Για να ακούσεις, πάτα Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι η δικιά σας φωνή*****

10 Φεβ 2016

Προσπάθεια διάσωσης της Ιστορίας της Σαλαμίνας

«Ασπίδα προστασίας» επιδιώκουν να υψώσουν στην αρχαιολογική περιοχή του Τύμβου των Σαλαμινομάχων και της ευρύτερης περιοχής της Κυνόσουρας ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και κάτοικοι της περιοχής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Χατζηπέρος ο ίδιος και κάτοικοι της Σαλαμίνας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί Υπουργική Απόφαση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη με την οποία επιτράπηκε η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας!

Η αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 11 Μαΐου 2016 και έχει στο περιεχόμενό της:
1. «Κάνει ευθεία αναφορά στην αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και της χερσαίας ζώνης λιμένα, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και  η περιοχή της Κυνόσουρας».
2. Οι αιτούντες επιφυλάσσονται ρητά για κάθε δικαίωμά τους «για δικαστική προστασία και εναντίωση σε περίπτωση παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, που θα επιφέρει μείζονες αλλοιώσεις και μη αναστρέψιμες βλάβες εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών ιστορικών χώρων, που η  αίτησή μας υπερασπίζεται».
Η αίτηση όπως αποκάλυψε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κατατέθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2015 και στρέφεται κατά του ΟΛΠ, του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και ήδη κατά των (α) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (β) Οικονομίας και Ανάπτυξης, (δ) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και (δ) Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είχε προηγηθεί στις 15 Μαΐου 2015 υποβολή αίτησης προς τα συναρμόδια Υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα οποία… σίγησαν ενώ ζητείτο:
  • Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση του Κ. Μουσουρούλη (υπ’ αριθμό 8216/38/13/14.2.2013, ΦΕΚ 68/ΤΑΑΠΘ/8.3.13), με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση για συμπλήρωση/αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσης γης στην περιοχή του Ναυπηγοεπισκευαστικού λιμένα Πειραιά.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι στα Αμπελάκια και την Κυνόσουρα Σαλαμίνας επιτρέπεται η αλλαγή όρων δόμησης και χρήσης γης επιτρέποντας τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, τροποποιώντας το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) του ΟΛΠ
Να σημειωθεί ότι το Master Plan του ΟΛΠ είχε εγκριθεί στη 2 συνεδρίαση της ΕΣΑΛ (απόφαση υπ’ αριθμό 1/15-7-2002) και στην απόφαση αναφερόταν ότι «στην  περιοχή  Κυνοσούρας  ο  ΟΛΠ   παλαιότερα  έχει  προτείνει  τη  δημιουργία  σύγχρονων ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων, αλλά τα έργα έχουν διακοπεί λόγω χαρακτηρισμού της περιοχής ως αρχαιολογικό χώρο»
Η απόφαση είχε «σφραγιστεί» και στις 18/3/2003 με νέα απόφαση της ΕΣΑΛ για τον καθορισμό χώρων ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην οποία σημειώνεται ότι « επειδή οι περιοχές Κυνοσούρας και Αμπελακίων έχουν κηρυχθεί Ιστορικοί Τόποι για οποιαδήποτε δόμηση απαιτείται προηγουμένως σχετική άδεια του Υπ. Πολιτισμού»  και ορίζεται ως χώρος ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας η περιοχή του Περάματος η περιοχή του όρμου Αμπελακίων και Κυνόσουρας καθορίζεται ότι επιτρέπεται μόνο «επιβατική δραστηριότητα».
Ωστόσο, πλέον, με την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ εκτός από ένα μικρό τμήμα του χώρου του Τύμβου όλη η υπόλοιπη έκταση της Κυνόσουρας παραχωρείται στον αγοραστή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και οι κάτοικοι της Σαλαμίνας στο κείμενό τους κάνουν αναφορά στις αποφάσεις  με τις οποίες κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος η θέση «Μαγούλα Σαλαμίνας» όπου βρίσκεται και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων  και σε άλλες σχετικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι:
  • Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση «Μαγούλα» Σαλαμίνας όπου και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων (στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ο όρμος των Σεληνίων και οι νησίδες Άγιος Γεώργιος και Ψυττάλεια)  αφορά σε σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο.
Η προστασία τους δε, αποτελεί συνταγματική επιταγή και επιβάλλεται από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας. Αιτούμαστε δε, ο χώρος αυτός να αναπλαστεί προς  εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος.

