνησή τους για ευρωομόλογο Γερμανία και Ολλανδία και μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής με αποτέλεσα πλέον να μιλούν για νέα δάνεια με μνημονιακούς πάλι όρους. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Ότι κάποιοι θέλουν πλέον την Ευρώπη νέα «χρεοδουλοπαροικία».
Εδώ ακριβώς έγκειται η ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσο και αν απευχόμαστε την καταστροφή θα κατορθώσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Θα κατορθώσει μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου που και αυτές δοκιμάζονται από την κρίση να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στις χώρες του βορρά ή  πάλι το πλεόνασμα του Βορά θα είναι το έλλειμμα του Νότου.  Είναι μεγάλη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη γιατί αν τελικά υποχωρήσει και δεν εκδοθεί λ.χ ένα ευρωομόλογο και οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο τότε αυτό ενδεχομένως αποδειχθεί και το ύστατο. Θα καταφέρει να το διαπραγματευθεί; Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει σίγουρα εάν Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατόρθωσαν να διαπραγματευθούν με τους θεσμούς, με την Τρόικα επιτυχώς ή όχι. Ο ιστορικός του μέλλοντος βέβαια θα κρίνει και ποια κυβέρνηση περισσότερο ή λιγότερο δημιούργησε το χρέος, εάν δεν το έχουν κρίνει ήδη οι πολίτες.
Πέραν αυτών η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις τράπεζες. Είναι πλέον ιστορικά αποδεδειγμένο και γνωστό τοις πάσι ότι μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές κυρίως τράπεζες, που είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομολογία, καθώς μια ορατή τότε χρεοκοπία της Ελλάδας ενδεχομένως να τις τίναζε στον αέρα. Έκτοτε μπήκαμε στα μνημόνια και ενώ οι μισθοί μειώθηκαν, οι συντάξεις, τα δημόσια μισθώματα και εν γένει το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων έπεσε τουλάχιστον 50% και η χώρα μας γνώρισε πρωτοφανείς συνθήκες φτωχοποίησης τα δάνεια ουδόλως επηρεάσθηκαν, ουδόλως «κουρεύτηκαν» με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τους έλληνες δανειολήπτες σε συνθήκες απόγνωσης και στο χείλος του γκρεμού! Εάν εξαιρέσει κανείς κάποιες γενναίες δικαστικές αποφάσεις  των κατώτερων, αλλά ευτυχώς και των ανώτατων δικαστηρίων που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κήρυξαν κάποιους από τους όρους των δανείων παράνομους, καταχρηστικούς και κατά συνέπεια άκυρους, τότε καμία άλλη μορφή εξουσίας τόσο η εκτελεστική, όσο και η νομοθετική ως είθισται σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία δεν κριτίκαρε ουσιωδώς τις τράπεζες. Ούτε καν μπήκε στην απόπειρα να τα βάλει μαζί τους. Από την άλλη το 2008 άπαντες παρακολουθούσαν με αγωνία την κατάρρευση της ισλανδικής οικονομίας και των τραπεζών της. Η γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα έγιναν σε άλλες χώρες που πήραν πακέτα στήριξης με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί από τη χρεοκοπία στις αγορές σε δύο κιόλας χρόνια. Εμείς τι πράξαμε; Ποια η ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων; Διαπραγματεύτηκαν ή έγιναν εξάρτημα στην άμαξα τους όλα αυτά τα χρόνια της δεκαετούς κρίσης;
 Όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς, ότι στον Αστικό Κώδικα, που ισχύει ως ψηφισθείς νόμος της ελληνικής πολιτείας εδώ και δεκαετίες υπάρχουν ειδικές διατάξεις όπως η διάταξη 388 του ΑΚ, που προβλέπει την αναπροσαρμογή της σύμβασης σε περίπτωση απρόοπτης αναπροσαρμογής της. Και η ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων έγκειται στο κατά πόσο στηρίχθηκαν σε αυτή την διάταξη ή  τελικά την εφάρμοσαν  έμπρακτά μόνο τα ελληνικά δικαστήρια; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ψήφισαν με ένα νόμο και ένα άρθρο το κούρεμα των ελληνικών δανείων ιδίως στις ευάλωτες περιπτώσεις δανειοληπτών, παρά με νεότερο νόμο δεν δίστασαν να  μεταβιβάσουν τα κόκκινα δάνεια στα ξένα «funds» μη θεσμοθετώντας ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο  για την προστασία του καταναλωτή, με αποτέλεσμα αυτά να τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές και ο κάθε ανήμπορος δανειολήπτης να πρέπει να διαπραγματευτεί αποκλειστικά μόνος με τα νύχια τους…
 Οι συνθήκες όμως γίνονται ακόμη δυσκολότερες τώρα. Εάν αρθεί τώρα και η προστασία της πρώτης κατοικίας, η όποια θα οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς με αποτέλεσμα νέα κοινωνική έκρηξη, τότε που βαδίζουμε ως χώρα. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων από την Μεταπολίτευση εως σήμερα. Αλλά η ευθύνη της σημερινής δυστυχώς αποβαίνει μεγαλύτερη και ενδεχομένως μοιραία. Θα είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα σε μία νέα αφετηρία ένεκα της κρίσης του κορωνοιού  ή αυτή που θα την οδηγήσει στην τελική και μοιραία αποδόμηση; Ο Θεός που αποδεδειγμένα αγαπάει τη χώρα μας και την έχει γλυτώσει από τόσες χρεοκοπίες μέχρι τώρα ας βάλει και τώρα το χέρι του…
Κριτσίκης Αλέξανδρος
Δικηγόρος

