Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

4 Ιαν 2013

Οι οφειλές των δήμων να ξεπερνούν πλέον τα 340 εκατ. € μέσα σ’ αυτούς και ο δήμος μας με πάνω από 9.600.000 Ευρώ, δάσκαλε που δίδασκες …


πηγή: MEGA
Προσπάθεια αποφυγής των αυξήσεων των τιμολογίων του νερού καταβάλλει η ΕΥΔΑΠ μέσω ρυθμίσεων οφειλών αλλά και συμφωνιών για παραχώρηση των δικτύων ύδρευσης από τους δήμους. Οι οφειλές των δήμων να ξεπερνούν πλέον τα 340 εκατ. €.
Οι οφειλές αυτές μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν προέκυψαν κατά την περίοδο της κρίσης αλλά αφορούν ακόμη και την τελευταία δεκαετία.
Η συνολική οφειλή των δήμων αγγίζει τα 224, 5 εκατ. € και με τις προσαυξήσεις φτάνει τα 343 εκατ.€
Άλλα 50 εκατ. € τα οποία με τις προσαυξήσεις φτάνουν τα 70 χρωστούν τα υπουργεία.

Οι φορείς που έχουν οφειλές προς την εταιρεία ύδρευσης ξεπερνούν τους 70 ενώ ήδη η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει στην έκδοση 300 αποφάσεων κατάσχεσης.
Πενήντα πέντε δήμοι έχουν ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις των οφειλών τους με την έκδοση εγγυητικών επιστολών για οφειλές που εκκρεμούν ακόμη και από το 2001.
"Το γρηγορότερο νοικοκύρεμα των σχέσεών μας με τους δήμους, η αποφασιστικότητά μας να εισπράττουμε τους τρέχοντες λογαριασμούς και να σταματήσει η αιμορραγία, βγάζει έναν κίνδυνο από τα χρέη που αυξάνονταν", είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Στέλιος Σταυρίδης.
Πρωταθλητές στις οφειλές προς την εταιρεία ύδρευσης είναι:
1.        ο δήμος Μεγαρέων με 45,3 εκατ.€,
2.        ο δήμος Μαραθώνα - Φυλής με 43 εκατ.€,
3.        ο δήμος Σπάτων με 36 εκατ.€,
4.        ο δήμος Δελφών με 29,5 εκατ.€,
5.        ο δήμος Μαρκοπούλου με 15 εκατ.€
6.        ο δήμος Σαρωνικού με 11,7 εκατ.€,
7.        ο δήμος Σαλαμίνας 9,6 εκατ.€
8.        ο δήμος Παιανίας με 8,8 εκατ.€
9.        ο δήμος Λαυρεωτικής με 6,6 εκατ.€ και
10.     ο δήμος Αθηναίων με 5,5 εκατ.€
Οι δήμοι πάντως εξακολουθούν να χρωστούν στην εταιρεία ύδρευσης παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι εισπράττουν τους λογαριασμούς από τους δημότες.
Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδίδουν τις τεράστιες οφειλές στο γεγονός ότι οι απώλειες που καταγράφουν εξαιτίας της παλαιότητας των δικτύων φτάνει ακόμη και το 45% όταν ο μέσος όρος σε άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα δεν ξεπερνά το 20% ενώ πολύ υψηλό είναι και το κόστος συντήρησης.
Πολλοί είναι οι δήμαρχοι που προτείνουν την μακροχρόνια μίσθωση των δικτύων τους προκειμένου η ΕΥΔΑΠ να εισπράττει απευθείας τις οφειλές.
Οι δήμοι εξακολουθούν να καταγράφουν ζημίες από τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις χρεώνουν τους καταναλωτές έως και 150% ακριβότερα, σε σχέση με την τιμή που αγοράζουν από την ΕΥΔΑΠ.
Για παράδειγμα σε έναν από τους δήμους που βρίσκονται στη μακρά λίστα των οφειλετών η χρέωση της ΕΥΔΑΠ προς τον δήμο είναι 53 λεπτά ανά κυβικό μέτρο ωστόσο η χρέωση στους καταναλωτές κυμαίνεται από 80 λεπτά έως και 1,5 ευρώ.
Παράγοντες πάντως της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογραμμίζουν ότι τα χρέη διογκώθηκαν και εξαιτίας των "πελατειακών σχέσεων" που επί δεκαετίες αναπτύσσονταν μεταξύ των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών καθώς οι δημοτικές αρχές δεν διεκδικούσαν τα οφειλόμενα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δήμου που η ετήσια κατανάλωση των δημοτών του σε νερό αντιστοιχεί σε 2,8 εκατ. € ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλεται από τον δήμο στην ΕΥΔΑΠ ωστόσο για δεκαετίες στην περιοχή δεν γίνονταν μετρήσεις με αποτέλεσμα οι ετήσιες χρεώσεις να μην ξεπερνούν τις 300.000 €.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/1/13 00:35

