Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

8 Σεπ 2020

Δελτίο Τύπου Δήμου Σαλαμίνας - Η Ελιά της Όρσας


Σαλαμίνα, 07.09.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 2500 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 ειδική εκδήλωση για την ανάδειξη του μοναδικού επιζώντος οργανισμού από εκείνη την εποχή. Πρόκειται για την υπεραιωνόβια ελιά της Σαλαμίνας, γνωστή από τη λαογραφία του νησιού ως «Ελιά της Όρσας».

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Δασικών ερευνών και Μεσογειακών οικοσυστημάτων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβεβαίωσαν ότι η ηλικία του δέντρου ξεπερνάει τα 2.500 χρόνια και πιθανότατα φυτεύτηκε από της εποχής του τυράννου των Αθηνών Πεισίστρατου. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα επιζήσαντα δείγματα του αρχαίου Αθηναϊκού ελαιώνα.

Το δέντρο θα υιοθετηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 σε ειδική τελετή από τον διεθνή οργανισμό World Olive center for health προκειμένου να προστατευθεί και να καταταχθεί στα μνημειακά δέντρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Την ίδια ημέρα στο  Ευριπίδειο θέατρο της Σαλαμίνας, στις 9 μ.μ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Μαγιάτης, θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μελέτης και της ανάλυσης του γενετικού υλικού του δέντρου που θα προσθέσουν πολύ σημαντικά στοιχεία για την ανάδειξη της Ελλάδας και της αρχαίας Αθήνας ως παγκόσμια κοιτίδα γένεσης της συστηματικής ελαιοκαλλιέργειας.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν και πολύ σημαντικά επιστημονικά ευρήματα από πρόσφατες κλινικές μελέτες για την ανάδειξη της φαρμακευτικής αξίας του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου, ως μοχλό ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Εκ του Γραφείου Τύπου

του Δήμου Σαλαμίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.