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/4/20 08:46

    Για ιστορική αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία κατά 7% τον Μάρτιο κάνει λόγο η Le Monde, επισημαίνοντας ότι αυτή αποτελεί και ρεκόρ 25ετίας. Συγκεκριμένα, τον τρίτο μήνα 2020 έγιναν 216 χιλιάδες επιπλέον εγγραφές στο Ταμείο Ανεργίας. Αυτή η αύξηση διαγράφει όλα τα οφέλη από την πτώση της ανεργίας τους προηγούμενους εφτά μήνες. Και με 3,7 εκ. εγγεγραμμένους ανέργους στα τέλη Μαρτίου του 2020, η Γαλλία δεν κατέρριψε για λίγο το απόλυτο ρεκόρ που κρατάει από τον Φεβρουάριο του 2016. Μάλιστα, αυτή η αύξηση της ανεργίας μπορεί και να υποτιμάται, καθώς με την καραντίνα που επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου λόγω κορωνοϊού, πολλοί μισθωτοί επωφελήθηκαν από το έκτακτο επίδομα της κυβέρνησης και δεν γράφτηκαν στα μητρώα του Ταμείου Ανεργίας.

    Στην πραγματικότητα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μόνο τη μηνιαία αύξηση 5% των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας και αποκρύπτουν το μικρό ποσοστό (29%) των ανέργων που κατάφεραν να βρουν κάποια δουλειά εν μέσω εγκλεισμού και αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε στην οικονομική ενίσχυσή τους. Υπολογίζεται ότι το πρόβλημα θα φανεί στα στοιχεία του Απριλίου και είναι πιθανό ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί κατά 460 χιλιάδες μέχρι το τέλος της καραντίνας.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2020/04/27/en-mars-un-bond-historique-pour-le-chomage-en-france_6037923_4355770.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/4/20 08:46

    Παρόλα αυτά, πολλοί φοβούνται ακόμα και τώρα να βγουν έξω, σαν το καναρίνι που του ανοίγουν την πόρτα του κλουβιού, αλλά δεν πετάει μακριά. Και πόσο θα μείνετε παιδιά κλεισμένοι στα σπίτια; Μέχρι να βρεθεί εμβόλιο; Για πάντα; Γιατί και εμβόλιο να ανακαλυφθεί, στην καλύτερη περίπτωση η αποτελεσματικότητά του θα είναι 60-70% και κάποιες χρονιές θα μειώνεται και στο 40%. Αυτό γίνεται τουλάχιστον με το εμβόλιο της γρίπης, από την οποία χάθηκαν 108 άνθρωποι φέτος, παρά το εμβόλιο και την ανοσία. Και η γρίπη περιορίστηκε επίσης από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, διότι πέρσι τα θύματα ήταν 158, κάποιες χρονιές είχαν ξεπεράσει και τα 250 και μόνο τον "θερμό" χειμώνα 2017-18 ήταν 42.

