Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

21 Μαΐ 2020

Νίνα Κασιμάτη: Το δικαίωμα πρόσβασης των μαθητών με αναπηρία στην εκπαίδευση παραμένει ισότιμο κατά την πανδημία


Το δικαίωμα πρόσβασης των μαθητών με αναπηρία στην εκπαίδευση παραμένει ισότιμο κατά την πανδημία. Αυτό δηλώνει η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Κ.Σ του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίνα Κασιμάτη που έχει καταθέσει Αναφορά στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητώντας
1) Να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι δομές Ειδικής Αγωγής και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή και επανένταξη των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο, καθώς επίσης και των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, ομοίως προς τα υπόλοιπα σχολεία.

2) Να εκπονηθεί ειδικός σχεδιασμός για τη λειτουργία των δομών  Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης Π.Ε και Δ.Ε. κατά το σχολικό έτος 2020-2021 σε σχέση με τον νέο κορονοϊό και τη ζωτική ανάγκη των μαθητών ΑΜΕΑ για τη διαρκή και συστηματική πρόσβαση στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση, αποκλειομένης της ηλεκτρονικής εξ’ αποστάσεως συμβουλευτικής.
Η Aναφορά κατατέθηκε κατόπιν ανταπόκρισης της Νίνας Κασιμάτη σε κοινή επιστολή που έλαβε από συλλόγους γονέων και σωματείων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες, αυτισμό, νοητική υστέρηση, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές με θέμα «Επιστροφή των μαθητών/τριών σε ΟΛΕΣ τις μονάδες ΣΜΕΑΕ Π.Ε & Δ.Ε» αφού αυτές δεν προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν φέτος.
Με την επιστολή τους τα σωματεία και οι σύλλογοι που την υπογράφουν διεκδικούν το δικαίωμα των παιδιών ΑΜΕΑ στην Παιδεία, εν προκειμένω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς για εκείνα συνιστά όχι μόνο παιδεία, αλλά θεραπεία. Επισημαίνουν ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που εύλογα αποφασίσθηκε για την αποφυγή κινδύνου διασποράς του νέου κορονοϊού (νόσος Covid-19) και την προστασία της δημόσιας υγείας, είχε ολέθριες συνέπειες στη λειτουργικότητα και τον ψυχισμό των παιδιών ΑΜΕΑ, όπως παλινδρόμηση, έκπτωση δεξιοτήτων, κοινωνικό αποκλεισμό. Απευθύνουν έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, και να επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά  προς επίρρωσιν της επιστολής αναφέρει στην Υπουργό πως η συνθετότητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες επιδεινώθηκε λόγω της έλλειψης συστηματικής παιδαγωγικής παρέμβασης και προγράμματος που παρέχεται από την Ειδική Αγωγή. Επίσης ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είναι ίσο χωρίς διακρίσεις και πρέπει να περιφρουρηθεί ως τέτοιο.
Στη συνέχεια τονίζει ότι η ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως υποστήριξη-συμβουλευτική γονέων και μαθητών Ειδικής Αγωγής που προβλέφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τον χρόνο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής λόγω κορονοϊού δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστον να λειτουργήσει ως εναλλακτική της Ειδικής Αγωγής οδηγώντας τα παιδιά και τις οικογένειες τους σε  αδιέξοδο.
Περαιτέρω, ότι σε συμμόρφωση με τα άρθρα 5 και 24 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Οργανισμού των  Ηνωμένων Εθνών, η Κυβέρνηση οφείλει να  υποστηρίξει απαρεγκλίτως το δικαίωμα όλων των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ πρόσφατα ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις να ληφθεί μέριμνα ώστε η πανδημία του κορονοϊού να μην εντείνει τις ανισότητες και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και η πρόσβασή τους σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και συμμετοχής τους στην κοινωνία.                             


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/5/20 09:12

    Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020
    Εισόδημα 302.000 ευρώ για τον Μαρκόπουλο της ΝΔ με... 225.000 ευρώ δωρεές!

    Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από το πόθεν έσχες του βουλευτή Β' Πειραιά της ΝΔ και δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το documentonews.gr:


    Ρε δήμαρχε με 7.000 τον χρόνο πως έχεις 2 αυτοκίνητα οικογένεια ακίνητα δάνεια που ξεπερνάνε της 200.000 ευρώ πως τα έβγαζες πέρα ευτυχώς που βγήκες να σωθείς γιατί δική από ότι φενετε δεν είχες πάρεις ποτέ


    Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020
    Πόθεν έσχες: Δείτε την περιουσιακή κατάσταση του Γ. Παναγόπουλου


    Στο φως της δημοσιότητας δόθηκαν οι δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2019 (χρήση 2018) για βουλευτές, υπουργούς και αιρετούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/5/20 09:37

    H χρήση μάσκας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, έχει να κάνει περισσότερο με πολιτική, παρά με επιστήμη, όπως αναφέρει ο Guardian. H χρήση μάσκας απλά συνίσταται σε κάποιες χώρες (π.χ. Βρετανία), ενώ είναι υποχρεωτική σε άλλες (Τσεχία), αλλά δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε χειρουργικές, FFP2 και μάσκες που φτιάχνονται από ύφασμα ρούχων έδειξε ότι όλες μειώνουν την απόσταση που ταξιδεύει ο αέρας που εκπνέουμε κατά 90%. Αλλά οι χειρουργικές και οι μάσκες που φτιάχνουμε από ύφασμα ρούχων, όπως και οι προσωπίδες δημιουργούν μικροσκοπικά σταγονίδια τα οποία μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, ειδικά προς τα πάνω και προς τα κάτω. Σύμφωνα με τον Simon Kolstoe λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ η νέα έρευνα απέδειξε ότι και προηγούμενες, δηλαδή, ότι οι χειροποίητες μάσκες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, όσο η FFP1 και η FFP2, όσον αφορά την αποτροπή μετάδοσης του ιού, αλλά μπορούν να κατευθύνουν την αναπνοή με διαφορετικούς τρόπους.

