Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

3 Μαΐ 2019

Στο δρόμο προς τις κάλπες γιατί διεκδικώ το σταυρό προτίμησης σας.


Στο δρόμο προς τις κάλπες των δημοτικών εκλογών ενώνω όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο μου δημοσιευμένο στο διαδίκτυο (στην ηλεκτρονική μου σελίδα, που διατηρώ την κυρίως αρθρογραφία μου στη διεύθυνση www.lastpoint.gr/tag/κριτσίκης) τις δυνάμεις μου με τη Δήμαρχο Σαλαμίνας Ρούλα Νάννου αποδεχόμενος την εκλογική της πρόσκληση με ιδιαίτερη τιμή για μένα.
Σκοπός της καθόδου μου στις εκλογές η έλευση μιας νέας αυτό-διοικητικής εποχής για τη Σαλαμίνα με επίκεντρο τον δημότη.
Προτεραιότητες μου είναι η πρακτική εξυπηρέτηση του Πολίτη, η αποτελεσματική και διαφανή δημόσια διοίκηση, η αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη.

Στοχεύω ιδίως με την κάθοδο μου στις δημοτικές εκλογές να συμβάλω στον βαθμό που μου αναλογεί, εάν τιμηθώ δια την εκλογής, στην ιστορική ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Σαλαμίνας.
Μέλημα μου η ενημέρωση του δημότη, η λογοδοσία της δημοτικής αρχής με πρωταρχικό στόχο την αυξανόμενη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και στη λήψη των αποφάσεων. Η δημοκρατία άλλωστε χρειάζεται ενεργούς και δραστήριους πολίτες!
Η διαβούλευση με τους πολίτες είναι πρωταρχικός μου στόχος και δεσμεύομαι, ότι εάν εκλεγώ, θα συμβάλω τα μέγιστα για την επίτευξη της.
Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (π.χ εφαρμογές στα Smartphone) με σκοπό την επίτευξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιακής διοίκησης είναι ένα μέσο, που μπορεί να διευκολύνει δραστικά την διαβούλευση με τους πολίτες, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη μιας διαφανούς, ανοιχτής και πλήρως συμμετοχικής διαδικασίας και ενός αναπτυξιακού προγραμματισμού του δήμου.
Δεν θεωρώ ωφέλιμη για τον τόπο, όπως άλλωστε βίωσα από τα χρόνια της ενασχόλησης μου με τα κοινά την άγονη αντιπαράθεση και την στείρα κριτική. Πιστεύω ότι τα μεγάλα προβλήματα ενός τόπου λύνονται με συναίνεση, με προτάσεις, με συνεργασία,  με εποικοδομητικό διάλογο και όχι με διχασμούς. Δεν κατεβαίνω στις εκλογές για να απαξιώσω το τυχόν έργο κανενός πρώην δημάρχου. Αυτά οφείλουμε να τα κρατήσουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Χρειάζεται όμως η συναίνεση και η σύνεση, ώστε να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις που θα αλλάξουν τον τόπο μας, πόσο μάλλον, όταν το ισχύον εκλογικό σύστημα ευνοεί τις εκλογικές συνεργασίες. Είναι επιτακτικές ευρύτερες συνεργασίες, ώστε να επιτευχθεί η αναπτυξιακή επανεκκίνηση του τόπου με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Από την επαγγελματική μου εμπειρία γνωρίζω σε σημαντικό βαθμό τα όρια και τις δυνατότητες των δήμων. Με βάση το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ φρονώ ότι με όρεξη για δουλειά, με μεράκι και με αγάπη για τον τόπο, μπορούμε να αναβαθμίσουμε μέσω των διοικητικών αρμοδιοτήτων της δημοτικής αρχής ποιοτικά, πολιτισμικά, αθλητικά, τουριστικά τη Σαλαμίνα, να λύσουμε τις χρόνιες παθογένειες αλλά και να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα δώσουν στους νέους ιδίως της Σαλαμίνας επαγγελματικές προοπτικές.
Πρωταρχικός στόχος μου η συμμετοχή μου και η συμβολή μου στην εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για το νησί.  Κακά τα ψέματα δεν μπορεί ένας δήμαρχος να φέρει ξενοδοχεία στο νησί, ενώ όσοι το ισχυρίζονται ή λαϊκίζουν ή δεν ξέρουν τι πράττουν. Γεγονός είναι, ότι ζούμε στην χώρα του λαϊκισμού και πρέπει κάποια στιγμή να τον εξαλείψουμε. Πέρα από λαϊκιστικές, λοιπόν, κορώνες και απατηλές υποσχέσεις αληθές είναι, ότι μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω ενός σωστού οργανωμένου και επιθετικού αναπτυξιακού σχεδιασμού να συμβάλει στην διαμόρφωση της υποδομής εκείνης (λ.