    Επί της ουσίας, ποτέ δεν είσαι σίγουρος για κάτι. Αλλά η καλύτερη στιγμή για να ανοίξουν και πάλι οι δουλειές και η οικονομία ήταν αυτή, ενώ μπαίνει το καλοκαίρι και η εξάπλωση του κορωνοϊού θα ελαχιστοποιηθεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες. Δηλαδή, πώς θα ζήσει ο κόσμος, χωρίς να βγει έξω να δουλέψει; Τα παιδιά δεν θα πάνε ποτέ σχολείο; Και πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή; Τώρα που καλοκαιριάζει ή το φθινόπωρο - χειμώνα, που όλες οι ιώσεις είναι σε έξαρση; Με αυτή τη λογική, κακώς ανοίγουν τα σχολεία και με τη γρίπη από την οποία πεθαίνουν επίσης άνθρωποι. Και ακόμα δεν ξέρουμε αν η γρίπη ή ο κορωνοϊός έχει μεγαλύτερη θνητότητα. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, που έχουν γίνει, τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να είναι και 100 φορές περισσότερα από όσα έχουν εντοπιστεί, κάτι που σημαίνει ότι η θνητότητα από τον ιό μπορεί να είναι και 100 φορές μικρότερη.

    Απλά μας φόβισαν, άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο, με την καθημερινή νεκρολογία στα κανάλια, παρουσιάζοντας συνεχώς το 5%-10% των βαριών περιστατικών. Παρουσιάζοντας απόλυτους αριθμούς. Παρουσιάζοντας τι γίνεται στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ. Και περνώντας στα ψιλά τι γίνεται σε πάνω από 150 άλλες χώρες, όπου αναλογικά ο κορωνοϊός δεν έχει προκαλέσει πολλά θύματα. Γιατί δεν είναι πυκνοκατοικημένες, γιατί δεν δέχονταν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μέρα, γιατί δεν έχουν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση (που επιβαρύνει την υγεία και ειδικά τους πνεύμονες).

    Συνεχώς μεταδίδουν αντιφατικές πληροφορίες προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο, με αποκορύφωμα τη σύσταση πριν λίγο καιρό να μην φοράμε μάσκα, που μετατράπηκε σε εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Φαίνεται πρέπει να υπάρχει πάντα η απειλή για πρόστιμο. Πρόστιμο αν κυκλοφορείς "παράνομα" μέχρι πρότινος, πρόστιμο αν κυκλοφορείς χωρίς μάσκα από εδώ και πέρα. Πρόστιμο, αλλά ακόμα και κίνδυνος να συρθεί σε δίκη και να φάει και φυλακή κόσμος που έχει χάσει δουλειές και εισοδήματα εδώ και μία δεκαετία. Αντισυνταγματικά πρόστιμα, καθώς παγκοσμίως τα δικαιώματα, ελευθερίες και η δημοκρατία έγιναν ένα κουρέλι με το πρόσχημα του ιού. Σίγουρα όλοι θα πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, προσωπικά το έκανα και πριν τον κορωνοϊό - αναγκαστικά αφού ο πατέρας μου δεν έπρεπε με τίποτα να αρρωστήσει - αλλά μην τρελαθούμε η ζωή είναι εκεί έξω. Ζωή σημαίνει ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/4/20 12:26

    Το κόμμα της ΝΔ να μαζέψει την ανύπαρκτη προεδρίνα της τοπικης Σαλαμίνας που κάνει like σε ανάρτηση του Τσεβά που αναφέρετε κατά του Δημάρχου μας
    Προεδρίνα άσε τα like και κοίτα πως θα τα βγάλεις πέρα με τον κλητηρα που σου έστειλε ο Κριτσικης για το απλήρωτο computer της τοπικης
    Αυτά έκανες και προεκλογικά και σε έγραφαν τα site και η δεξιά εφΗμερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/4/20 17:31

    Documento

    Τοπική της ΝΔ κάνει... «δράση» εν μέσω καραντίνας, χωρίς καμία προστασία! (Photos)

