Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

8 Μαΐ 2020

Ερώτηση της βουλευτή Β' Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα


Ερώτηση της βουλευτή Β' Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα που συνυπογράφει με τον βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη αναφορικά με την απόρριψη επικίνδυνων ουσιών στο οικοσύστημα στο Σαρωνικό

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων 
Προς: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 
τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: «Απόρριψη επικίνδυνων ουσιών στο οικοσύστημα στο Σαρωνικό» 
Ιδιαίτερη ανησυχία για τις δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, προκαλεί η διαδικασία απόρριψης χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά σε θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, κάτι που γίνεται στο πλαίσιο των παράνομων εργασιών που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας ο ΟΛΠ – Cosco στη νότια πλευρά του λιμανιού του Πειραιά, στην Πειραϊκή, χωρίς την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το ίζημα αυτό χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο υλικό, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις από πολυάριθμες τοξικές ουσίες. Για παράδειγμα λίγες εκατοντάδες μέτρα από την περιοχή των βυθοκορήσεων, το αποδεδειγμένα καρκινογόνο βενζο(a)πυρένιο (BaP) έχει καταγραφεί σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις – 15620% περισσότερο από τις τιμές που καταγράφονται στην ανοικτή θάλασσα. 
Όπως καταγράφεται από συνεργάτες του Ινστιτούτου, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία βυθοκόρησης και απόρριψης του θαλάσσιου ιζήματος, ενώ σύμφωνα με την ΜΠΕ που έχει υποβληθεί προς τις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν έχει εγκριθεί, ο ανάδοχος του έργου προγραμματίζει να αντλήσει από το λιμάνι του Πειραιά και να απορρίψει στον Σαρωνικό τουλάχιστον 620.600 m3 βυθοκορημάτων! Το Ινστιτούτο, όπως αναφέρει, οφείλει να επισημάνει ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος στα αλιευτικά πεδία του Σαρωνικού όπου ψαρεύουν καθημερινά εκατοντάδες σκάφη παράκτιας αλιείας (με δίχτυα και παραγάδια), δεκάδες σκάφη μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι), καθώς και πολλές εκατοντάδες ερασιτέχνες ψαράδες, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, θέτει αναίτια σε δραματικό κίνδυνο τα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία. 
Αξιοσημείωτα είναι τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από τεχνική έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών, η οποία έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, πριν και ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο έργο, καθιστώντας την συγκεκριμένη έκθεση ακόμα πιο αξιόπιστη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, το θαλάσσιο ίζημα λίγες εκατοντάδες μέτρα από την περιοχή των βυθοκορήσεων, χαρακτηρίζεται να έχει εξαιρετικά υψηλές τιμές βαθμού καρκινογενούς τοξικότητας, ενώ χαρακτηρίζεται ως υψηλά ρυπασμένο, ως προς την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, και εξαιρετικά ρυπασμένο ως προς την περιεκτικότητα σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Η άντληση και επαναιώρηση των βυθοκορημάτων από το λιμάνι του Πειραιά είναι αναπόφευκτο ότι θα επανακαταστήσει χημικά αντιδραστικές και βιοδιαθέσιμες, άρα και επικίνδυνες, όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά, οι οποίες θα εισχωρήσουν στην τροφική αλυσίδα σε ένα αλιευτικό πεδίο που παράγει καθημερινά τροφή για την Αττική και όχι μόνο. 
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι έχουν ήδη ζητήσει με δημόσιες επιστολές και αποφάσεις την παύση των παράνομων εργασιών στο λιμάνι του Πειραιά ο Συνήγορος του Πολίτη, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Πειραιά αλλά και πολλές κινήσεις πολιτών της περιοχής. 
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κκ Υπουργοί: 
1. Έχει λάβει γνώση το Υπουργείο για την απόρριψη χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά σε θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού; 
2. Υπάρχουν εγκρίσεις για την απόρριψη των χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος σε θαλάσσια, αλιευτική περιοχή του Σαρωνικού και αν ναι, ποιος τις υπογράφει; 
3. Έχει εκπονηθεί μελέτη για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης διαδικασίας στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία; Αν ναι, παρακαλώ να μας χορηγηθούν. 
4. Θα απαγορευτεί το ψάρεμα και το κολύμπι στη συγκεκριμένη περιοχή; 
5. Δεδομένου πως υπάρχει εναλλακτική λύση διαχείρισης αυτού του επικίνδυνου υλικού, όπως για παράδειγμα, μέσω επεξεργασίας ή αδρανοποίησης, γιατί επιλέγεται αυτή η διαδικασία που προκαλεί μόνιμες βλάβες στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία; 
Οι ερωτώντες βουλευτές: Φωτεινή Μπακαδήμα, Κρίτων Αρσένης



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος16/5/20 04:59

    Ανώνυμος29/4/19 07:27
    Καλημέρα ΑΝΚΟΡΜΑΝ.
    !

    Απάντηση
    Απαντήσεις

    SALAMIS-NEWS29/4/19 07:31
    Καλημέρα καλωσόρισες Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.