«Είναι προφανές ότι οι συμπροσβαλλόμενες κανονιστικές πράξεις  της Διοίκησης βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Ας σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποκαθάρουν τον ιστορικό τόπο της ναυμαχίας από τις συνέπειες της λειτουργίας των ναυπηγείων, που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο και υποβαθμίζουν εντελώς την περιοχή», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Χατζηπέρος.

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/2/16 22:53

    "Ωστόσο, πλέον, με την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ εκτός από ένα μικρό τμήμα του χώρου του Τύμβου όλη η υπόλοιπη έκταση της Κυνόσουρας παραχωρείται στον αγοραστή".


    Έλεος κύριε Χατζηπέρο, όχι άλλη παραπληροφόρηση.!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/2/16 09:30

      αυτα που γραφονται δεν τα γραφει ο Χατζηπερος αλλα ο δημοσιογραφος.και αυτος παραπληροφορηση εχει?εσυ εισαι ο αλανθαστος?προσεχε....κρατα μικρο καλαθι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/2/16 16:54

      ΠΟΥ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟ;;; ΔΕΙΞΕ ΦΩΣ.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος11/2/16 09:18

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ''ΣΟΒΑΡΟΣ''( ΓΙΑ ΑΡΧΕΣ ΜΙΛΑΩ) ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ? ΣΩΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ Ή ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑ. ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.
    Υ.Γ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΡΗΤΕ ΤΑ ΛΙΓΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/2/16 09:36

    φιλε μου εχεις δικιο.δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα απο την παραπληροφοριση.αυτα που γραφονται δεν τα γραφει ο Χατζηπερος αλλα ο δημοσιογραφος του αρθρου.καλο ειναι λοιπον να προσεχουμε γενικως....και ας κραταμε μικρο καλαθι σε ολα.μη πεσουμε απο τα συννεφα στο τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/2/16 09:38

    φιλε μου εχεις δικιο, η παραπληροφοριση ειναι οτι το χειροτερο.αυτα ομως που γραφονται δεν τα εχει γραψει ο Χατζηπερος αλλα ο δημοσιογραφος του αρθρου. καλο ειναι λοιπον να ξερουμε τι γραφουμε και.....επιτελους ας κραταμε μικρο καλαθι...μη πεσουμε απο τα συννεφα που εσυ βοσκεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/2/16 10:56

    Χατζηπερο αντε να ραντισεις κανενα σχολειο και ασε την κυνοσουρα .....σε εφαγε ο Η1Ν1....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/2/16 12:46

    Δεν κατάλαβες καλά. Όσα λέει ο Χατζηπέρος αναφέρονται στην προσφυγή στο ΣτΕ που είχε κάνει στις 22 Οκτωβρίου 2015 κι έτσι φαινόταν να ήταν. Έκτοτε όμως τα πράγματα με την παρέμβαση της διαπαραταξιακής επιτροπής άλλαξαν και η Κυνόσουρα εξαιρέθηκε όπως τεκμηριωμένα αναφέρει στο σχόλιο του σε άλλη ανάρτηση το μέλος της επιτροπής κ.Γ.Κοκινίδης. Τώρα όσο αφορά την προσφυγή, εκτιμώ ότι έτσι όπως την έχουν υποβάλει είναι σίγουρο ότι θα απορριφτεί διότι στρέφεται συνολικά κατά της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ κι όχι μεμονωμένα για τον αρχαιολογικό χώρο. Ευτυχώς λοιπόν που η παρέμβαση της επιτροπής είχε αίσιο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/2/16 13:37

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ''ΣΟΒΑΡΟΣ''( ΓΙΑ ΑΡΧΕΣ ΜΙΛΑΩ) ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ? ΣΩΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ Ή ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑ. ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.
    Υ.Γ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΡΗΤΕ ΤΑ ΛΙΓΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/2/16 20:35

    ελλας το ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.τερμα ο στρατος δεν χρειαζεται, τερμα οι πολυδαπανες σε βαρος των φορολογουμενων. να επιστρεψουν πισω τα τοσα χρονια τα χρημματα που εισπραταν απο το ελληνικο ΔΗΜΟΣΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.

Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική).

Ανώνυμα σχόλια που θα τύχουν της προσοχής μας και κριθούν υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά, διαγράφονται ΑΜΕΣΑ.

Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε αμέσως μετά.