    Πηγή: facebook

    Newsroom

    Δημοσίευση
    26.04.2020 | 09:56
    26.04.2020 | 09:59
    Χωρίς γάντια αλλά ούτε και μάσκες, καθισμένοι δίπλα δίπλα σε απόσταση αναπνοής, εν μέσω καραντίνας προχώρησαν σε «δράση» για τη βοήθεια των «συνανθρώπων μας», μέλη της τοπικής της Νέας Δημοκρατίας της Σαλαμίνας.
    Απαγορεύεται η συνάθροιση πάνω από 2 άτομα.
    Επιτρέπεται μόνο σε κηδείες έως 9 άτομα αυστηρά και μόνο πρώτου βαθμού συγγένειας.
    Αυτα είναι τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας που δεν τηρηθεικαν από την ΝΔ Σαλαμινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/4/20 19:07

    Τοπική της ΝΔ κάνει... «δράση» εν μέσω καραντίνας, χωρίς καμία προστασία! (Photos)

    Πηγή: facebook

    Newsroom

    Δημοσίευση
    17.04.2020 | 09:32 Ανανέωση
    17.04.2020 | 09:42
    Χωρίς γάντια αλλά ούτε και μάσκες, καθισμένοι δίπλα δίπλα σε απόσταση αναπνοής, εν μέσω καραντίνας προχώρησαν σε «δράση» για τη βοήθεια των «συνανθρώπων μας», μέλη της τοπικής της Νέας Δημοκρατίας της Σαλαμίνας.


    Όπως αναφέρεται σε κείμενο που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η πρόεδρος της τοπικής, Σόνια Μιχάλαρου, σκοπός τους ήταν να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας που πλήττονται αυτές τις δύσκολες ημέρες.

    Πως ακριβώς όμως βοηθάς τους συνανθρώπους σου όταν δεν τηρείς εσύ ο ίδιος τα μέτρα για την προστασία τόσο της δικής σου υγεία όσο και της υγείας όσων θες να... βοηθήσεις;

    Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν φαίνεται ξεκάθαρα πως κανείς από την τοπική οργάνωση της ΝΔ δεν φοράει, γάντια, μάσκα αλλά ούτε και κρατάει τις αποστάσεις που πρέπει.


    Πηγή: facebook
    Μάλιστα βλέπουμε μία ομάδα 10 ατόμων να ποζάρει σχεδόν αγκαλιά. Τα πρόστιμα για τις συναθροίσεις 10 ατόμων και πάνω είναι κάπως τσουχτερά απ' όσο θυμόμαστε... Η στάση τους δίνει τροφή στους κακοπροαίρετους να πουν πως... ίσως η πραγματική δράση να ήταν η φωτογραφία.

    Η «δράση» παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκε και ενισχύθηκε με τρόφιμα το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ωστόσο καλό θα ήταν την επόμενη φορά που η ΝΔ θα θελήσει να δείξει το... ανθρώπινό της πρόσωπο, να τηρεί αν μη τι άλλο τα μέτρα προστασίας.

    Υ.γ. Μία καλή ιδέα θα ήταν, αντί να μαζευτούν όλοι, να προσφέρει τα τρόφιμα ένας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αλλά τι λέμε, μετά πως θα έβγαινε η φωτογραφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/4/20 19:17

    Η συγκεκριμένη πρόεδρος μπορεί να μας πει τους αγώνες της για το κόμμα τόσα χρόνια;
    Που ήταν όταν εμείς δίναμε τους καθημερινούς αγώνες μας
    Όταν πληρώναμε από την τσέπη μας τα έξοδα λειτουργίας της τοπικής;
    Δεν εμφανίστηκε ποτέ σε καμιά εκδήλωση του κόμματος σε κανένα χορό ή συνεστίαση!
    Α ξέχασα ήταν δικηγόρος της τοπικής του ΠΑΣΟΚ κι έδινε εκεί τον αγώνα της
    Τώρα λοιπόν που η αδελφοποίηση η κομματική έγινε πραγματικότητα να τηνε κι αυτή μπροστάρισα στους αγώνες
    Ιδεολογικοί αχταρμάδες εν δράση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.