    τώρα το πήρατε χαμπάρι; έχει παρέμβει ο πεπονης θα τους δέσουν.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63752681

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/1/13 10:24

    ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΤΑ 9,6ΕΚ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Ο ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΩ.....ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΧΕ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/1/13 10:41

    Οχι βέβαια το δίκιο ,δίκιο, δεν τα χρωστάει μόνο ο τσαβαρης ολοι,
    αλλα και αυτός έχει 1 η 1.5 χρόνο να πληρωσει,οσο αφορα την εξόφληση φρόντισε το κράτος να πληρώσει ώστε να μπορεί να την πουλήσει, με χρέη δεν γινόταν.
    Μονο που ο λογαριασμός θα έρθει σε μας μέσα απο τα δημ τέλη,σε ολους τους σαλαμινιους και οχι μονο σε αυτους που χρησιμοποιουσαν το δημοτικό δίκτυο, που δεν φταίνε και σε τιποτα οι άνθρωποι μιας και οι περισσότεροι κατέβαλαν τα χρήματα αλλα αλλοι δεν τα έχουν αποδώσει ,γιατι αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/1/13 11:33

    Γεγονός είναι ένα. Ο άνθρωπος είναι για τα πανηγύρια, είναι πολύ λίγος. Λόγια, λόγια, λόγια και πάλι λόγια. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, είναι και κακόψυχος, κούφιος και ψυχρός εκτελεστής.
    Χρόνια στο κουρμπέτι και στη λαμογιά έχει γίνει ένα με το ντουβάρι. Λέει αλήθεια ότι δεν έχει άντερα. Δυστυχώς ένα τέτοιο κουμάσι, υπάρχουν ακόμα μερικά ανθρωπίδια που τον υποστηρίζουν, ίσως διότι και αυτά ανήκουν στην ίδια συνομοταξία τωνμ ερπετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/1/13 15:07

    http://et.diavgeia.gov.gr/f/salamina/ada/%CE%92%CE%95%CE%A6%CE%98%CE%A91%CE%95-%CE%A89%CE%97

    ο δημος ψαχνει χωρο να νοικιασει για 12 χρονια οποιος εχει 80 τετρ να παει να δωσει προσφορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/1/13 15:48

    KOYΛΟΥΡΙΩΤΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ(ΓΥΦΤΟΥΣ) ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ..ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ..ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ,,ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ??....ΕΔΩ ΓΕΛΑΝΕ...ΑΝΥΠΑΡΧΤΗ...ΠΡΟΣΟΧΗ...Α ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΟΚΚΕΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝΕ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ,ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΕΨΙΕΣ...ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΥΜΕΝΟΥΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/1/13 18:14

    Οι χρυσαυγουλοι σε γυφτους δεν ζυγώνουν, από περσι στα λιοσια και στην πατρα,ακομα στο νοσοκομειο ειναι,οι ρομα δεν πεζουνε, δερνουνε, δεν ειναι πακιστανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/1/13 11:41

    ΒΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Ο ΟΔΙΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΧΡΕΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΒΡΗΚΕ 3,5 ΜΥΡΙΑ ΕΥΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΗΓΕ 9,6 ΔΗΛΑΔΗ 6 ΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ;
    ΡΕ ANA MOYNOY.....
    ΡΕ ΠΟΥΦΤ........
    ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.