χ προγραμματισμός απαραίτητων έργων  οδοποιίας, φωτισμού, αναβάθμισης των δημόσιων χώρων), που θα προσελκύσει επιχειρηματίες να επενδύσουν τουριστικά στο νησί, ώστε να αυξηθεί επιτέλους ο τζίρος της τοπικής οικονομίας και να έχουν κίνητρα, ιδίως, οι νέοι να μείνουν στο νησί και να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά! Πρέπει να γίνει ο Δήμος μας πιο ελκυστικός για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όπου οι τοπικές αρχές θα διευκολύνουν τους επενδυτές και θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Γι αυτόν το λόγο πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό Δεν θα γίνει με λόγια. Αυτό θα επιτευχτεί με το να προβάλουμε οργανωμένα και επιθετικά το νησί και τις φυσικές του ομορφιές τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός και να το κάνουμε γνωστό σε υποψήφιους επενδυτές εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο και τους μεγαλύτερους διεθνείς οδηγούς και όχι απλά στήνοντας περίπτερα σε μερικές εκθέσεις για να πηγαίνουμε ταξίδια. Με την κατάλληλη προβολή και ανάδειξη ιστορικών μνημείων, αλλά και τη δημιουργία νέων μουσείων, όπως τη δημιουργία σχετικού μουσείου, όπου θα προβάλλεται ψηφιακά μια αναπαράσταση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και θα εξηγείται και αναλύεται επιστημονικά η σημασία για τον Δυτικό πολιτισμό της Ελληνικής νίκης στη Σαλαμίνα, μπορούμε να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση. Αλλά και με την ανάδειξη των διάφορων ιστορικών μοναστηριών μας μπορούμε να καλλιεργήσουμε και τον θρησκευτικό τουρισμό. Η ιστορική κληρονομιά του νησιού θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Η εκπόνηση και αξιοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάδειξης της ταυτότητας της πόλης είναι από τις άμεσες προτεραιότητες μου αν εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος στον βαθμό, που μου αναλογεί, σε συνδυασμό με  μια πόλη πράσινη με περιποιημένους και επισκέψιμους τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου, ώστε να κίνητρο για τον καθένα να την επισκεφθεί έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Σήμερα η Σαλαμίνα είναι μια πόλη, που αδειάζει. Πόσοι Νέες και νέοι δημότες του νησιού μας καθημερινά δουλεύουν εκτός Σαλαμίνας. Αντί να γινόμαστε περισσότεροι γινόμαστε λιγότεροι και αντί να γινόμαστε πλουσιότεροι γινόμαστε φτωχότεροι. Η Σαλαμίνα πρέπει να μετατραπεί από πόλη της ανεργίας σε πόλη της ανάπτυξης! Σε αυτό βέβαια μπορεί να συμβάλει δραστικά και η εκάστοτε ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν θέλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό απόμακρο από την κοινωνία. Θέλουμε μια ισχυρή τοπική κυβέρνηση, που θα διεκδικεί τα πάντα από τους πάντες. Με την εξεύρεση των κατάλληλων πόρων και την εκπόνηση ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, μπορεί να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα του νησιού. Χρειάζεται όραμα και πολιτική πρωτοβουλία. Σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τα επαγγελματικά σωματεία θα φτιάξουμε μια καλή ακτινογραφία της παραγωγικής μας βάσης για να εντοπίσουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας και να ξέρουμε προς τα πού θα στραφούμε, ώστε να την ενισχύσουμε και να την ενδυναμώσουμε. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού πολλές. Αρκεί να μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε και να βάλουμε το νησί σε τροχιά ανάπτυξης.
Από την άλλη, χρειαζόμαστε έναν δήμο φιλικό στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, που να διευκολύνει το έργο τους και την εύρυθμη λειτουργία. Όλοι μαζί μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες, που καθιερώνει το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υλοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές για την αναβάθμιση της αγοράς της πόλης μας. Η πρόσβαση όλων στον αθλητισμό με δημιουργία νέων και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών ισόρροπα στο νησί είναι απαραίτητη μιας και ο αθλητισμός είναι πολιτισμός.
Με αγαστή συνεργασία με την περιφέρεια μιας και το σημερινό θεσμικό πλαίσιο καθιστά απαραίτητη την συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη σωστή απορρόφηση των κονδυλίων (πχ ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ), κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κλπ), η οποία απαιτεί την απαραίτητη τεχνογνωσία για να πραγματοποιηθεί, τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών ισολογισμών του δήμου (επίτευξη πλεονασμάτων), την ευρύτερη αξιοποίηση των εργαλείων οικονομικής ανάπτυξης (π.χ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα –ΣΔΙΤ- κλπ), θαρρώ, ότι μπορούν να γίνουν έργα (π.χ. τουριστική αξιοποίηση των παραλιών, κατασκευή σύγχρονων μαρίνων) που αφενός θα αλλάξουν την εικόνα του νησιού αφετέρου θα προσελκύσουν τουρισμό και θα συντελέσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, που πλήττει ιδιαίτερα τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια.
