Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

14 Σεπ 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Σαλαμίνας ΣΟΒΑΡΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΣΟΒΑΡΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ) ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Την Πέμπτη 10/9 πραγματοποιήθηκε περιοδεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλακου, Βουλευτή Β' Πειραιά του ΚΚΕ, σε σχολειά της Σαλαμίνας και συγκεκριμένα στο σχολικό συγκρότημα του 1ου-2ου ΓΕΛ (Φανερωμένη) και στο σχολικό συγκρότημα στα Αμπελάκια.

Στην περιοδεία οι εκπαιδευτικοί πήραν το λόγο και ανέδειξαν πολλά και σημαντικά κτιριακά προβλήματα, ιδιαίτερα στο συγκρότημα του 1ου και 2ου ΓΕΛ (θυμίζουμε ότι στο 1ο ΓΕΛ Σαλαμίνας έπεσαν σοβάδες την ώρα της διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων τον Ιούνιο, με κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών).

Συγκεκριμένα για το συγκρότημα που στεγάζονται τα δυο ΓΕΛ, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κακή, επικίνδυνη για μαθητές και εκπαιδευτικούς :

1) Πρόκειται για κτίριο του 1970, δηλαδή έχει κτιστεί πριν μισό αιώνα. Το σχολικό συγκρότημα θεωρείται ακόμα "αυθαίρετο" και για το λόγο αυτό τα σχολεία δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας.

2) Βρίσκεται πάνω στη Λεωφόρο Φανερωμένης, δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, που οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν τη λεωφόρο για να προσέλθουν ή να αποχωρήσουν από το σχολείο, με σοβαρό κίνδυνο να γίνει ατύχημα. Οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν την απόλυτη ανάγκη να κατασκευαστεί πεζογέφυρα.

2) Ο χώρος του εργαστηρίου της πληροφορικής του 2ου ΓΕΛ είναι γεμάτος σκουλήκια που έχουν κάνει φωλιές. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε τοίχους σχολικών τάξεων, που μαυρίζουν κυριολεκτικά. Το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί αν γίνει παρέμβαση στον χώρο πίσω από το σχολείο, όπου υπάρχουν πεύκα.  

3) Στο γυμναστήριο μπαίνουν νερά (δίπλα από το φωτιστικό μάλιστα), το ταβάνι έχει διαβρωθεί, έχει φουσκώσει με κίνδυνο να πέσουν και εκεί σοβάδες. Πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες μόνωσης.

4) Τα φωτιστικά είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα. Χρειάζεται άμεσα να αλλαχτούν.

5) Απουσιάζει σε μέρος του προαύλιου χώρου το απαραίτητο προστατευτικό πλέγμα, με κίνδυνο κάποια μπάλα να χτυπήσει διερχόμενο οδηγό και να τον τραυματίσει σοβαρά.

 

6) Και τα 2 ΓΕΛ χρειάζονται άμεσα, τουλάχιστον μια ακόμα αίθουσα, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη. Το 2ο ΓΕΛ έχει 3 27αρια τμήματα. Για να γίνει και 5ο τμήμα στην Α' Λυκείου, καταργήθηκε το Χημείο! Συνολικά, φοιτούν περίπου 600 μαθητές. Λύση θα έδινε η ανέγερση του ΓΕΛ Αιαντείου, το οποίο έχει ιδρυθεί, αλλά είναι ακόμα μόνο "στα χαρτιά".

7) Ενδεικτικό των προβλημάτων  που υπάρχουν είναι και το εξής: Η ταμπέλα του του 1ου ΓΕΛ Σαλαμίνας (αναγράφεται το όνομα του σχολείου) κινδύνευε και αυτή να πέσει. Για να αλλαχτεί, δαπανήθηκε μέρος των χρημάτων που προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του σχολείου (μελάνια, χαρτί, άλλα αναλώσιμα κλπ...), δηλαδή χρήματα που προορίζονται για τις άμεσες ανάγκες του σχολείου!

Μετά την πτώση των σοβάδων το καλοκαίρι, ο Δήμος Σαλαμίνας, προχώρησε με μεγάλη καθυστέρηση σε κάποιες άμεσες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη 10/9, 4 μόλις ημέρες πριν πάνε οι μαθητές, το συγκρότημα θύμιζε περισσότερο εργοτάξιο. Ωστόσο, τα πολύ σοβαρά κτιριακά προβλήματα παραμένουν και απαιτούνται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις .

Για το σχολικό Συγκρότημα Αμπελακιων:

1) Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κοινές τουαλέτες για Γυμνάσιο και Λύκειο, δηλαδή για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστούν χωριστές τουαλέτες.

2) Μια κοινή τουαλέτα υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς στο Λύκειο (και άντρες και γυναίκες), που είναι μάλιστα και αποθηκευτικός χώρος.

3) Πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια στα παράθυρα ("σιδεριές") κάποιων τάξεων, που είναι εκτεθειμένες σε βανδαλισμούς.

4) Ακόμα δεν έχει εκδοθεί το απαραίτητο πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας για τα δυο σχολεία.

5) Χρειάζονται οπωσδήποτε τουλάχιστον μια ακόμα αίθουσα το κάθε σχολείο.

6) Λείπουν θρανία και καρέκλες, όπως άλλωστε και σε άλλα σχολεία του Πειραιά.

7) Τέλος, αναδείχτηκε παραστατικά η έλλειψη τεχνικού προσωπικού στο Δήμο, προκειμένου να ανταποκριθεί σε στοιχειώδης εργασίες και αιτήματα των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Διευθυντές των σχολείων επιφορτίζονται με το καθήκον ακόμα και να αγοράσουν οι ίδιοι τις λάμπες που χαλανε.

Και στα δυο σχολεια αναδείχτηκε έντονα το πρόβλημα των κενών, των πολλών ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της αδιοριστίας. Χαρακτηριστικά, το Γυμνάσιο στα Αμπελάκια ξεκινά τη χρονιά με 12 εκπαιδευτικούς για ... 11 τμήματα! 

Η βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους, θα κάνει ο, τι μπορεί να αναδειχτούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα, να πιέσει μέσα και έξω από τη Βουλή για να λυθούν άμεσα. Ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις αίτιες των προβλημάτων, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τα Ελληνοτουρκικά και κάλεσε να δυναμώσουν οι αγώνες από κοινού με τους γονείς και τους μαθητές.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/9/20 19:49

    Διαβασα εφημερίδα και έμεινα με ανοιχτό το στόμα από τις αποκαλύψεις παιδιατρου
    Χωρίς ειδικοτητα
    Πού εμπιστευοταν ο κόσμος την υγεία των παιδιών του?
    Κρίμα κριμα κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/9/20 15:13

    Άστα να πάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.