Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

11 Μαΐ 2020

Το κίνημα της πλατείας


Άρθρο Αλέξανδρου Κριτσίκη
        Ήταν μέσα δεκαετίας του 90, όταν  το σύνθημα «πάμε πλατεία» από τη σειρά του Μega στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Λάκης Λαζόπουλος κυριαρχούσε στην επικαιρότητα της χώρας. Το σύνθημα αυτό που ο ευφυής ηθοποιός το εμπνεύστηκε από την περίφημη πλατεία της Κομοτηνής όντας φοιτητής στη Νομική του ΔΠΘ πρόκειται να γράψει μια λαμπρή ένδοξη ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Το σύνθημα όμως αυτό ανασύρθηκε πάλι στις μνήμες μας το 2011 για άλλο λόγο και αιτία αυτή τη φορά. Ήταν τα πρώτα χρόνια του μνημονίου στα οποία η χώρα βρισκόταν για πολλοστή φορά στην ιστορία της στα πρόθυρα μιας πτώχευσης και προκειμένου, να επιβιώσει τόσο η ίδια, όσο και οι τράπεζες της, κατέφυγε ικέτης στο ΔΝΤ βιώνοντας εκ τούτου οι πολίτες της μια σκληρή δημοσιονομική οικονομική προσαρμογή πρωτοφανή στα δεδομένα της Μεταπολίτευσης.

        Αυτήν την περίοδο ο κόσμος αυθόρμητα αντέδρασε, ιδίως οι νέοι, που υποκινήθηκαν από δεξιές και αριστερές λαϊκίστικες κορώνες που προσπάθησαν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Εξαιτίας της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου και της βίαιης φτωχοποίησης του λαού συγκροτήθηκε από το πουθενά ένα κίνημα αντίδρασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τις επιλογές του. Το κίνημα αυτό αποκαλέστηκε ως κίνημα «αγανακτισμένων», διότι απαρτίζονταν ως επί το πλείστον από αγανακτισμένους πολίτες, που διαμαρτύρονταν ήρεμα ενάντια του πολιτικού συστήματος σε μεγάλες πλατείες της χώρας όπως Σύνταγμα κλπ.
        Τα χρόνια πέρασαν, αλλά η κατάσταση δυστυχώς δεν καλυτέρευσε. Μετά και την τελευταία αναπάντεχη κρίση, που δημιουργήθηκε λόγω Κορωναιού φαίνεται να βρίσκεται στα σπάργανα ένα ακόμη τέτοιο κίνημα. Τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες νεαροί συγκεντρώνονται σε διάφορες πλατείες όπως Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη κλπ απλά για να ξεφύγουν από την κλεισούρα στο σπίτι τους των προηγούμενων ημερών λόγω του ιού. Όμως τα πράγματα θα μείνουν έως εκεί; Πέραν του ότι  ο συνωστισμός είναι πολύ επικίνδυνος μιας και ο ιός δεν έχει ακόμη τελειώσει, μήπως πίσω από αυτήν την αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων υποκρύπτεται μια ακόμη διαμαρτυρία; Είναι γεγονός, ότι η κρίση, που προκάλεσε ιός θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας δραματικά σε σημείο, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για διψήφιο αριθμό ύφεσης της Ελληνικής Οικονομίας. Ο τουρισμός, η ατμομηχανή δηλ. της οικονομικής ζωής της χώρας κινδυνεύει για τη φετινή σεζόν με λουκέτο. Οι τράπεζες που αναχρηματοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια όλης αυτής της μακροχρόνιας κρίσης ουκ ολίγες φορές με χρήματα που τα πλήρωσε πανάκριβα ο έλληνας φορολογούμενος αφενός επιμένουν -άκουσον άκουσον- να μην κουρεύουν τα δάνεια, όταν μάλιστα ο Αστικός Κώδικας προβλέπει σε ειδική διάταξη του αναπροσαρμογή συμβάσεων λόγω αιφνίδιας μεταβολής των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχθηκε η σύμβαση, αλλά ουδόλως ενεργοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η διάταξη αυτή,  αφετέρου είναι φειδωλοί στη χορήγηση νέων δανείων στις ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Η τελευταία μάλιστα επαναλειτουργεί τις προσεχείς μέρες, αλλά εάν ο καταναλωτής δεν έχει χρήμα να ξοδέψει τότε αλλάζει κάτι; Δώρο άδωρον!
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός, ότι η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί επαρκώς την ελληνική οικονομία μετά την κρίση και δίνει ψίχουλα για τα μάτια του κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμύρια που πρέπει να πέσουν  στην ελληνική οικονομία. Περαιτέρω, συγκρίνοντας και το παράδειγμα του Τράμπ τότε μήπως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας χρεωκοπίας με συνέπειες για τη χώρα αυτή τη φορά ανυπολόγιστες;
Σε κάθε περίπτωση το κίνημα της πλατείας, που φαίνεται να ξυπνά και πάλι πρέπει να ανησυχήσει όχι μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και τα πολιτικά κόμματα συνολικά. Γιατί αυτή τη φορά εάν η ύφεση δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, εάν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, γιατί με επιδόματα και ελεημοσύνες δεν σώζεις την κατάσταση, και αν η ανεργία πολλαπλασιασθεί ανεξέλεγκτα, τότε η κοινωνική επανάσταση που πρόκειται να ακολουθήσει ίσως δυστυχώς να είναι μοιραία για την «ψωροκώσταινα». Υπάρχει όμως ακόμη χρόνος αν αντιδράσουμε έγκαιρα. Θα καταφέρει επιτέλους το πολιτικό σύστημα της χώρας να ωριμάσει και να οδηγηθεί συναινετικά σε κοινά αποδεκτές λύσεις και προτάσεις; Οι καιροί χαλεποί. Θα καταφέρει επιτέλους το πολιτικό σύστημα να συνεννοηθεί ή θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά ΜΟΙΡΑΙΟΙ και ΑΒΟΥΛΟΙ;;;
Κριτσίκης Αλέξανδρος
Δικηγόρος