Θέλω να καταστήσω στους συμπολίτες μου σαφές, ότι κατέρχομαι στις επικείμενες εκλογές, γιατί επιδιώκω να συγκροτηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Στόχος μου η επίτευξη της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ανάπτυξης για το νησί, της ανάπτυξης δηλαδή εκείνης, η οποία θα ευνοεί τις οικονομικές εκείνες δραστηριότητες, που προάγουν τις παραγωγικές δυνάμεις του νησιού δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας κοινωνίας. Θεωρώ απαραίτητη την εκπόνηση και την αξιοποίηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος με σκοπό την ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης  Η εξωστρέφεια είναι στρατηγική επιλογή. Πρέπει λ.χ να συμμετέχουμε σε οργανωμένες εκθέσεις τουρισμού, ενώ η παρουσία μας σε ευρωπαϊκές διασκέψεις  για την αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι δεδομένη. Οι συνεργασίες και οι ανταλλαγές εμπειριών μεταξύ διαφόρων δήμων και καλών πρακτικών συνιστούν αναγκαίο στοιχείο για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
Με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνική οικονομία ως τον τρίτο τομέα της οικονομίας πέραν του ιδιωτικού και του δημόσιου μπορεί να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή του νησιού, η αλληλεγγύη και να αντιμετωπιστεί δραστικά η ανεργία. Χρειαζόμαστε, ακόμη, έναν δήμο φιλικό στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, που να διευκολύνει το έργο τους και την εύρυθμη λειτουργία.
Για μένα τα προβλήματα ενός τόπου όπως έχω πολλάκις αναφέρει δεν γνωρίζουν ιδεολογία, δεν γνωρίζουν δεξιά, κέντρο ή αριστερά. Άλλωστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των αγορών, των χρηματιστηρίων και των διεθνών οίκων αξιολόγησης έχουν νόημα όλα αυτά; Όλοι έχουμε τις πολιτικές μας διαδρομές και προελεύσεις. Ωστόσο, φρονώ, ότι η δημοτική αρχή, επειδή υπηρετεί συνολικά τους δημότες οφείλει και πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από κόμματα, κομματικούς μηχανισμούς και παρατάξεις, εάν θέλει να επιτελέσει σωστά τη λειτουργία της και να γίνει πιο διεκδικητική έναντι των κομμάτων. Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να χαρίζει τίποτε και σε κανέναν θεσμικό φορέα, προκειμένου να επιτελέσει σωστά το έργο της.
Δεν πρέπει να παραλείψω σε καμία περίπτωση, ότι πιστεύω στην επαγγελματική, πανεπιστημιακή, αλλά και κομματική ιεραρχία. Για να προσφέρεις στον τόπο σου πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις από χαμηλά και ιδίως από δημοτικός σύμβουλος. Πρέπει πρώτα να εκλεγείς από τα χαμηλά, δηλ. δημοτικός σύμβουλο, να δείξεις αν πραγματικά μπορείς να προσφέρεις και ύστερα να ανέλθεις. Για μένα πρώτα γίνεσαι στρατιώτης και μετά στρατηγός.
Για όλους αυτούς τους λόγους σας ζητώ να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Κατέρχομαι στα κοινά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία και τον κόσμο του νησιού μου, αλλά και απέναντι στην ιστορία της οικογένειας μου. Μπαίνω σε αυτή τη μάχη για να δουλέψω σκληρά για τις αλλαγές, που χρειάζεται ο τόπος μας. Δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος στις πολιτικές εξελίξεις του νησιού μου. Η σιωπή άλλωστε κατ’ εμέ συνιστά συνενοχή!
Γιατί θέλω και επιδιώκω εάν μου δώσετε την εντολή να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να μη μείνει κενό γράμμα νόμου. Επιδιώκω να γίνω η φωνή όσων ζητούν την ΑΝΑΝΕΩΣΗ και την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, απέναντι στο χθες, ρεαλιστικά, με τα πόδια στη γη, κοιτάζοντας μπροστά! Αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Μια ισχυρή αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στο νησί. Για αυτό συμμετέχω σε αυτό το πολιτικό εγχείρημα. Γιατί θέλω να συμβάλω από τη μεριά μου στην ανάδειξη αυτής της ελπίδας και να την μετουσιώσω σε ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον τόπο μας.
Με πρώτη μεταξύ ίσων την υποψήφια Δήμαρχο κ.α Νάννου σας ζητώ να συμμετέχουμε όλοι μαζί στον ωραίο και ιστορικό ταξίδι για τον τόπο μας που μόλις ξεκίνησε. Ημερομηνία που όλοι μαζί θα σαλπάρουμε η 26/5/2019. . Γιατί μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα…

