Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

20 Σεπ 2020

Ανακοίνωση Δημάρχου περί των ενεργειών του Δήμου κατά της απόφασης του Γεν. Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σαλαμίνα, 19.09.2020

Ο Δήμος Σαλαμίνας, κατόπιν της εισήγησης μου προς το Σώμα και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπ’αρ. Α.Π.ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/68813/4143/20.7.2020 απόφασης του Γεν. Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί “έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της εταιρείας ‘ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ Α.Ε’, που βρίσκεται εντός της καθορισμένης από τον Ν. 4404/2006 χερσαίας ζώνης λιμένος ΟΛΠ στη περιοχή Κυνόσουρας στα Αμπελάκια Σαλαμίνας”.

Παράλληλα, είμαι σε συνεχείς επαφές με όλους τους αρμοδίους φορείς ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη αυτή.

Ο Δήμος μας θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για την προάσπιση των συμφερόντων του, που άπτονται της απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό θα γίνει με σοβαρότητα και κατά τρόπο θεσμικό.

Ο Δήμος μας αυτή την φορά δε θα μείνει αδρανής, όπως έμεινε το 2011 όταν πάλι σε ένα ναυπηγείο, που βρίσκεται εντός της Α’ αρχαιολογικής ζώνης στη θέση ‘Καμινάκι’ του όρμου Αμπελακίων ανανεώθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του (ΑΔΑ: 4Α3ΩΟΡ1Κ-Χ).

Ήδη κατά τη θητεία της νυν δημοτικής αρχής και κατόπιν ενεργειών και του Δήμου μας, μεγάλο μέρος της Κυνόσουρας, το νότιο τμήμα της, απαλλάχθηκε από τη χρήση της ως ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, όπως είχε οριστεί με την απόφαση της ΕΣΑΛ κατά την συνεδρίαση της 11-12-2012, πρακτικό 55ο  (ΑΔΑ: ΒΕΑΛΟΠ-ΩΝ4). Στη συνεδρίαση αυτή (της 11-12-2012) καθορίστηκε η χρήση γης της περιοχής Αμπελακίων και Κυνόσουρας ως ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και στην εν λόγω συνεδρίαση ουδείς εκπρόσωπος του Δήμου Σαλαμίνας παρέστη. Σήμερα πια στα τμήματα αυτά (που περιλαμβάνουν τη νότια πλευρά της Κυνόσουρας) η χρήση γης ορίζεται ως αγροτική δραστηριότητα, γενική κατοικία, τουριστικές εγκαταστάσεις/αλιευτικός λιμενίσκος και πλωτές μη μόνιμες κατασκευές και ναύδετα υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης, ο Δήμος Σαλαμίνας έχει ήδη αιτηθεί την ένταξη του στο πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, και περιοχές προς πολεοδόμηση (επεκτάσεις σχεδίων ή νέες αναπτύξεις). Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μας για πρώτη φορά προτίθεται με την έγκριση του Τ.Π.Σ. να ζητήσει τον καθορισμό της χρήσης γης των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων του όρμου Αμπελακίων και Κυνόσουρας ως αρχαιολογικό πάρκο αποκλειομένης κάθε άλλης δραστηριότητας που αντίκειται στον ιστορικό και μνημειακό χαρακτήρα της περιοχής.

Ο αγώνας μας όμως δε σταματά και θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα, με ρεαλισμό και με προσήλωση στους στόχους μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/9/20 19:45

    Στο δημοτικο συμβουλιο 18/9
    Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας και το χαρακτήρισε ότι είναι σκουπιδια
    Κύριε Δήμαρχε αφού πήρατε θέση και ως δικηγόρος πρέπει να συμβούλεψε τε την κυρία να του κάνει αγωγή του εκδότη η αλλιώς να βγάλει το πτυχίο του Παιδιατρου στον αέρα γιατί όλοι σαν γονείς ανησυχουμε
    Από την στιγμη που μιλήσατε εσείς ο πρώτος πολίτης του νησιου για το θέμα αυτό
    Περιμένουμε ενημέρωση σας
    Αν όντως υπάρχει πτυχιο
    Δήμαρχε πήρες ευθύνη για το όλο θέμα
    Δώσε απαντήσεις αμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/9/20 22:05

    Πότε έχεις σκοπό να προσφύγεις???Όταν χαθούν οι προθεσμίες??? Πονηρά πράγματα ανακοινώνεις κύριε Δήμαρχε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/9/20 23:31

    Διαβασα εφημερίδα αποκαλύψεις παιδιατρου
    Χωρίς ειδικοτητα
    Πού εμπιστευοταν ο κόσμος την υγεία των παιδιών του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/9/20 10:15

    Γιωργάκης και Βασούλα
    λαμόγιο και ρεμούλα
    Αργύρης προποτζής
    πλυντήριο αρπαχτής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.