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/5/20 23:46

    ας πούμε ότι είναι καλό και
    κάποιες μπηχτές το κείμενο
    σου Αλέξανδρε,θα στις τόνιζα
    αλλά όταν σε είχα ρωτήσει τι
    τον έχεις τον Κυρ Αύγουστο
    εσύ δεν μου απάντησες,
    έμαθα μην αγχώνεσαι,με το
    επάγγελμα σου να ασχοληθείς
    και άσε τις αμπελοφιλοσοφίες,
    σαν να μην ξέρεις και εσύ το
    τι μας περιμένει.
    Δίσεκτα χρόνια χαλεποί καιροί
    (αυτό το δανείστηκες από έναν
    μεγάλο ποιητή μας)
    11/5/90
    έφυγε ό Στράτος και παρέλυσε
    το κράτος.
    Μητσοτάκης πατήρ πρωθυπουργός
    ό γιος του τώρα;
    εγώ λέω ή κορούλα του.
    Καλές δουλειές να έχεις και
    υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/5/20 09:02

    Επιχειρηματίας που έχει σουίτες στη Σαντορίνη αναρωτιέται πώς θα μεταβούν οι τουρίστες στο νησί από τη στιγμή που είναι παγκοσμίως καθηλωμένα τα αεροπλάνα, με υποβρύχια; Μιλώντας στο Reuters, αποκαλύπτει ότι μέχρι στιγμής απασχολεί 8 από τα συνολικά 30 μέλη του προσωπικού του για να εξυπηρετήσουν τους λίγους τουρίστες που απολαμβάνουν τα ηλιοβασιλέματα στα Φηρά, καθώς η κίνηση αυξήθηκε έστω και λίγο, τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι.

