Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

17 Ιουλ 2013

ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ: Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης, ο Πολιτικός.

 
‘’ Αν μιλάς σ’ έναν άνθρωπο σε μία γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του.
Αν του μιλάς στη δική του γλώσσα, μιλάς  στην καρδιά του ‘’.
ΝΕΛΣΟΝ   ΜΑΝΤΕΛΑ:  Ο  Άνθρωπος, ο Ηγέτης, ο Πολιτικός.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Νέλσον Μαντέλα (18 Ιουλίου, ημέρα γέννησής του) και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ζωή του, θεωρήσαμε σκόπιμο, σαν  ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης , να προβούμε  συνοπτικά στη ζωή και το έργο
του μεγάλου αυτού Αφρικανού  Ηγέτη.
Μια σύντομη αναφορά, σαν μία νοερή συμπαράσταση, στον αγώνα ζωής που δίνει  ο άνθρωπος  που σημάδεψε όσο, ίσως, κανείς άλλος, τον αιώνα που διανύουμε.
Ο άνθρωπος που αγωνίσθηκε κατά των φυλετικών διακρίσεων ( Απαρτχάϊντ ) και υπηρέτη-
σε με σθένος και αυταπάρνηση την έννοια της « ανθρώπινης  αξιοπρέπειας ».
Γεννήθηκε το  έτος 1918 κι’ έζησε στη Νότια Αφρική, μία χώρα 50 εκ. ανθρώπων, στην οποία μία μικρή μειοψηφία λευκών εποίκων (20%), εκμεταλλευόταν και καταπίεζε την πλειονότητα των μαύρων κατοίκων της (75%).
Με μία ρατσιστική νομοθεσία (1948 ), αλλά και με τη δύναμη των όπλων, η μικρή αυτή μειοψηφία  των λευκών  (Άγγλοι- Ολλανδοί ), είχε επιτύχει να ελέγχει  καθ’ ολοκληρίαν την Πολιτική, Οικονομική και  Κοινωνική ζωή της χώρας.
Η  εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας (Χρυσός- Διαμάντια), επέφερε
πλούτο και χλιδή στους οπλισμένους λευκούς και πείνα, αρρώστιες και εξαθλίωση, στους άοπλους μαύρους.
Στις ειρηνικές διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις της  λιμοκτονούσας μαύρης  πλειοψηφίας, το καθεστώς απαντά με βία και τρομοκρατία, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της σφαγής   70 φοιτητών, στην πόλη Σάρπβιλ, στις 21-3-1960.
Η ρατσιστική και απάνθρωπη αυτή κατάσταση, εξαναγκάζει το Μαντέλα ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες και να οδηγηθεί σε πράξεις  « ένοπλης  αντίστασης».
Οργανώνει και ηγείται ένοπλων επιθέσεων και σαμποτάζ σε διάφορες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του ρατσιστικού αυτού κράτους, της λευκής μειοψηφίας.
Συλλαμβάνεται το έτος 1964 και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.
Φυλακίζεται σε φυλακές  υψίστης ασφαλείας και υποβάλλεται σε, πλείστες όσες, κακουχίες και εξευτελισμούς, για 27 ολόκληρα χρόνια.
Οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ο.Η.Ε, καθώς η παγκόσμια κατακραυγή, υποχρεώνουν το  ρατσιστικό καθεστώς να τον απελευθερώσει, το έτος 1990.
Στις εκλογές που επακολούθησαν, το έτος 1994, ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πανηγυρικά, σαν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.
Η ανάληψη της διακυβέρνησης από το κόμμα του οποίου ηγείται, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση όλων των ρατσιστικών νόμων και διακρίσεων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μαύρων κατοίκων της αποκτά, επί τέλους, παροχές, δικαιώ-
ματα και ελευθερίες.
Μαύροι, μιγάδες και λευκοί συμβιώνουν ,πλέον, αρμονικά και ειρηνικά.
Ο Νέλσον Μαντέλα, αργά ή γρήγορα, θα φύγει από ετούτη τη ζωή. Θα παραμείνει όμως, στις  καρδιές και το μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων, σαν παράδειγμα προς μίμηση.
Κι’ αυτό γιατί, αγωνίσθηκε για πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά όπως, η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, το δικαίωμα του να είσαι…. ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ    ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.