Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

18 Ιουλ 2013

ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ & Ο ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ παίρνουν σαφή θέση: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ- ΑΡΓΙΑΣ


ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ &
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
 
 
ΣΑΛΑΜΙΝΑ  18 / 7 / 2013
ΠΡΟΣ
-ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΑΤΤΙΚΗΣ
κ. ΚΑΤΣΙΚΑΡΗ
-ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
κ. ΤΣΑΒΑΡΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
-ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
-ΕΜΠΟΡΙΚΟ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
ΘΕΜΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ- ΑΡΓΙΑΣ
 
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,
Κύριε Δήμαρχε,
Με το παρόν έγγραφο επιθυμούμε να σας κοινοποιήσουμε τις θέσεις και απόψεις μας για την προβλεπόμενη από την Κυβέρνηση κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας μέσω του Νομοσχεδίου που κατέθεσε στην Βουλή με τίτλο:
«Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».
Κατ’ επανάληψη τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών του Εμπορίου έχουν εκφράσει την έντονη αντίδραση τους στην συγκεκριμένη ρύθμιση που πλήττει τόσο τους μικρομεσαίους εμπόρους όσο και τους υπαλλήλους τους.
Στο νομοσχέδιο αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης θεσμοθετεί την λειτουργία καταστημάτων  έως και 52 Κυριακές τον χρόνο και μάλιστα με αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων (για καταστήματα έως 250 τ.μ), ενώ όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου,  θα ανοίγουν 7 Κυριακές τον χρόνο.
Αν πράγματι το νομοσχέδιο δώσει σ’ εσάς την δυνατότητα και την ευθύνη να ανοίγουν ή να μην ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές τότε θα πρέπει να διαβάσετε το κείμενο μας και να καταλάβετε ότι σύσσωμος ο εμπορικός και υπαλληλικός κόσμος αντιδρά στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δύο απλούς λόγους, αφενός, για το γεγονός ότι αγώνες ετών των εργαζομένων μέσα σε μια νύκτα καταργούνται και αφετέρου, «συντομεύεται τον χρόνο ζωής» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν απομείνει και που παλεύουν για να επιβιώσουν.
Το ζήτημα της Κυριακής- αργίας αποτελεί, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον εμπορικό κόσμο, αιτία πολέμου και έχουμε καθήκον να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποτρέψουμε την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αφού κάτι τέτοιο θα σημάνει την οριστική διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων, την γενίκευση του ωρομισθίου, την ταυτόχρονη κατάργηση της προσαύξησης του 75%, αλλά και την δραματική αύξηση της ανεργίας που θα προκύψει από τα μαζικά λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις.
Θα πρέπει, επιτέλους, κύριοι της Κυβέρνησης να πάψετε να «κρύβεστε πίσω από το δάκτυλο σας» και να παραδεχτείτε αυτό που και ο πιο απλός πολίτης της Χώρας έχει συνειδητοποιήσει και βιώνει καθημερινά.
Το πρόβλημα των πολιτών δεν είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, δεν είναι ότι δεν βρίσκουν ανοιχτά τα καταστήματα όταν θέλουν να ψωνίσουν, το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για να ψωνίσουν!
Μια βόλτα στις αγορές τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και των μικρότερων επαρχιακών αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος.
Τα εμπορικά καταστήματα, πολλά εξ αυτών και με «ιστορία» ετών στο εμπόριο, στην πλειοψηφία τους έχουν βάλει λουκέτο.
Σε ότι μας αφορά, στην Σαλαμίνα, ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση.
Οι επιχειρήσεις σε ένα ποσοστό 30% έχουν κλείσει. Ο πιο εμπορικός δρόμος του νησιού έχει γεμίσει από κλειστά καταστήματα, πολλά εκ των οποίων παραμένουν για δύο και πλέον χρόνια  ανοίκιαστα.
Όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να επιβιώνουν, με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, βλέπουν τον «τζίρο» τους να έχει μειωθεί στο μισό την ίδια στιγμή που οι οικονομικές τους υποχρεώσεις (ενοίκια, ρεύμα, χαράτσια, ασφαλιστικέ υποχρεώσεις) αυξάνονται συνεχώς.
Οι περισσότεροι έχουν αναγκαστεί να διώξουν τους υπαλλήλους και να δουλεύουν μόνοι τους τα καταστήματα με αποτέλεσμα τα ήδη αυξημένα ποσοστά ανεργίας του νησιού να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Επιπλέον, όσοι υπάλληλοι έχουν απομείνει αναγκάζονται να δουλεύουν τις ίδιες ώρες με χαμηλότερο μισθό, και τώρα θα υποχρεωθούν να εργάζονται και τις Κυριακές χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.
Περιττό, νομίζουμε, να αναφέρουμε ότι οι δυνάμεις μας ως άνθρωποι και ως ελληνική οικογένεια έχουν πλέον εξαντληθεί.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης το μόνο που θα επιτύχει είναι να οδηγήσει σε ασφυξία την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και να ανακατανείμει τον τζίρο προς όφελος των ολίγων, αποδεικνύοντας δυστυχώς ότι οι κυβερνώντες είτε ζουν σε άλλο τόπο είτε εργάζονται αποκλειστικά για την στήριξη των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων.
Αυτή την στιγμή υπάλληλοι και μικρομεσαίοι έμποροι, ίσως για πρώτη φορά, βρίσκονται στην ίδια πλευρά και παλεύουν για ένα κοινό σκοπό, την μη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Η απάντηση τόσο των εργαζομένων όσο και του εμπορικού κόσμου θα πρέπει να είναι σκληρή και δυναμική.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ  ΙΣΙΔΩΡΟΣ
 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΚΙΑΘΙΤΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ  ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΟΥΡΙΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
 

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/7/13 12:12

    ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΟ
    ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.