    Δύσκολα, όμως, η Σαντορίνη θα υποδεχτεί τα 2 εκ. τουριστών προηγούμενων ετών και εκτιμά ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη και από το 2015 με τις κλειστές τράπεζες και τα capital control. "Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 12 κρουαζιερόπλοια και 15 πλοία τέτοια εποχή, αλλά φέτος δένει ένα πλοίο κάθε τρεις μέρες" ανέφερε επίσης, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο στο άδειο Αιγαίο. Η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη Σαντορίνη, αλλά όλη την Ελλάδα, καθώς το 1/5 του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ) προέρχεται από τον τουρισμό, που αν εξαφανιστεί φέτος, θα χαθούν και τα κέρδη προηγούμενων ετών.

    "Το σοκ αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν" υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας. Η Κομισιόν εκτιμά την ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 στο -9,7% και την ανεργία στα προ διετίας επίπεδα του 2%. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 200% ως προς το ΑΕΠ και η χώρα λίγα μπορεί να κάνει. Παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί καλά την πανδημία, οι περισσότεροι τουρίστες που την επισκέπτονται είναι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι απόψεις διίστανται, πάντως, σχετικά με το κόστος της πανδημίας. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με ικανοποιητικά επιτόκια, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ -4,7% και -8,9%.

    Παρόμοια είναι και η άποψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, που θεωρεί ότι "η επιδείνωση θα είναι προσωρινή, διότι η Ευρώπη αντιδρά". Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ύφεση -4% στο καλό σενάριο και -8% στο δυσμενές. Αν και οι οικονομικές εκτιμήσεις διαφέρουν, όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες φέτος το καλοκαίρι στις ακτές της.

    "Είμαστε σαν τους αγρότες που προσεύχονται για βροχή, ελπίζοντας σε κάποια δραστηριότητα μέχρι τον χειμώνα" λέει χαρακτηριστικά ξενοδόχος από την Πάρο. "Μέχρι στιγμής βλέπω ένα μεγάλο μηδενικό, αλλά οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν, εξακολουθούν να έρχονται" συμπληρώνει ο ίδιος, που ελπίζει σε χαλάρωση της καραντίνας παγκοσμίως, έτσι ώστε να επιτραπούν κάποια στιγμή και οι διεθνείς πτήσεις. "Αυτή η χρονιά δεν θα είναι όπως οι άλλες" παραδέχεται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πιέζει για κοινούς κανόνες στην ΕΕ, έτσι ώστε οι τουρίστες να είναι ασφαλείς όταν ταξιδεύουν, αλλά και να μην μπαίνουν σε καραντίνα.

    Ρεαλιστής ο επικεφαλής του ΕΟΤ Γιάννης Ρέτσος υποστηρίζει από την πλευρά του ότι "αν και το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, δεν περιμένουμε να φτάσουμε σε έσοδα επιπέδου 2019 πριν το 2023. Από τις 700 χιλιάδες που εργάστηκαν πέρσι στον κλάδο του τουρισμού, πάρα πολλοί δεν θα έχουν δουλειά φέτος.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-greece-economy/the-cost-of-coronavirus-greek-tourism-slump-threatens-a-decade-of-hard-won-gains-idUSKBN22N0NZ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/5/20 09:32

    Κ. Δήμαρχε πως την βγάζατε με 400 ευρό και με οικογένεια και συνολικά 7.411,46 τον χρόνο και δάνεια 43.333+33.350 τι δικηγόρο ησε άνεργος ευτυχώς βγήκες να σωθείς με saab αυτοκίνητο 2.000 κιβηκα και διλονατε αυτά πως την βγάζατε πρεπει να δώσετε εξηγεισεις στο λαό της Σαλαμινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/5/20 11:48

    Ρε δήμαρχε με 7.000 τον χρόνο πως έχεις 2 αυτοκίνητα οικογένεια ακίνητα δάνεια που ξεπερνάνε της 200.000 ευρώ πως τα έβγαζες πέρα ευτυχώς που βγήκες να σωθείς γιατί δική από ότι φενετε δεν είχες πάρεις ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/5/20 13:59

    Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020
    Πόθεν έσχες: Δείτε την περιουσιακή κατάσταση του Γ. Παναγόπουλου


    Στο φως της δημοσιότητας δόθηκαν οι δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2019 (χρήση 2018) για βουλευτές, υπουργούς και αιρετούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.