    Για τον ίδιο το θέμα έχει να κάνει περισσότερο με πολιτική, παρά με επιστήμη. "Φορώντας μάσκα δείχνεις ότι αναλαμβάνεις δράση, ότι νοιάζεσαι για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και για τον εαυτό σου, ωστόσο και το να μην φοράς είναι σαν μία πολιτική δήλωση" εξηγεί ο Kolstoe, παραπέμποντας σε πρόσφατο άρθρο του Politico. Το ιταλικό περιοδικό έγραψε ότι "η χρήση μάσκας είναι για τους αυτάρεσκους φιλελεύθερους, η μη χρήση της είναι για τους απερίσκεπτους ρεπουμπλικάνους". H Trish Greenhalgh καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο είναι υπέρ της χρήσης μάσκας που έχει φτιαχτεί από ρούχα σε δημόσιους χώρους, παρατήρησε ότι η έρευνα του Εδιμβούργου έγινε στο εργαστήριο, οπότε το τι ισχύει για τον πραγματικό κόσμο παραμένει ασαφές. Η ίδια θεωρεί ότι όσοι φορούν χειρουργικές ή αυτοσχέδιες μάσκες για να προστατέψουν τους άλλους θα πρέπει να τις εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπό τους. Και άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνα δεν εξέτασε τη μετάδοση του ιού, ότι έγινε μόνο σε ένα άτομο και ότι απέδειξε ότι ο αέρας δεν πήγε ευθεία μπροστά από το προστατευτικό κάλυμμα.

    Περιγράφοντας τα αυτοσχέδια καλύμματα προσώπου ο Kolstoe είπε ότι "δεν είναι κακό να τα φοράμε, αλλά δεν κάνουν και κάποιο ιδιαίτερο καλό, οπότε θα υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, διότι αν όντως οι μάσκες από ύφασμα ρούχων έκαναν πραγματικά τη διαφορά, τότε δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση". Επίσης, ποιος θα βάλει μάσκα καλοκαιριάτικα, άλλωστε, αν υγρανθούν από τον ιδρώτα δεν προστατεύουν πια, οπότε φαίνεται ότι θα καταργηθούν στην πράξη. Και η ελπίδα είναι ότι η ζέστη θα τελειώσει τον κορωνοϊό, δίνοντας τη λύση εκεί που οι άνθρωποι απέτυχαν.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2020/may/21/face-mask-rules-more-political-than-scientific-says-expert

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/5/20 15:23

    Έρευνα της JP Morgan έδειξε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σχεδόν σε καμία πολιτεία των ΗΠΑ. Και μερικοί το πάνε και πιο μακριά, υποστηρίζοντας ότι ακόμα κι εκεί που επιβλήθηκε νωρίς η καραντίνα, δεν περιόρισε στην πραγματικότητα τους θανάτους.
    https://twitter.com/ClayTravis/status/1263177159335653382

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/5/20 19:50

    Κογια σαν τα μούτρα σου έχει γίνει η Αγία Κυριακής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/5/20 09:04

    Το Accuweather δημοσιοποίησε τη μακροπρόθεσμη εκτίμησή του για το φετινό καλοκαίρι και για την Ιταλία και τα Βαλκάνια προβλέπει ζεστό και ξηρό καιρό με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν και να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών θα έχει, πάντως, η Ιβηρική Χερσόνησος, όχι, όμως, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αλλά εξαιτίας της αυξημένης βλάστησης, που προέκυψε από τις διπλάσιες από το κανονικό βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου (θα υπάρχει καύσιμη ύλη, δηλαδή). Όσο για τις καλοκαιρινές μπόρες, θα επηρεάσουν περιοχές από τη βόρεια Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Τσεχία και τη βόρεια Πολωνία (Ιούλιο - Αύγουστο), με χαλάζι, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους, φαινόμενα που θα σημειωθούν και στα βρετανικά νησιά (κυρίως το βόρειο μισό της Ιρλανδίας και τη βορειοδυτική Σκωτία) και τη Νορβηγία.

    Αντίθετα, ζεστός και ξηρός καιρός αναμένεται στην ανατολική Γαλλία, τη δυτική Γερμανία και την Ουκρανία, όπου έχει ήδη υπάρξει πρόβλημα με τις καλλιέργειες. Πάντως, η κεντρική και δυτική Ευρώπη δεν αναμένεται να έχουν τους περσινούς καύσωνες και στο Λονδίνο μπορεί η θερμοκρασία να φτάσει τους 32 βαθμούς και σχεδόν τους 30 στο Μάντσεστερ, αλλά όχι και τους 38,7 που έπιασε πέρσι το Κέμπριτζ. Ωστόσο, τα ποταμόπλοια της Γαλλίας και της Γερμανίας μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τη χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Ρήνο, αλλά όχι τόσο έντονα όσο το 2018 και το 2019. Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, ήπιο αναμένεται το καλοκαίρι στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις Χώρες της Βαλτικής. Ζέστη θα έχει, αλλά όχι όπως πριν δύο χρόνια με τις φωτιές στη Σουηδία, καθώς οι καύσωνες της νότιας Ευρώπης δεν θα φτάσουν αυτή τη φορά τόσο βόρεια.
    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweathers-2020-europe-summer-forecast/740540

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.