Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

11 Ιαν 2021

ΑΡΑΤΟΣ- Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας: Οι φάσεις της Σελήνης για το 2021


ΑΡΑΤΟΣ- Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας: Οι φάσεις της Σελήνης για το 2021

Σε  ποια φάση θα βρίσκεται η Σελήνη στα γενέθλιά σας φέτος; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί γιατί η εμφάνιση της Σελήνης αλλάζει κάθε βράδυ.

Καθώς η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη, το μισό της μέρος που φωτίζεται από τον Ήλιο αρχίζει ολοένα και περισσότερο να γίνεται ορατό ώσπου σταδιακά ο φυσικός μας δορυφόρος χάνεται από τη κοινή θέα.

Το βίντεο που θα δείτε αν δεν το έχετε ήδη δεί, ζωντανεύει θα λέγαμε τις εικόνες που λήφθηκαν από την διαστημοσυσκευή  Lunar Reconnaissance Orbiter η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για να δείξει και τούς  12 σεληνιακούς μήνες  (από φάση σε ίδια φάση lunation) οι οποίοι και θα σημειωθούν φέτος.

Ένας απλός σεληνιακός μήνας περιγράφει έναν πλήρη κύκλο της Σελήνης μας, συμπεριλαμβανομένων όλων των φάσεων του.

Ένας πλήρης σεληνιακός μήνας διαρκεί περίπου 29,5 ημέρες, λίγο λιγότερο από ένα μήνα (moon-th) Καθώς κάθε σεληνιακός μήνας εξελίσσεται, το φως του ήλιου αντανακλάται από τη Σελήνη σε διαφορετικές γωνίες, και έτσι φωτίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά την κάθε φορά.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, φυσικά, η Σελήνη διατηρεί πάντα το ίδιο πρόσωπο προς της προς τη Γη. Αυτό που είναι λιγότερο εμφανές από νύχτα σε νύχτα είναι ότι το φαινόμενο μέγεθος της Σελήνης αλλάζει ελαφρώς, και ότι μια μικρή ταλάντωση η οποία καλείται «Λίκνιση» (libration) συμβαίνει καθώς η κίνηση της Σελήνης εξελίσσεται κατά μήκος της ελλειπτικής της τροχιάς .

Πηγή : Η Αστρονομική Φωτογραφία της Ημέρας της NASA

Video Credit: Data: Lunar Reconnaissance Orbiter;

Animation: NASA's Scientific Visualization Studio;

Music: Brandenburg Concerto No4-1 BWV1049 (Johann

Sebastian Bach), by Kevin MacLeod via Incompetech

Βίντεο:

https://apod.nasa.gov/apod/ap210111.html

https://www.youtube.com/watch?v=8XV2-pmiyAg

https://lunar.gsfc.nasa.gov/

https://www.nasa.gov/

https://svs.gsfc.nasa.gov/

https://en.wikipedia.org/wiki/Brandenburg_Concertos...

https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach

https://incompetech.com/email.html

https://incompetech.com/

Starship Asterisk* • APOD Discussion Page

http://asterisk.apod.com/discuss_apod.php?date=210111

#APOD

Ενημερωθείτε και από εμάς για επιστημονικά θέματα στους ακόλουθους συνδέσμους:

ΑΡΑΤΟΣ- Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας

https://www.facebook.com/Aratosastronomy

Αστρονομία και Επιστήμη

https://www.facebook.com/groups/174408446026959

ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΕΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

https://www.facebook.com/groups/434221073359411

Αστρονομία και Επιστήμη (Ιστολόγιο)

https://gikasdimitris.blogspot.com/

Διμηνιαίο διαδικτυακό περιοδικό " Έναστρον" 

https://gikasdimitris.blogspot.com/p/blog-page_29.html

Επικοινωνία:

gikasd63@hotmail.com

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/1/21 20:03

    Αντιπεριφρειάρχη κ. Λεωνίδα Αθανασιάδη, στην εφημερίδα Σαλαμίνας ”ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ”, αρμόδιο σε θέματα ΕΣΠΑ & Καινοτομίας κατά την περίοδο 2011-2014, παραθέτω αποσπάσματα από την συνέντευξη αυτή,


    Κύριε Αθανασιάδη, ως αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τι έργα προωθήσατε για τη Σαλαμίνα κατά τη θητεία σας;”
    “Τα έργα που αφορούσαν αυτό το νησί ήταν πράγματι πάμπολλα την τετραετία 2011 – 14. Ο Δήμος της Σαλαμίνας ήταν ένας από τους λίγους με τόσο τεράστια απορροφητικότητα την περίοδο που είχε την τύχη να έχει δήμαρχο τον Γ. Τσαβαρή .



    , από το 2011 μέχρι τον Μάιο του 2014, επί Σγουρού εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν έργα για τη Σαλαμίνα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, από τα υψηλότερα κονδύλια που έπεσαν σε δήμους της Περιφέρειας Αττικής”.


    Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στα Αμπελάκια ο Αντιπερριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής.


    Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης δήλωσε:

    « Σε μια κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία οφείλουμε και πρέπει να στηρίζουμε οικονομικά, την κατασκευή έργων υποδομής, που αναβαθμίζουν, προστατεύουν και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Δήμος Σαλαμίνας είναι ο πρώτος δήμος στα πλαίσια της Περιφέρειας στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων,

    Στης 12/2/20 είχε δημοτικό συμβούλιο όπου γίνεται live μετάδοση μέσω Internet όπου ακούσαμε τον κ. Σοφρα να λεει ότι ο κ. Τσαβαρή ενταξε 70 εκατομμύρια ευρώ σε έργα σε μόλις 3,5 χρόνια σε έργα για τον Δήμο Σαλαμίνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/1/21 11:00

    Ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΎΣΜΑΤΑ ΣΕ ΓΝΩΣΤΉ ΑΛΥΣΊΔΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΆΡΚΕΤ?? ΓΙΑΤΙ ΚΡΎΒΕΤΑΙ?? ΤΙ ΦΟΒΆΤΑΙ?? ΜΉΠΩΣ Η ΠΟΚΥ ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΕΆΝ ΤΡΌΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΆΕΙ ΤΟ ΔΉΜΑΡΧΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΊΣΕΙ ΤΟ ΣΟΎΠΕΡ ΜΆΡΚΕΤ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.