                               Κριτσίκης Αλέξανδρος
                                          Δικηγόρος
                       Πτυχιούχος Κοινωνικών Σπουδών
            Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Σαλαμίνας
Με τον Συνδυασμό της Ρούλας Νάννου «Κοντά στον Δημότη»
                               akritsikis@gmail.com                                     
                                   κινητό 6944771245
                   http://facebook.com/alexanderkritsikis,            
                 http://facebook.com/alexanderkritsikisb,
                      http://instagram.com/kritsikis

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/5/19 09:49

    Ζεις στη Σαλαμίνα ή κάπου αλλού;
    Σκουπίδια παντού, απ' ευθείας αναθέσεις, χαριστικές συμβάσεις, είσοδος στο παρατηρητήριο, αύξηση δημοτικών τελών, χάρισμα δημοτικού δικτύου ύδρευσης, σκάνδαλο ακοιποπ, σκάνδαλο βενζινάδικου, τριάντα άσφαιρα δικαστήρια εμπάθειας, διαγραφή όσων διαφωνούν, οστρακοτροφείο, πανηγύρι Φανερωμένης, επέκταση ναυπηγείων σε αρχαιολογικό χώρο, απεμπόληση δικαιωμάτων σε Κυνόσουρα, κατάργηση επιτροπής διαβούλευσης, κατάργηση άλλων επιτροπών, συνέχιση λειτουργίας παράνομου λατομείου, επικίνδυνα απόβλητα στη Σαλαμίνα, ανοχή στην παρανομία, κλπ, κλπ, κλπ.
    Κύριε Κριτσίκη, αν ζείτε στη Σαλαμίνα κάτι δεν πάει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/5/19 11:32

      Λασπη, λασπη, λασπη. Λίγο φως στο τούνελ για το νησί δεν βλαπτει

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/5/19 11:34

      Λασπη λασπη λασπη. Ας ελπίσουμε ο κόσμος να δώσει λίγο φως στο τούνελ κάποια στιγμη

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος4/5/19 11:44

      Έχει επαγγελματική έδρα εδώ και μια δεκαπενταετία

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος4/5/19 11:45

    Δεν κουραστηκες να γράψεις
    όλο αυτό το κατεβατο
    αντιγραφή έκανες η μόνος το
    σκέφτηκες
    Καλή επιτυχία να έχεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/5/19 12:23

    Κι εγώ διεκδικώ με κάθε
    νόμιμο η ανομο μέσο αλλά
    είμαι στο "περίμενε "
    Κ βλαστημας - το σταυρό σας-
    γράφεις ...
    Ο τίμιος Σταυρός είν' του
    Χριστού.
    Κ η Έφη Σαρρή είπε κάποτε
    σταυρωστε με...
    Κ δεν έχει ξαναδεί πίστα από
    τότε .
    Να περιμένεις
    Ο συγχωρεμενος ο κυρ Αύγουστος
    ξέρεις ο πασοκος συγγενής σου
    ήτο ;;;
    Αν θες λες.
    !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.